Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Umeforskare: Risk för denguefeber

Publicerad 26 april 2012

Umeå Planerar du att resa till Thailand? Välj tid rätt. Risken att drabbas av denguefeber varierar under året.

Bland dem som stannar en månad i Thailand under den svenska sommaren eller hösten drabbas nästan en av 100 av denguefeber. Det visar nu forskare vid Umeå universitet.

Stannar man kortare tid och vid andra tider på året är risken något lägre och lägst risk löper man om man reser under det svenska vinterhalvåret.

Denguefeber är en infektionssjukdom som ger feber i kombination med rygg- och magsmärtor, i allvarliga fall också inre blödningar. Sjukdomen är väldigt vanlig i sydöstra Asien med länder som Thailand, Singapore, Malaysia, Vietnam och Indonesien. Den orsakas av ett virus som sprids av myggor.

Joacim Rocklöv, som nyligen tilldelades Umeå kommuns vetenskapliga pris, publicerar nu tillsammans med forskare i Storbritannien och Tyskland en artikel i tidskriften Epidemiology and Infection som med hjälp av matematiska modeller i detalj beskriver de grundmekanismer som styr myggornas tillväxt, immuniteten hos befolkningen samt risken att drabbas.

  • ANTI

    Och boten kanske heter ”kolloidalt silver”?

Klart för handel i biblioteket

Umeå Vad som ska göras av det gamla stadsbiblioteket är fortfarande oklart, men nu finns förutsättningarna för att bedriva handel i… ?

Nya butiker på Västerslätt

Umeå Två nya butikslokaler ska byggas vid Förrådsvägen, intill MM, tidigare Ö&B.
Bygglovet beviljades av byggnadsnämnden på… ?

Nytt småhusområde på Ersboda

Umeå Ett nytt småhusområde har sett dagens ljus.
Byggnadsnämnden antog på onsdagen detaljplanen för det nya området som ligger på Östra Ersboda,… ?

Nybygge i New York-stil

Umeå Rosa huset vid Storgatan revs 2013. Ett New York-inspirerat fyravåningshus med indragen takterrass är tänkt att bli dess ersättare –… ?

Stora förändringar på Mariehem

Stora förändringar på Mariehem

Umeå Mariehem är på väg mot en markant förändring. En stor livsmedelsbutik och ett Gymnastikens hus i AstraZenecas gamla lokaler vid… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå