Lycksele

Cannabisodlingar i inlandet

Publicerad 26 april 2012

Lycksele De senaste veckorna har polisen hittat ett flertal cannabisodlingar i inlandet.

Läs dokument i morgon fredag i VK:

 Så gjorde de ödehusen till knarkfabriker. 

Bara de senaste veckorna har odlingar upptäckts i Vilhelmina, Vindeln och Åsele. De misstänkta personerna är i minst två av fallen kända av polisen sedan tidigare.

– Odlingarna är ganska sofistikerade i de här fallen, säger Olle Andersson vid roteln för grova brott vid Polismyndigheten i Västerbotten. Han vill i nuläget inte gå in i detalj på hur odlingarna hittades eftersom förundersökning pågår.

Misstänksamma grannar

– Men som ofta annars kan det handla om alltifrån misstänksamma grannar och underrättelsebaserat polisarbete till slumpmässiga fynd i samband med annan brottslighet, säger han.

De senaste åren har antalet anmälda fall av narkotikatillverkning ökat kraftigt i länet. Under 2010 och 2011 hittades 40 odlingar.

– Man kan inte säkert veta om det faktiskt är fler som börjat odla eller om polisen blivit bättre på att upptäcka dessa brott, men min uppfattning är att det är en blandning av båda de faktorerna, säger Olle Andersson.

I villor

I de nu aktuella fallen handlar det i huvudsak om odlingar av mellanstorlek i villor.

De senaste åren har ett flertal avancerade odlingar avslöjats i Västerbotten. Hus i bland annat Örträsk och Vindelnområdet har byggts om till rena knarkfabriker med mängder av cannabisplantor, som efter skörd är värt flera miljoner kronor i brukarledet.

– Men vi har inte kunnat se att det pågår någon större organiserad brottslighet med cannabisodlingar i Västerbotten just nu, säger Olle Andersson.

 

 • Jenshoernicke

  Den här ”Plantagen ” kanske kan bekostar en ny Ambulans i Åsele  ???

 • Observer

  Bra jobbat polisen mycket bra!! gör livet jäkligt surt för dom som säljer eller tillverkar droger, tusen tack polisen än en gång!!

 • Ulf Parde

  Håller med Jesper – odling för egen konsumtion är inget som samhället ska lägga sig i.

 • Ree

   Tack. Det olyckliga i det hela är att den genomsnittlige svensken är ytterst obildad på området, och väljer att tro att såna här artiklar visar på en positiv trend i samhället istället för en negativ.
  .
  Anledningen till att länder runtomkring i världen börjat göra just cannabis lagligt är för att man insett på vetenskaplig väg att det är kontraproduktivt att ha det olagligt. Förbudet skapar alltså fler besvär för samhället än motsatsen.

 • Stig-Astrid

  Antalet narkomaner skulle öka marginellt om/när det legaliseras. I
  flera mellanöstenländer är det dödsstraff på att nyttja narkotika men
  ändå finns det narkomaner där. Hårdare straff fungerar INTE.

  Ni som tycker/tror att det skulle bli fler narkomaner om det släpptes
  fritt, skulle ni nyttja exempelvis heroin om det var lagligt? Om inte,
  varför inte? Varför tror ni att narkotikabruket skulle öka? Vad skiljer
  er från alla de som ni tror skulle börja knarka?.

 • Gast

  Canabisodlingar i Västerbotten

  Bra med aktiva insatser för att stävja förekomsten och spridningen av bl.a cannabis. Tyvärr är det så att man inom skolans värld börjar se en alltmer utbredd förekomst och användning av dessa droger, detta sprids alltså till väldigt unga människor.  Detta säljs av personer som vill tjäna pengar och man tänker inte på dem man skadar. 

  Många anser att cannabis är en oskyldig drog men faktum är att man  inom bl.a psykiatrin ser något helt annat.  Cannabsi leder i många fall till psykisk ohälsa och det är frödande för de som drabbas av det.

  Mycket propaganda vill påskina att cannabis är ofarligt, helt klart vill starka krafter verka för satt visa att det är ofarligt. Det som är den starka drivkraften att sprida detta är ju att producenter och langare tjänar stora pengar på knark.

  Mot Narkotika

 • Calanor

  ”Det kan ju bara var just ni som brukar cannabis som är för legalisering!”
  Förbudsivrare tenderar att tro en hel del olika saker. Jag är helt för en legalisering, men använder inte cannabis själv. Det är fullt möjligt att vara för en human och rationell lagstiftning utan att själv vara en brukare.

  ”HUR kan man ens tänka tanken att narkotika skall vara lagligt?”
  Man börjar med att läsa objektiv forskning i ämnet, istället för att basera sin världsbild på vad det politiska etablissemanget vill att man ska tycka.

  ”Sverige / föräldrar / tankesättet är under all kritik i dessa dagar.”
  I ”dessa dagar” kritiseras Sveriges hållning mer och mer från internationellt håll – rapporter talar om ”indoktrinering” och jämför den svenska attityden i narkotikafrågan med ”religiös fanatism”. I ”dessa dagar” uppmanar FN sina medlemsländer att hjälpa istället för att straffa. I ”dessa dagar” går fler och fler prominenta personer, bland andra Kofi Annan och Thorvald Stoltenberg, ut och kritiserar kriget mot narkotika. I ”dessa dagar” medger USA att kriget mot narkotika är ett misslyckande.

  ”Att det ofta leder till tyngre drogor nämns inte överhuvudtaget!”
  Att det inte nämns kan ju vara för att den så kallade Gateway-teorin har förkastats av majoriteten av forskare, även om en och annan förbudsivrare fortfarande drar upp den här i Sverige. Att det fortfarande efter ~40 år refereras till som en teori verkar dock dessa inte ha funderat över.
  Det finns ingenting som antyder att det finns en magisk molekyl i cannabis som gör att folk plötsligen vill skjuta heroin. Däremot ser nuvarande lagstiftning till att man ofta måste ta kontakt med kriminella för att kunna köpa cannabis och dessa vill i sin tur gärna pracka på folk tyngre, dyrare och mer beroendeframkallande droger. Försöker man istället odla själv för eget bruk för att slippa göda den organiserade brottsligheten, ja då ses brottet som allvarligare (oavsett hur liten mängd det handlar om) och fängelsevistelse på en sluten anstalt blir ett faktum.

  ”Och att det redan florerar bland tonåringar drabbar väl inte dig som förälder för ditt barn skulle väl aldrig…”
  De som är för en legalisering brukar ofta betona att det fortfarande inte ska vara tillåtet för minderåriga. I nuläget råder ingen kontroll alls – langare säljer lika glatt till 15-åringar som till 30-åringar. Det är knappast en nyhet att många amerikanska ungdomar upplever det som betydligt lättare att få tag i cannabis än alkohol och den trenden tycks nu ha spridits till Sverige, som för övrigt för första gången numera är självförsörjande vad gäller cannabis. Lägg därtill till att vi har fler tunga missbrukare i Sverige än EU-genomsnittet och att antalet drogrelaterade dödsfall är bland det högsta i Europa. Så, på vilket vis är den ”svenska modellen” så fantastisk?

  Einsteins definition på vansinne är att gång på gång upprepa samma sak och förvänta sig ett annorlunda resultat. Det är dags att sätta stopp för vansinnet och försöka med något nytt.

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Lycksele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Lyckseleåkaren imponerade

Lyckseleåkaren imponerade

Lycksele Andra femmilen och den första som senior – då slog Marcus Fredriksson… ?

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Lycksele Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Lycksele Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Lycksele Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?