Robertsfors
Scanpix Politiker i Robertsfors ska få läsplatta eller dator.

Politiker föreslås få läsplattor

Publicerad 25 april 2012 (uppdaterad 25 april 2012)

Robertsfors För 160 000 kronor vill Robertsfors kommun köpa in läsplattor eller datorer till varje politiker.

FÖLJ ÄMNEN

Frågan ska diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i Ånäset på onsdagskvällen.

Beslut om inköpet togs av kommunstyrelsen under senhösten 2011. Nu ska fullmäktigemötet ta det slutliga beslutet på att utöka investeringsramen för kommunstyrelsen med 160 000 kronor för 2012.

Bakgrunden är att kommunen beslutat att digitalisera alla sammanträdeshandlingar för politiska möten, och därför ska varje politiker få en dator eller läsplatta. En ytterligare licenskostnad på totalt 16 000 kronor tillkommer också.

I reglerna för kommunstyrelsen föreslås att det skrivs in att läsplatta eller dator ska återlämnas när det politiska uppdraget avslutas.

Följ rapporteringen från kommunfullmäktige via VK:s liverapport.

 • Lars Bergensten

  Det borde snart komma någon kommentar här snart som skriver att det är helt onödigt och att man borde satsa på äldrevård och förskola istället… 

  • http://www.facebook.com/UmeaBoy83 Kristoffer Grundström

    Exakt. Fjantigt. När man vill förnya & få bort användningen av papper & alltid vara uppdaterad på vad som sker så är det alltid någon smart-ass som tycker så.

   • Lundhamn

     Vad skulle man tjäna på att ta bort användning av papper menar du? Knappast miljön då papper utvinns ur träd som är en betingat förnybar resurs, till skillnad från plasten och metallen i plattorna… Men visst, ur en praktiskt synvinkel är kanske plattan att föredra. Dock är det en miljöbov utan dess like.

 • http://www.facebook.com/UmeaBoy83 Kristoffer Grundström

  Läsplattor i alla ära, men jag hoppas att de köper Samsung-plattor istället för Apple’s iPad.

  • Nicke

   Skulle vara som att kasta pengarna i sjön. Finns inte en enda bra Android surfplatta. 

   • langben

     Jodå, det gör det.

 • Teknikfreak

  Förstår inte varför de behöver läsplattor, har de inte var sin laptop?
  Min laptop är mycket mer proaktiv än en läsplatta, som jag för övrigt anser är en leksak.

  Har själv en Ipad som används mest av mina barn och används framför tv:n….

  Nästa steg är väl att köpa in tangentbord också…    :-)

  • pwm

   Din laptop är proaktiv? Du behöver alltså inte använda den, utan den gör alla jobb åt dig utan att du behöver bli tillfrågad?
   Lysande – vilket fabrikat är det du har?

   Kanske du kan lista lite av vilka egna initiativ din laptop tar.

   Har själv en läsplatta jag inte anser är en leksak utan någonting som löser ett helt annat problem än en laptop. Men  det är klart – har du själv aldrig lyckats hitta ett användningsomrdåde för en läsplatta (och framför allt aldrig hittat någon proaktiv (!) läsplatta) så förstår jag att du inte ser någon fördel med dem.

 • Mk

  Huruvida de kan administrera dem eller inte gör ingen skillnad för om det är arbetsredskap eller inte. Det är en totalt irrelevant fråga.

 • Johan

  Om en läsplatta ska köpas in är det bara en typ av platta som gäller; Kindle. En ipad/andorid-platta är en surfplatta, inte läsplatta. Det är oändlig skillnad i ansträningen för ögonen att läsa på en surfplatta/läsplatta. Dom är dessutom mycket billigare och klarar av att läsa pdfer. En läsplatta är dock mycket begränsad rörande annat än just läsning men det är väl inget problem för politikerna då syftet är att digitalisera?

  • langben

   PDF är ett dåligt format då man aldrig riktigt vet vad man får. Det kan innehålla färdigrendrade sidor så att det inte går att ändra storlek eller flöda text på olika enheter, det kan innehålla en beskrivning för hur en sida skall se ut vilket inte tar hänsyn till mediet och till slut så finns det faktiskt möjligheter att skapa dokument för att läsa på plattor.

   Då är det bättre att välja ett öppet format som är skapat för att hanteras på olika enheter med olika format och olika tekniker, som fungerar för olika storlekar och kan skickas genom en talsyntes för att läsas upp. T.ex.

 • Vindelbon

  Robertsfors är tyvärr inte den enda kommun som satsar på läs/surfplattor till förtroendevalda och suppleanter. I Vindeln har man samma planer medan det saknas datorer/plattor i skolorna för t ex barn med läs- och skrivsvårigheter. Det vore intressant att se vad man har tänkt att spara in på för at berättiga inköpet…och var ska man ta pengarna till de löpande kostnaderna som följer med investeringen?!???

 • Elev..

  Varför köpa en läsplatta till alla då de kan använda pengarna åt vård och skola istället? Jenningsskolan t.ex är ju som ett skämt.

 • Peter

  Riktigt bra att politikerna får läsplattor! Skulle tro att de kommer att spara in kostnaden på något år genom att slippa utskriftskostnader och papperskostnader. Sen kan man ju hoppas att de förstår att våra barn borde ha tillgång till läsplattor redan i förskolan.

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Robertsfors Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fotbollsvänner sörjer en tränarprofil

Fotbollsvänner sörjer en tränarprofil

Robertsfors Inlandsfotbollen har sorg. Tränarprofilen Krister Jonsson, Torviksele,… ?

Fladdermössen ska studeras

Fladdermössen ska studeras

Robertsfors Nu ska fladdermössens aktivitet i Kvarkens kustområden kollas – med… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Robertsfors Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?

Så ser byggandet ut i din kommun

Så ser byggandet ut i din kommun

Robertsfors Trots att det råder bostadsbrist i de flesta kommunerna hänger byggandet av… ?