Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Vänsterframgång i kårvalet

Publicerad 27 april 2012 (uppdaterad 27 april 2012)

Umeå Vänsterns Studentförbund gick kraftigt framåt i årets kårval i Umeå, som avslutats.

Kårvalet i siffor

- Vänsterns studentförbund: 26,5% (+7,3%) 8 mandat (+2)

- Studentpartiet Socialdemokraterna: 25,8% (+1,2%) 8 mandat (+1)

- Moderata studenter: 18,5% (-3,7%) 6 mandat (-1)

- Gröna studenter: 11,5% (+1,1%) 4 mandat (+1)

- Liberala studenter: 10,2% (+4,9%) 3 mandat (+1)

- Centerstudenter: 3,8% (-1,3%) 1 mandat (-1)

- Arbetarpartiet: 3,7% (+0,3%) 1 mandat (0)

 

Röstberättigade: 5679 (5358)

Antal röstande: 761 (749)

Antal Blankröster: 25 (9)

De är största partiet med 26,5 procent av rösterna, en ökning med 7,3 procent från valet i fjol.

En annan stor vinnare är Liberala studenter som närmast fördubblades jämfört med valet 2011 och når strax över 10 procent av väljarna.

Sjönk

Antalet faktiska röstande ökat marginellt, däremot medför det större medlemsantalet i kåren att valdeltagandet sjönk från 14,0 procent till 13,4 procent av studenterna.

- Det är oerhört roligt att se fler intressenter som till exempel Studentradion bidra till att hålla intresset för valet uppe. Vi tar med oss det positiva i att fler röstat men ska samtidigt analysera varför valdeltagandet sjunkit, säger Inge Breed, ordförande för Umeå studentkårs valnämnd.

 • statistiker

  Vilka siffror! Man vrider sig av skratt.

 • Danne N

  Underbart med vänsterns krossande seger av borgarna! Äntligen kan Umeå leva upp till sitt rykte som den Mörkröda Staden!

 • Per-Erik

  Mer än var fjärde student röstar på Vänstern…. gissar att de flesta är födda på slutet av 80-talet och början av 90-talet. Kanske dags att någon berättar hur det såg ut i stora delar av Europa fram till dess att muren föll?! Nutidshistoria är nog inget stort ämne på UmU…

 • Stereotypen

  Att vara vänster är enkelt när man går på universitet. Det är liksom det som ”gäller” när det handlar om politik. För ve dig som har andra åsikter och röstar blått. Då är du helt plötsligt en empatilös, känslokall människa som enbart ser efter sig själv och vägrar du dela med dig så är du den hemskaste typen av människa.

 • Jas

   Hoppas, hoppas att du har rätt.

 • Håkan

  761 som röstar, vilket skämt! Det betyder ju att det är drygt 200 som röstat på V. Mao, alla studentkommunister orkade rösta medan de studenter som har något vett i huvudet tyvärr valde att låta bli att utnyttja sin demokratiska rättighet. 

  Tragiskt att det är så lätt att kuppa ett kårval som nu. Ett röstdeltagande på 13% gör ju att om någon av de större utbildningarna som är anslutna till US skulle bilda ett parti och få kompisarna att rösta så skulle det partiet fullständigt dominera kårfullmäktige. Tragiskt att inte studenterna tar kårvalet på allvar och håller vänsterpartierna borta från kårstyrelsen. Skyll er själva nu och se fram mot resten av 2012…

  • Joakim

   Som Pedagogerna som varit med de två senaste åren?

 • mig har det kostat en del

  Du har nog tyvärr till viss del rätt.Det du uppenbarligen inte har kunskap om är att det förhållande du beskriver till större del byggdes av lånade pengar och brist på realism.”Den generation av unga som som haft det sämst”? Tja kanske det. Det beror kanske på vad man jämför med.

 • Hans

  Faktum är att moderaterna har nog gjort sitt, även bland studenterna- ett sundhetstecken som visar på utgången av valet

 • ilch

  Men vänstern i Sverige är ju bara runt 5%  som väl är. men de går säkert och röstar för att få makt där det är möjligt. När de sedan fått makt brukar ju resultatet bli katastrof, fattigdom, enpartistat osv. Unga människor är lätta att indoktrinera och det är det enda vänstern kan, propaganda och indoktrinera. se på alla komunistländer, alla marscherade  indoktinerade och hjärntvättade med röda flaggor och knutna nävar mot stupet.

Fler anmälda till högskoleprov i Umeå

Fler anmälda till högskoleprov i Umeå

Umeå Idag har tiotusentals människor i hela Sverige satt sig i skolbänken för att skriva högskoleprovet. Inför dagen hade 1 860 personer anmält… ?

Har byggkranen vält?

Umeå Det ser lite illabådande ut, och folk har hört av sig till VK och tipsat. Men har egentligen byggkranen vid badhusbygget vält? Sett från… ?

Här slog tjuvarna till

Här slog tjuvarna till

Umeå Mats Hammarstedt upptäckte inbrottet när han kom till jobbet på lördagsmorgonen. Tre båtmotorer… ?

Båtmotorer stals vid inbrott i Umeå

Umeå Båtmotorer för över 100 000 kronor har stulits vid ett inbrott i Umeå under natten. Inbrottet, hos Snö & Sjö på Ön, upptäcktes på… ?

Information har blivit ett vapen i modernt krig

Umeå Ubåtsjakten i Stockholms skärgård har gett Ryssland och Nato ett utmärkt tillfälle att följa hur… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå