Åsele

Sjuka barn fick vänta länge på ambulans

Publicerad 27 april 2012 (uppdaterad 10 maj 2012)

Åsele I torsdagskväll hamnade två ungdomar i Åsele i ett stressrelaterat tillstånd. De kunde få svårt att andas men fick vänta över 40 minuter på ambulans – trots att akutbilen och sjukstugan i Åsele bara ligger 500 meter från deras bostad.

FÖLJ ÄMNEN

Ulrich Wisniewski, som är sjuksköterska på Doroteaambulansen, har reagerat kraftigt på hur landstinget har valt att prioritera. Han var själv med i den ambulans som blev larmad till ungdomarnas hem.

Det var vid halv åtta-tiden på kvällen som larmet kom. De två ungdomarna hamnade nästan samtidigt i ett ångesttillstånd. De började hyperventilera, vilket i värsta fall kan leda till medvetslöshet.

Extra viktigt

Enligt Ulrich Wisniewski är det viktigt att en sådan här patient får hjälp snabbt för att det inte ska bli några följder.

När varken ambulansen eller akutbilen hade kommit till bostaden efter 10-15 minuter larmades SOS Alarm åter igen, men fick då veta att det var ett så kallat prio-2 larm vilket innebär att det är ambulansen från Dorotea som ska rycka ut – inte akutbilen 500 meter bort.

Inledde åtgärder

– Situationen för ett av barnen hade försämrats tydligt och situationen var påfrestande, säger Ulrich Wisniewski.

Ambulansen kunde snabbt inleda effektiva åtgärder och hjälpte ungdomarna på plats.

– Åtgärderna skulle personalen på akutbilen också ha haft kunskap om, menar han. Men det fick inte åka dit för att hjälpa dessa barn.

Ulrich Wisniewski anser att bilen är värdelös med de prioriteringar landstinget valt att göra. Att akutbilen bara befann sig 500 meter bort och inte fick åka för att snabbt hjälpa ungdomarna är han starkt kritisk till. Han spär inte orden.

– Jag vet inte vad mer som ska hända innan högre instanser än det totalt inkompetenta och överflödiga landstinget, med de ansvariga Peter Olofsson, Jonas Rastad och Robert Ylipää, äntligen ingriper och sätter stopp för en fortsatt ohållbar situation i Dorotea och Åsele kommun.

Wisniewski kallar det som Rastad har beskrivit som ”en test med rimlig risk” för ett hån och ett kriminellt agerande mot invånarna i inlandskommunerna.

Kunde ha vinkat

Samma kväll inträffade en trafikolycka med en lastbil i Åttonträsk vilket var omkring 10 mil enkel väg för Doroteaambulansen men bara halva sträckan för akutbilen i Åsele. Dit fick inte heller akutbilen åka för att det var på fel sida av kommungränsen.

– Akutbilen skulle kunna köra fram till kommungränsen men sedan i bästa fall kunna vinka och ropa till den skadade lastbilschauffören på andra sidan gränsen att det är en ambulans på väg fast det dröjer en halvtimme till, säger Ulrich Wisniewski.

Landstingets akutvårdschef Robert Ylipää kommenterar det inträffade med att de regler som gäller är att akutbilen bara är ett komplement till ambulansen.

– Den ska åka på tidskritiska prio-1 larm i Åsele.

På frågan om det inte går att göra undantag, som vid exemplet med ungdomarna i Åsele, svarar han:

– Undantag finns alltid, men den ska användas som ett komplement. Och de här väntetiderna är de man får räkna med.

 

 • orolig

  Man börjar ju HYPERVENTILERA som friska bara man läser detta!!!!! Helt vansinnigt. Vart ska detta sluta????? Nån som har ett bra svar på de…

 • Eva från västkusten

  Vilken tur att det finns sådana som dej Ulrich som vågar gå ut och öppet kritisera dessa ”stålletyg”. Hoppas verkligen att det snart blir någon ändring så att folk i inlandet kan få den vård dom behöver.

 • Bert-rune Dahlberg

  Sitter och dricker kaffe och samtidigt läser om ytterligare intermesson ang akutbilen/ambulansen i Åsele. Ett sådant uttalande av Robert Ylipää att vi får räkna med långa väntetider i inlandet, ett sådant uttalande tolkar jag att vi får skylla oss själva att vi bor i inlandet. Ska det vara så här kommer Åsele ko mmun att avbryta det prov som nu finns till midsommar och landstinget får återbesätta en ambulans som tidigare det gagnar både kommunmedborgarna i Åsele och Dorotea. Har landstingspolitikerna från inlandet fått tunghäfta eller är det så hemskt att ha ett företroendeuppdrag går före säkerheten för våra kommun medborgare och besökare.

  • Inez

   Det här är inte acceptabelt. Förhållningssättet när det gäller akustiken gör ju att det inte spelar någon roll hur den är utrustad. Jag ska fortsätta sprida den här informationen till alla mina kontakter. MEN vi som på något sätt, oavsett sammanhang, är förtroendevalda behöver GÖRA mer. Frågan är bara vad. För att hålla käft och jamsa med håller inte när dårskap och maktfullhet styr. Inez Abrahamzon,ordförande Hela Sverige ska leva.

 • Monica Karlsson

  Här kommer ett råd som kan ge en ny ambulans! Avstå konsten föreställande en klädnypa och lägg pengarna på en ambulans! Kram
  Monica

  • pwm

   Klädnypan täcker inte inköp av en ambulans. Ännu mindre driften. Och driften skall betalas år-efter-år-efter-år.

   Indragningar av inköp av konst kommer aldrig att kunna vara en investeringsväg för att hålla oss med ambulanser.

  • Ecca80

   Det är kommunen som planerar att köpa en klädnypa.. inte landstinget.

 • Gun_mikaelsson

  Jag vill kräkas när man läser detta! Det är med livet som insats man valt att bo i inlandet. Men landstingsskatt får man vackert betala! Snart ger man upp…

 • Gerhard Sannsell

  Ja fy va upprörd man blir. Kan bara precis BRD konstatera att man betraktas som ”konstig” (typ skyll dig själv) som väljer att bo i inlandet.  Ska man behöva flytta till en kommun där man vet adekvat akutvård finns eller tycker Peter O, Yllipää mfl att vi fortfarande kan bo kvar i Åsele, det skulle jag gärna vilja ha svar på.  Tycker också att de som genomför denna sk besparing ska högaktas för dom ger minsann inte vika en tum från sina åsikter och dom ”fegar” minsann inte ur. Däremot så håller jag inte med dessa herrar. Eftersom jag själv röstat på dessa herrar och är socialdemokrat så tror jag mycket på jämlikhet och rättvisa och i detta fallet ser ingen rättvisa eller jämlikhet.  Jag betalar lika mycket landstingsskatt som dessa herrar men dom ska få den ”bästa” vården.  FY vad orättvist å skämmes på je

 • åselebo

  Att förlänga avtalet med LANDSTINGET angående AKUTBILEN är att acceptera att folk kan dö medan de väntar på ambulansen.

 • Gunilla Jönsson

  Kan bara konstatera att Peter Olofsson,  Yllipää och landstingspolitikerna på beslutande nivå inom S och Mp  inte utgår från principen som utgör den etiska plattformen,  människovärdeprincipen,  och som bland annat ligger som grund för Hälso- och sjukvårdslagens krav på att god vård på lika villkor ska realiseras även för invånarna i Åsele och Dorotea. Jämlik hälso- och sjukvård  ska fördelas på lika villkor för  alla oavsett bland annat bostadsort, ålder, kön, social ställning.
  Yllipääs uttalande att väntetiderna är något  man får räkna med är så oerhört cyniskt och skrämmande.

  • Anym688

   Är det inte dags att vi medborgare ser till att Olofsson, Rastad och Ylipää får andra uppgifter att änga sig åt efter nästa val? Vi har de politiker vi förtjänar. Enligt våra politiker behövs inte heller några risk- och konsekvensanalyser innan patientsäkerheten avskaffas…

 • Kollega

  Man måste ge 2 tummar upp för Ulrich. Dels för att han är en mycket duktig och oerhört kompetent ambulans-sköterska, vilket innebär att han vet vad han talar om. Men också för att han är en utav mycket få som verkligen vågar säga vad alla tycker och tänker. Hejja!

 • svenne2

  Ett brutet ben i Åre för en Stockholmare.Ambulanshelikopter.En
  döds sjuk i ÅseleI bästa fall akutbil.Hur fan är det med våra Landstings politiker.Har dom slut i huvudet eller räknar dom att avfolka glesbyggden på ett efektivare sätt.

  • myggen

   Håller med verkar ju skumt de dom håller på med

 • Urban Isaksson, Sorsele

  ”Undantag finns alltid, men den ska användas som ett komplement. Och de här väntetiderna är de man får räkna med.”

  Då kan man väl ta de väntetiderna i Umeå och ha akutbilen där i stället och behålla Ambulansen i Åsele.

 • Inlandsbo

  Den här cirkusen måste få ett slut!! Om vi vanliga dödliga utsätter en medmänniska för livsfara är det straffbart, här sitter myndighetspersoner och politiker i VLL och spelar hasard med människoliv som insats! Hur länge ska dom tillåtas agera på detta cyniska sätt innan dom får stå till svars!! Detta borde gå att anmäla till Eúropadomstolen för mänskliga rättigheter!! Ambulansen tillbaka eller avgå!!!!!!

  • Anym688

   Det finns nog en stor medvetenhet om att det ”inte blev bra” – men det har gått prestige i detta och då är det omöjligt att backa. Olyckligt för dem som kommer att få plikta med sina liv.

 • Gästen

  på andra platser ca 15-30 milrunt om där dom jävlas nu är dom lika dan. en bekant hade propp lunga hjärta, men inte räknas de som akut enligt sos alarm, ett annat fall en som hade brustet magsår samt hjärt atack  . de räknas ej heller som akut så ingen ambulans denna gång heller, så nog börja de likna ryskrolett tycker ja. Men dom kanske gör på detta vis för att sjuk vården är på väg till botten!

 • En toka som VET

  Skogsbonden2: Det är uppenbart att du inte har en aning om vad en ångestattack med hyperventilering är. Det är inte ”bara” andningssvårigheter, det är ett helvete som om djävulen tog över din kropp och vriiiiider om inne i kroppen. Det känns som om lungorna slutar fungera, hjärnan slår av funktioner som rörlighet och hörsel och syn. Du kan hamna i ett kramptillstånd där inget hjälper utom sjukpersonal med mediciner. Det går inte att bära dessa personer, det är svårt att kommunicera med dom. Det värsta av allt är att det är ett helvete som vuxen; hur var det då inte för dessa barn. Nä, skämmes om du tror att det var lite andnöd.

  • Gäst

   Kan hålla med om att en ångest attack/panikångest är något av de värsta ångestreaktionerna man kan vara utsatt för, om det nu var det dom fick. Däremot inte sagt att man ska ha akut sjukhusvård, risken är att det föder paniken och ångesten på sikt. Ångest och panik måste man lära sig att hantera, och det gör man inte om omgivningen signalerar att dessa reaktioner är farliga.
   Det är absolut INTE farligt om det rör sig om ångest och panik!!!
   Kan även tycka att det borde vara obligatoriskt av personal att kunna hantera detta om man jobbar i denna branch.

   Tycker absolut att man inte ska behöva vänta på ambulans. Fallet i artikeln beskriver dock inget akutfall, enligt mig.

 • Elsa

  Verkar som om landstinget har missförstått sitt uppdrag. Då tanken är att de ska verka för hela länet, så borde inte kommungränser spela någon större roll för uppdraget.

 • Inez

  Jag är fortfarande arg. Trodde min ilska över det administrerade vansinnet när det gäller akutvården inland skulle svalna, men icke.
  Jag är arg på politiker som i sin blindhet får demokrati att framstå som något som kan försvara kränkande särbehandling. 

  Jag är förbannad på att en hög tjänsteman kan uttala sig som han gör och ändå ha sin tjänst kvar. En lärare i ett klassrum skulle aldrig bli kvar om denne tillämpade och försvarade orättvis behandling av sina elever. Men är tjänstemannen ens ifrågasatt av landstingsledningen? Men mest av allt är jag arg på mig själv och alla vi andra som finns i den tysta skaran som bara tittar på. Ytterst är det vi som gör att vanvettet får fortgå. Det är vi som låter beslutsfattare administrera fram ett tänk, där vissa människor är mer värda än andra. Accepterar vi i inlandet det här, så gör snart alla andra i samhället det också. Vi lägger själva ribban. Märkligt nog så hände det här också en gång i Tyskland. En tysk förtroendeval började smyga in synsättet att vissa människor var viktiga och andra mindre viktiga… Givetvis i ekonomiska sammanhang. Om den tysta massa då tänk efter lite mer – före – så hade historien sett annorlunda ut. Men frågan är ytterst vad vi som lever nu och här – tänker och gör nu. Ingenting eller någonting? Tage Danielsson sa: ”Den som inte ser bakåt när han går framåt måste se upp.” Oscar Wilde sa; ”Olydnad, i ögonen på vem som helst som läst historia, är människors ursprungliga dygd. Det är genom olydnad och uppror som framsteg gjorts.” Ett norsk ordspråk lyder: Där makten har rätt, har rätten ingen makt.”Och Edith Södergran sa: ”Lindrig sömnlöshet ökar genialiteten.”Jag hoppas att många med mig börjar få svårt att sova på nätterna. För som det nu är – så kan vi inte ha det!

 • Inez

  Jag är fortfarande arg. Trodde min ilska över det administrerade vansinnet när det gäller akutvården inland skulle svalna, men icke.
  Jag är arg på politiker som i sin blindhet får demokrati att framstå som något som kan försvara kränkande särbehandling. 

  Jag är förbannad på att en hög tjänsteman kan uttala sig som han gör och ändå ha sin tjänst kvar. En lärare i ett klassrum skulle aldrig bli kvar om denne tillämpade och försvarade orättvis behandling av sina elever. Men är tjänstemannen ens ifrågasatt av landstingsledningen? Men mest av allt är jag arg på mig själv och alla vi andra som finns i den tysta skaran som bara tittar på. Ytterst är det vi som gör att vanvettet får fortgå. Det är vi som låter beslutsfattare administrera fram ett tänk, där vissa människor är mer värda än andra. Accepterar vi i inlandet det här, så gör snart alla andra i samhället det också. Vi lägger själva ribban. Märkligt nog så hände det här också en gång i Tyskland. En tysk förtroendeval började smyga in synsättet att vissa människor var viktiga och andra mindre viktiga… Givetvis i ekonomiska sammanhang. Om den tysta massa då tänk efter lite mer – före – så hade historien sett annorlunda ut. Men frågan är ytterst vad vi som lever nu och här – tänker och gör nu. Ingenting eller någonting? Tage Danielsson sa: ”Den som inte ser bakåt när han går framåt måste se upp.” Oscar Wilde sa; ”Olydnad, i ögonen på vem som helst som läst historia, är människors ursprungliga dygd. Det är genom olydnad och uppror som framsteg gjorts.” Ett norsk ordspråk lyder: Där makten har rätt, har rätten ingen makt.”Och Edith Södergran sa: ”Lindrig sömnlöshet ökar genialiteten.”Jag hoppas att många med mig börjar få svårt att sova på nätterna. För som det nu är – så kan vi inte ha det!

 • CA Otterhall

  Få se om den här kommentaren får komma in:)

  Någon som vet hur många utryckningar akutbilen med personal fått göra hitintills?

  • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

   Om man tittar på föregående år så gjorde Åsele ambulansen cirka 500 utryckningar per år, och då har jag räknat in alla Prio larmen.
   Och om man tittar på dom larmen som den så kallade akutbilen ska göra så är det bara Prio 1 larm vilka är cirka 150 stycken per år.
   Resterande larm dvs Prio 2 och 3 ska ambulans från någon närliggande kommun ta, och det blir oftast Doroteas ambulans som måste ta dom eftersom den är närmast, vilket betyder att då är Dorotea utan ambulans och utan någon som helst akutvård efter klockan 17,00 på vardagar, Helger helt stängt.
   Tilläggas ska att på alla Prio 1 larm som räknas som livshotande kallas alltid också ambulans till platsen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Årets Åselebo

Årets Åselebo

Åsele Årets Åselebo presenterades i lördags och utmärkelsen delades ut till 14-årige… ?

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Åsele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bildspel från Åsele Nappet 2017

Se bildspel från Åsele Nappet 2017

Åsele Mikael Moberg från Kramfors vann Åsele Nappet för andra gången. Tvåa blev… ?

Vinstregn på Åsele marknad

Vinstregn på Åsele marknad

Åsele Bilen som utlottades på Åsele Nappets förköp vanns av Åselebon Gert… ?

Han vann Åsele-Nappet

Han vann Åsele-Nappet

Åsele Mikael Moberg från Kramfors vann Åsele-Nappet 2017 som avgjordes på… ?