Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Bjurholm

Vill sparka kommunchefen

Publicerad 23 april 2012 (uppdaterad 23 april 2012)

Bjurholm Fullmäktige i Bjurholm fick en drastisk vändning på måndagen. Kommunens revisorer tycker att kommunchefen Kurt-Allan Egelby borde avgå.

Kommunchefen Kurt-Allan Egelby.

- Revisorerna är eniga om att det är fel chefsperson som sitter på kommunen i dag. Kurt-Allan Egelby borde entledigas från sin position, sa sammankallande revisorn Lars Lindqvist.

Revisorerna får dock inte medhåll av den politiska ledningen i Bjurholm, snarare tvärtom.

- Inget parti i Bjurholm delar revisorernas uppfattning. Det är väldigt beklagligt att Lars Lindqvist vill slå under bältet på enskilda tjänstemän, sa kommunalrådet Ingemar Nyman (M).

Mycket av det som revisorn sa från talarstolen fanns inte heller dokumenterat i revisionsrapporten.

-Det är viktigt att revisionen är öppen och ärlig, och att den arbetar mot gemensamma mål med den övriga kommunen. Jag är lite besviken på Lars, säger Ingemar Nyman.

Dagmar Schröder (S) går ännu längre i sin kritik mot den revisor som intog talarstolen under fullmäktige.

- I dag har jag tappat allt förtroende för Lars Lindqvist som revisor. Att ge sig på en enskild person är helt olämpligt, sa hon.

Kommunchefen Kurt-Allan Egelby själv tycker att uttalandet från revisorerna är oschysst, men vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

I den skriftliga revisionsrapporten pekar revisionen på att mål för god ekonomisk hushållning i nämnderna saknas. Revisionen tycker också att redovisning av nyckeltal i årsredovisningen behöver utvecklas. Framförallt bör redovisningen och analysen av verksamhetens resultat göras tydligare och mer överskådlig, enligt revisorerna.

Granskningen visar å andra sidan att årsredovisningen är rättvisande och upprättad enligt god redovisningssed i enlighet med kommunallagen.

Lars Lindqvist muntliga redogörelse föranledde inga ändringar i Bjurholms årsredovisning för 2011, som godkändes av kommunfullmäktige.

Läs mer i tisdagens VK

 • Bjurholmspolitiker

  Ingemar kanske skulle fråga partierna i Bjurholm innan han säger att kommunchefen har stöd av alla partierna. Så är nämligen inte fallet…

 • Pelle

  Kan inte förstå hur Ingemar mfl kan ignorera detta problem, är ju vida känt att bjurholm saknar kompetent ledning!
  Man skulle kunna tro att serien”starke man” handlar om Bjurholm

 • Kjellbjurholm

  NOG är det konstigt att bjurholms kommun ligger så bra till i undersökningarna om kommunens tillstånd ,med så ( dålig ) ledning….

 • Bjurholmsbo

  Det är konstigt att denna kommun överlevt i över 20 år med denna ledning om den är så okompetent?

 • BjurholmsBonde

  Klart att ledningen är inkompetent, de kör över alla som inte håller med. Det liknar diktatur.

 • Johan

  Kan bara hålla med föregående talare, en diktatur i miniatyr och dom som haft åsikter och kunnade ser man till att bli av med i tegelhuset. För det är klart kan du din sak e risken stor att du blir obekväm.

 • Dirk

  Har en stark känsla av att föregående talare inte haft nåt att göra me kommunchefen… Trött är väl en bra beskrivning å pension en bra lösning!

 • Wolfgang

   Revisorernas uppgift definieras i kommunallagen. Där står det iget om personangrepp. Att Lindqvist missbrukat sitt hedersuppdrag ? Svaret är ja!

 • Maria

  Verkar som Bjurholmspolitikerna helt plötsligt vänt sida. Annars om man hör ”snacket på byn” så brukar dom ju inte vara så nöjda.
  Är dom rädda för något eller vad? Kanske finns hållhakar…

  • BjurholmsBonde

   Där har du säkert helt rätt i att det finns hållhakar. Politikerna är rädda för att det ska komma upp oegentligheter. Nu är det bara politiker som kritiserar Lars.

 • Det här blev mindre bra

  Nu är det väl ganska nog? Har man synpunkter som liknar dem revisorn har om en annan person så går man väl rimligen till honom personligen och framför dem? Det hade varit renhårigt och hade inte skadat varken person, organisation, kommun eller en själv.

  • Johan

   Det finns en rad människor som gått till honom redan, det har tagits upp en rad olika gånger i olika forum, men det hjälper inte för dom håller varann för hårt om ryggen, så det måste ju ut på något sätt.

Beslag av narkotika

Polisen grep två personer som misstänks för narkotikaförsäljning.  ?

Zelmerlöw och JTR till final

Zelmerlöw och JTR till final

Måns Zelmerlöw knep en av finalplatserna i lördagens deltävling i Örebro.Den andra platsen tog bröderna i JTR hand om.

Får en andra chans

Får en andra chans

Jannike Stenlund, Lyckselebon som spelade fiol i Hasse Anderssons nummer, får en ny chans. ?

Jannike tar plats i Melodifestivalen

Rex i Umeå vill utöka

Rex i Umeå vill utöka

Ägaren till Rex bar och grill i Umeå, Mia Karlsson-Jonsson, vill nu utöka verksamheten. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Sju misstänks för misshandel

Sju misstänks för misshandel

UPPDATERAD Sju personer greps efter ett stort lägenhetsbråk i Umeå. ?

Många nya tips om Palme-mordet

Många nya tips om Palme-mordet

Nästan 30 år efter mordet på statsminister Olof Palme strömmar tipsen in till polisens utredare.