Åsele

Här dröjer ambulansen längst

Publicerad 23 april 2012 (uppdaterad 23 april 2012)
Åsele Sex av länets kommuner tillhör bland de sämsta i landet när det gäller  den tid det tar att ta sig till patienten.
Ambulanserna i en del av länets kommuner tar lång tid på sig. Verksamhetsområdes-chefen Marie Rodling Wahlström kommer nu att titta närmare på detta. Men att komplettera ambulanserna med ambulerande husläkare i Umeå är hon tveksam till.

Statistik från SOS-Alarm visar att i sex av länets kommuner är responstiden, det vill säga tiden från det att 112-larmet går till dess att ambulansen är på plats hos patienten, så dålig att den tillhör landets sämsta fjärdedel. Övriga kommuner ligger ungefär på mediantiden och inte någon av länets kommuner hamnar bland den övre fjärdedelen. Inte ens tätorten Umeå.

Här dröjer ambulansen längst

De sex kommuner som hörde till den fjärdedel av landets kommuner med längst responstid är: 

Bjurholm

Dorotea

Norsjö

Robertsfors

Sorsele

Vindeln 

Ska djupdyka

Rodling Wahlström känner inte till uppgifterna men menar att de är intressanta även om data måste analyseras för att se hur sammanställningen har gått till.

– Det här måste vi djupdyka i och se vad vi kan förbättra oss i, säger hon.

Hon anser också att det är anmärkningsvärt att en del kommuner, där avstånden inte är så långa, inte har bättre responstider.

Avstånden i länet är dock en faktor som påverkar responstiden, men samtidigt har bland annat Norrbotten, där avstånden i flera fall är längre, kortare responstider. Detta beror dock, enligt Marie Rodling Wahlström, på att de vid långa transporter ersätter ambulans med helikopter.

– Men det är också olika SOS-centraler och det kan finnas olika rutiner.

Ambulerande läkare

Nyligen föreslog de moderata landstingsledamöterna Liv Granbom och Andreas Löwenhöök att landstinget ska inrätta en försöksverksamhet med ambulerande husläkare. Dessa ska främst inrikta sig på akut sjuka äldre.

Enligt Granbom och Löwenhöök kan det bland annat resultera i färre ambulanstransporter.

– Det vi arbetar för är att få kompetent personal på plats så tidigt som möjligt efter ett larm, menar Rodling Wahlström.

 Mycket tid i bil

Men hon tror att det är praktiskt svårt att ersätta eller komplettera ambulanserna med ambulerande läkare eller läkarbilar.

– De får tillbringa mycket tid i bil och frågan är om det är rätt använd tid för läkarna.

Erfarenheter från Malmö och Göteborg, där verksamheten prövats men lagts ned, menar hon också visar på att läkarna kan göra mer nytta genom att arbeta i en annan form.

– Men det beror så klart också på vad de har för uppgifter, säger hon.

 

 

 • Jonny

  Konstigt att Åseleborna klagar när Åsele inte ens tillhör dom sex sämsta. 

  • Karin

   Det står ju inte när undersökningen är gjord. det brukar ju inte vara de senaste månadernas uppgifter som används, så jag tror att det blir ett annat 
   resultat om de kollar om ett år.Skulle gissa på att Både Dorotea och Åsele får sämre resultat nu när det inte finns Ambulans i Åsele.

   • Anym688

    Det är statistiken bakom SKLs ”öppna jämförelser” som redovisas. Och när Rodling säger sig inte känna till statistiken så är detta med stor sannilikhet en lögn.

    Citattecknen är dessutom befogade: underlaget till jämförelserna är nämligen hemligt. Och SKL undviker att redovisa annat än medianvärden, som förstås inte säger någonting alls om hur ofta som utryckningar fördröjs. Att medianvärdet t ex är 20 minuter är antagligen en klen tröst för urakuta patienter får vänta en timma på ambulansen.

  • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

   Det kan bara bero på att informationen inte har kommit fram än Jonny, Eller så är det så att eftersom vi inte längre har någon ambulans, så får vi inte vara med i statistiken.

   För övrigt så är ankomst till Åsele för en ambulans minst 35 minuter, om den kommer från Dorotea vill säga, annars om den kommer från Lycksele får man nog räkna med cirka 60- 75 minuter.

 • När inte kompetensen räcker..

  Tyvärr så har inte Marie Rodling tillräckligt med kunskaper inom det arbete hon nu ska utföra, fina utbildningar räcker inte alltid till när beslut ska tas. Det var hon som lade fram förslaget till politikerna om indragning av Åseles ambulans. Skulle hon haft det minsta lilla kunskap om ekonomi och logistik så skulle detta förslag aldrig kommit upp. Idag har vi längst väntan och med en stor kostnad med alla akutbilar som kommit en efter en, vilket i sig bevisar okunskapen och brist på empati.
  Sedan är det bra att Jerry engagerar sig emot när Åsele kommun nu hjälper landstinget att lösa det problem man själva satt sig i.
  I en ambulans ska man ha stor kompetens för att jobba där, nu i akutbilen så kan stort sett vem som helst jobba där. Skillnaden är enorm mot tidigare ambulans.
  Att sedan lämna Dorotea i sticket är inte bra, Åsele kommun gick ut hårt men har tröttnat på upploppet…..

 • Anastasia

  I Norrbotten har man färre byar, 6 dygnsambulanser fler fördelade på fler orter och reservambulanser ägda av landstinget som nästan alltid kan bemannas snabbt av ledig personal. Att dom sedan är färre invånare gör det hela ännu konstigare. Helikoptern flyger fler sekundäruppdrag men tiden man utnyttjar helikoptern är ungefär samma i de båda länen. Ambulanssjukvården kommer fullständigt att haverera nu när Falck drar sig ur sitt uppdrag lagomt till sommaren. Det börjar vara dags för Marie att fixa fram lite pengar till ambulanssjukvården som helt klart inte följer paragraf 2 i HSL här i Västerbotten. Insatstiderna är ett tydligt bevis på detta.

 • Ken Lundstrom

  Se er ej blinda på avstånd utan vägkvalitet 363 är horribel

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vintermarknaden växer i Åsele

Vintermarknaden växer i Åsele

Åsele ÅSELE Vintermarknaderna i Åsele håller ställningarna. 40 knallar är till och… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Många nappade i Åsele

Många nappade i Åsele

Åsele Det nappade mer än vanligt under årets upplaga av Åsele-Nappet. Tävlingen vara… ?

Larm om "hinder på väg" i Åsele

Åsele SOS alarm har fått in ett larm som gäller ”hinder på väg”.
Larmet… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Årets Åselebo

Årets Åselebo

Åsele Årets Åselebo presenterades i lördags och utmärkelsen delades ut till 14-årige… ?

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Åsele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?