Umeå

Umeå tappar som företagskommun

Publicerad 23 april 2012 (uppdaterad 23 april 2012)

Umeå Umeå tappar ytterligare i den nationella rankingen om företagsklimat.

FÖLJ ÄMNEN

Svensk näringsliv presenterar i dag den med spänning emotsedda rankingen över näringslivsklimatet. Resultatet kommer säkert som en chock för många i Umeå. Kommunen tappar nämligen ytterligare och hamnar på plats 190.
Bjurholm är enligt rankingen Västerbottens bästa företagskommun på plats 49. Vilhelmina och Åsele intar bottenplaceringarna 285 och 269.

 • Umeåmedborgaren

  Ärligt talat Umeå kommun! Nu får ni faktiskt ta och skärpa er! Hur har ni tänkt att kommunen ska kunna växa om företagsklimatet bara blir sämre och sämre? Ta klivet upp från sandlådan och kom ut i verkligheten någon gång.

 • Företagare

  Det ÄR inga problem med Företagsklimatet i Umeå… För det har Lennart Holmlund sagt, Punkt slut!! 
  (OBS! Ni som inte förstod, så var detta ironi)

 • Åsiktsmaskinen

  Om det nu var så himla illa bore ju alla företag flytta FRÅN Umeå TILL Bjurholm.

  Händer det? Nej.

  Varför inte?

  Tja, skulle det kunna vara så att det inte är så himla illa ändå?

  • ymf

   Ovanligt insiktsfull inlaga eller? Du menar således att Umeå kommuns samtliga näringsidkare skulle flytta till Bjurholm, att kommunens bönder tog sina marker med sig i en flytt, att Bostaden flyttar sina fastigheter, att alla restauranger, affärsidkare osv osv flyttar till Bjurholm. En aning oklart om du riktigt tänkt till i denna din kommentar i frågan.

   • Holger Svensson

    Intressanta tankar.

 • Urban Bengtson, idékonsult

  Kommunmisslyckandet att privata aktörer skulle fixa bättre och billigare bad på Nannakvarteret, inger inte ökat förtroende för kommunledningens bedömning av stora satsningar med skattemedel som grund.

  Inte heller ökar förtroendet när kommunens eget näringsliv, Umeå kommunföretag, tagit över planerna och är mer hemlighetsfull än när de privata fick sköta bad- och simplanerna.

  En kommuns viktiga roll för ett nya bad, ny sporthall eller fritidspark, är att utreda med kunskap, erfarenhet och öppenhet samt demokratiskt påverkan från nyttjare och allmänhet. Sedan kan näringslivet komma in och få planera klart samt bygga och driva, givetvis med regelrätt upphandling.

  Därför kan Umeå kommuns politiker lite grand återupprätta företagsförtroende genom att avbryta bad- och simplaneringen på Nannakvarteret med ”back to basics” enligt ovan och komma igen sedan med skicklighet i stället för nuvarande slarvighet för Nannabadplanerna.

 • Fidel

  Inte behöver Umeå bra företagsklimat,vi har ju så hög kultur att leva på!

 • Skattebetalare

  Inte är det konstigt att resultatet av undersökning blir som den blev – trots allt var resultatet bättre än vad jag vågat tro.

  Har idag igen lyssnat på webb TV från kommunfullmärktigemötet i Umeå därav ovanstående slutsats.

  De som sitter i kommunfullmäktige är rent ur sagt bedrövliga som politiker och det gäller representanter från samtliga partier, att lyssna på ett av deras möten ger en skrämmande bild av de så kallade folkvalda.

  Ett råd till alla röstberättigade i Umeå är att lyssna på ett av Umeås kommunfullmäktigemöten innan nästa val – kanske, kanske kan vi få en förändring av politikerkåren i Umeå.

  • ymf

   Kan inte annat än att i alla delar hålla med. Kunskapsnivån är minst sagt pinsamt låg, eller som en sk fritidspolitiker uttryckte det. Vi är ju bara innevånarnas röst, för att ta ansvar måste vi ju besitta kunskap i frågorna, detta förstår ju alla är omöjligt. I detta har vi ingen annan möjlighet än att lyssna på de tjänstemän som bereder samt styr verksamheten om än i vårt namn. Detta på en konkret fråga i varför aktuell lagtext kontinuerligt ignorerades med påföljande kritik från våra tillsynsmyndigheter som stående resultat. Men konklusionen blir ju att vi i Umeå dvs röstkadern får de politiker vi förtjänar. Personligen ser jag det som en förutsättning att våra lokala medier tar sitt samhällsansvar och gör rätt för bla pressstöd mm  samt inte minst ser ett skäl att bidra till befolkningens ökande
   insikt, om inte annat än för att fatta att det är en fördel att läsaren inte fördummas  av infantil kvällstidningsjournalistik så till den grad att läskunnigheten riskeras.

 • Lotten

   Attityden från allmänheten. Haha. Ja, det är ju bara att läsa bland kommentarerna till artiklarna här på VK för att få en uppfattning om den.

 • Filuren

  Och Sundsvall Norrlands huvudstad rusar vidare mot toppen, nu på plats 118!

 • Lars-Goran Nystrom

  Säger det inte lite om företagarna i Umeå.Umeå som är enda ort i Västerbotten som utvecklas.Inlandet skulle vara glada om de hade Umeås framtidsutveckling.
  Lars-Göran Nyström

 • ymf

  Hur menar du att detta har med företagsvänlighet att göra?.

 • Cjilder

  MMärkligt när vi för bara nån vecka sedan läste att Umeå var bland det hetaste tillväxtområdet i Europa. Skulle det kunna vara det om företagsklimatet vore dåligt.

 • W1F1

  Ha ha, nu tror jag du har hängt på Timbros webbsida lite för länge. De flesta inom den privata sektorn samarbetar med den offentliga sektorn och tar del av dess fördelar och vice versa naturligtvis. Den symbiosen finns i alla kommuner. Sen att det finns högerspöken som inte vet bättre än att ränna runt på diverse debattsidor och göra sig till åtlöje får man nog leva med. Det råder  ju yttrandefrihet trots allt.

  Jag håller med dig om att det inte direkt råder någon gnosjöanda i Umeå. Men det skrev jag ju redan från början. Det är företrädesvis den privata sektorn som måste växa i takt med Umeås befolkning på sikt och det kommer inte att ske utan kommunens engagemang. 

  Offentligt näringsliv är den del av näringslivet som bedrivs i offentlig regi. Säger inte det sig självt?

 • Karous

  Ume,en sjunkande stad i noll åtta anda.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?