Sjuka barn fick vänta länge på ambulans

Åsele.
I torsdagskväll hamnade två ungdomar i Åsele i ett stressrelaterat tillstånd. De kunde få svårt att andas men fick vänta över 40 minuter på ambulans - trots att akutbilen och sjukstugan i Åsele bara ligger 500 meter från deras bostad.
Monica G Engström
Uppdaterad 10 maj 2012 kl. 12:54

Ulrich Wisniewski, som är sjuksköterska på Doroteaambulansen, har reagerat kraftigt på hur landstinget har valt att prioritera. Han var själv med i den ambulans som blev larmad till ungdomarnas hem.

Det var vid halv åtta-tiden på kvällen som larmet kom. De två ungdomarna hamnade nästan samtidigt i ett ångesttillstånd. De började hyperventilera, vilket i värsta fall kan leda till medvetslöshet.

Extra viktigt

Enligt Ulrich Wisniewski är det viktigt att en sådan här patient får hjälp snabbt för att det inte ska bli några följder.

När varken ambulansen eller akutbilen hade kommit till bostaden efter 10-15 minuter larmades SOS Alarm åter igen, men fick då veta att det var ett så kallat prio-2 larm vilket innebär att det är ambulansen från Dorotea som ska rycka ut - inte akutbilen 500 meter bort.

Inledde åtgärder

- Situationen för ett av barnen hade försämrats tydligt och situationen var påfrestande, säger Ulrich Wisniewski.

Ambulansen kunde snabbt inleda effektiva åtgärder och hjälpte ungdomarna på plats.

- Åtgärderna skulle personalen på akutbilen också ha haft kunskap om, menar han. Men det fick inte åka dit för att hjälpa dessa barn.

Ulrich Wisniewski anser att bilen är värdelös med de prioriteringar landstinget valt att göra. Att akutbilen bara befann sig 500 meter bort och inte fick åka för att snabbt hjälpa ungdomarna är han starkt kritisk till. Han spär inte orden.

- Jag vet inte vad mer som ska hända innan högre instanser än det totalt inkompetenta och överflödiga landstinget, med de ansvariga Peter Olofsson, Jonas Rastad och Robert Ylipää, äntligen ingriper och sätter stopp för en fortsatt ohållbar situation i Dorotea och Åsele kommun.

Wisniewski kallar det som Rastad har beskrivit som "en test med rimlig risk" för ett hån och ett kriminellt agerande mot invånarna i inlandskommunerna.

Kunde ha vinkat

Samma kväll inträffade en trafikolycka med en lastbil i Åttonträsk vilket var omkring 10 mil enkel väg för Doroteaambulansen men bara halva sträckan för akutbilen i Åsele. Dit fick inte heller akutbilen åka för att det var på fel sida av kommungränsen.

- Akutbilen skulle kunna köra fram till kommungränsen men sedan i bästa fall kunna vinka och ropa till den skadade lastbilschauffören på andra sidan gränsen att det är en ambulans på väg fast det dröjer en halvtimme till, säger Ulrich Wisniewski.

Landstingets akutvårdschef Robert Ylipää kommenterar det inträffade med att de regler som gäller är att akutbilen bara är ett komplement till ambulansen.

- Den ska åka på tidskritiska prio-1 larm i Åsele.

På frågan om det inte går att göra undantag, som vid exemplet med ungdomarna i Åsele, svarar han:

- Undantag finns alltid, men den ska användas som ett komplement. Och de här väntetiderna är de man får räkna med.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten