Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Din förskola tvingas ge bort pengar till andra

Publicerad 30 april 2012 (uppdaterad 30 april 2012)

Nyheter Länets kommuner skickar 100 miljoner skattekronor till rika Stockholmskommuners förskolor. Ett gammalt system ger storstadskommunerna ekonomiska fördelar. VK har undersökt hur systemet slår mot länets förskolor.

Kostnadsutjämningen mellan kommunerna är en skatteväxling som ska garantera att finansiering av offentlig verksamhet har samma förutsättningar i hela landet.

Utjämningssystemet för förskolan utformades i mitten av 1990-talet. På den tiden hade storstadskommunerna en mycket högre andel barn på förskolan jämfört med resten av landet.

Maxtaxereform

Därför gick en del av pengarna från glesbygd till storstäderna, som då hade högre kostnader för förskolan.

Barn som går i förskola har sedan dess ökat i hela landet, en följd av max- taxereformen och införandet av allmän förskola. Nästan alla går i förskola eller i pedagogisk omsorg, oavsett var de bor. Rikssnittet är 87 procent.

Nyttjandegraden är lika stor i glesbygd som i storstädernas förorter, men kostnadsutjämningssystemet är inte förändrat. Det ser detsamma som för 20 år sedan.

Pengarna fördelas efter en förväntad andel barn istället för det faktiska antalet.

Rika kommuner som Täby och Lidingö har en förväntad standardkostnad på mer än 70 000 kronor per barn och år medan Åsele förväntade kostnad är 44 701 kronor per barn och år. Därför får Åsele kommun bidra med pengar till de rika Stockholmskommunernas förskolor.

Ett system som i stället anpassar utjämningsbidragen efter det verkliga antalet barn på förskolor skulle ge Åsele ett tillskott på 3,9 miljoner kronor per år.

Får ersättning för fler

Sollentuna kommun, utanför Stockholm, får till och med ersättning för fler barn än det finns i kommunen eftersom nyttjandet av förskolan där förväntas vara 26 procent över det numera höga riksgenomsnittet på 87 procent.

Regeringen tillsatte 2008 en kommitté som skulle se över de kommunala utjämningstransaktionerna. Den presenterade sina slutsatser för ett år sedan. Den var då helt enig om att utjämningen av kostnader för förskolan måste förändras. Trots det har ingenting hänt.

- Kommittén var helt enig, över alla partigränser. Det befintliga systemet innebär att glesbygdskommuner går miste om mellan tre och nio miljoner kronor per år, men regeringen vill inte ta till sig det, säger Björn Sundström, ekonom vid Sveriges kommuner och landsting, som var kommitténs ordförande.

Systemet borde anpassas

En trolig förklaring till att inget politiskt parti väljer att driva frågan är att en förändring av systemet kommer att drabba röststarka kommuner i Stockholmsområdet.

En del av dessa kommuner skulle gå miste om utjämningsbidrag på mer än 100 miljoner kronor per år.

- Jag är inte politiker. Jag har bara suttit med i kommittén där vi konstaterade den här skillnaden. Rätt ska vara rätt. Systemet borde därför anpassas till dagens verklighet, säger Björn Sundström.

Kerstin Eriksson
090-17 60 72
kerstin.eriksson@vk.se

 • Ag

  De låter ju smart nu när jag vet att vissa förskolor får lägga ned på grund regelverket och att de behövs en heldel pengar till länets förskolor va ja vet ja tycker att de är rent sagt förjävligt

 • Fråga

  Var finns siffrorna för Umeå betalar man till systemet eller får man inget statsbidrag

 • Benny

  varför har ingen politiker / partier från kommuner där dessa drabbas gjort ngt åt saken?  Kryper man på knä för de från storstan? Vem styr våra sk folkvaldas uppdrag?Vi som valt dem eller hos partistyrelsen?   Varför sitter inte större delen av riksdagspolitikerna i riksdagen då det är debatt och röstningar?

  Vad är det som sker?  Det går ruskigt bra att blogga/ snacka som politiker, men det blir ingen verkstad…  tragiskt

  • Åselebo

   Antagligen på grund av det som det står i atikeln, där politikerna har sina röster, dvs storstäderna, är gynnade av det här systemet och därför törs de inte göra nått åt saken även fast de är överens mellan blocken om att det är fel. Att småkommunernas politiker skulle kunna göra sin röst hörd nationellt och få en tillräcklig genomslagskraft för förändring skulle nog bara fungera om ALLA politiker, oavsett parti, i ALLA kommuner som missgynnas av det här går samman och och tokprotesterar, vrålar och lever om så det hörs till månen… Men att få politiker till att samarbeta över gränserna… det du, det är inte det lättaste. För mycket prestige och partipiska ligger i vägen, stora som stenbumlingar, det har ju visats tydligt i ambulans/akutvårdsfrågan.

   Nästan 4 Mkr till i en liten kommunkassa skulle göra enorm positiv skillnad, betydligt mer än vad en motsvarande minskning skulle skada i rika kommuner som Täby eller Solna.

 • humlan

  Skulle med all sanolikhet tro att Västerbottens kommuner får igen alla dom pengarna med råge i andra satsningar i länet.

Löven körde över Mora

Löven körde över Mora

Björklöven Björklövens starka form håller i sig. I kväll krossade Löven Mora på bortaplan med hela 7-2 i en match där William Quist blev tremålsskytt.  ?

TV: Presskonferens efter matchen

Björklöven Hör tränarna Mats Waltin och Jeremy Colliton efter matchen här. ?

4 snabba efter Lövens målfest

Björklöven Så här analyserar sportens Gustav Pettersson matchen.  ?

"Det är i Mora det händer"

Pettersson: "Det är i Mora det händer"

Björklöven Mats Waltin pratade om ödmjukhet, till och med William Quist var ganska lågmäld efter hattricket och uppvisningen i Mora. ?

Långtradare i diket - kraftfull bärgare inväntas

Robertsfors En långtradare välte under onsdagskvällen på E4 utanför Robertsfors. Vägen kommer att vara avspärrad åtminstone till torsdag eftermiddag. ?

Bil körde av vägen

Umeå En personbil har kört av vägen mellan Hissjö och Umeå.  ?

Mer snö över länet

Mer snö över länet

Nära Det väntas snöa en hel del det närmaste dygnet i länet. SMHI utfärdar varning. ?

SAS flyger åter Umeå-Kiruna

SAS flyger åter Umeå-Kiruna

Umeå I april börjar flygbolaget SAS trafikera sträckan Umeå-Kiruna. ?

Skellefteå vann över Örebro

Skellefteå vann över Örebro

Ishockey Skellefteå AIK besegrade i kväll Örebro med 3-2. Läs liverapporten från matchen här.  ?