Här dröjer ambulansen längst

Åsele.
Sex av länets kommuner tillhör bland de sämsta i landet när det gäller  den tid det tar att ta sig till patienten. Ambulanserna i en del av länets kommuner tar lång tid på sig. Verksamhetsområdes-chefen Marie Rodling Wahlström kommer nu att titta närmare på detta. Men att komplettera ambulanserna med ambulerande husläkare i Umeå är hon tveksam till. Statistik från SOS-Alarm visar att i sex av länets kommuner är responstiden, det vill säga tiden från det att 112-larmet går till dess att ambulansen är på plats hos patienten, så dålig att den tillhör landets sämsta fjärdedel. Övriga kommuner ligger ungefär på mediantiden och inte någon av länets kommuner hamnar bland den övre fjärdedelen. Inte ens tätorten Umeå.
Monica G Engström
Uppdaterad 23 april 2012 kl. 08:41

Ska djupdyka

Rodling Wahlström känner inte till uppgifterna men menar att de är intressanta även om data måste analyseras för att se hur sammanställningen har gått till.

- Det här måste vi djupdyka i och se vad vi kan förbättra oss i, säger hon.

Hon anser också att det är anmärkningsvärt att en del kommuner, där avstånden inte är så långa, inte har bättre responstider.

Avstånden i länet är dock en faktor som påverkar responstiden, men samtidigt har bland annat Norrbotten, där avstånden i flera fall är längre, kortare responstider. Detta beror dock, enligt Marie Rodling Wahlström, på att de vid långa transporter ersätter ambulans med helikopter.

- Men det är också olika SOS-centraler och det kan finnas olika rutiner.

Ambulerande läkare

Nyligen föreslog de moderata landstingsledamöterna Liv Granbom och Andreas Löwenhöök att landstinget ska inrätta en försöksverksamhet med ambulerande husläkare. Dessa ska främst inrikta sig på akut sjuka äldre.

Enligt Granbom och Löwenhöök kan det bland annat resultera i färre ambulanstransporter.

- Det vi arbetar för är att få kompetent personal på plats så tidigt som möjligt efter ett larm, menar Rodling Wahlström.

Mycket tid i bil

Men hon tror att det är praktiskt svårt att ersätta eller komplettera ambulanserna med ambulerande läkare eller läkarbilar.

- De får tillbringa mycket tid i bil och frågan är om det är rätt använd tid för läkarna.

Erfarenheter från Malmö och Göteborg, där verksamheten prövats men lagts ned, menar hon också visar på att läkarna kan göra mer nytta genom att arbeta i en annan form.

- Men det beror så klart också på vad de har för uppgifter, säger hon.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten