Lokalt
Scanpix

Politikerna tar tag i sopfrågan

Publicerad 22 april 2012

Lokalt Nu ska de boende i de fyra kommunerna Bjurholm, Nordmaling, Vindeln och Vännäs sortera sitt hushållsavfall bättre. Utsortering av matavfall och/eller vägning av hushållsavfall är två vägar dit. Vilken väg respektive kommun väljer blir nu upp till politikerna att bestämma.

– Andelen matavfall och avfall med producentansvar har vid plocktester visat sig vara en bra bit över 30 procent. Utsortering av matavfall och vägning är instrument för att få folk att sortera hushållsavfallet bättre, säger Inger Olofsson, renhållningschef i Vännäs kommun och den som lett det omfattande arbetet med ta fram underlag till politikernas beslut om ny avfallsplan. Föranlett av att de fyra kommunerna tecknat ett nytt entreprenadavtal med Allmiljö, som träder i kraft 1 mars 2013. I upphandlingen omfattas även Robertsfors och Umeå kommuns ytterområden.

Höga siffror

Resultaten från testerna av hushållsavfall i de fyra kommunerna, som utfördes år 2009, visar på mycket höga siffror. I hushållsavfallet hamnar tidningar, wellpapp, glas och plast som helst ska sorteras ut och lämnas på återvinningsstationer.

I Nordmaling var andelen matavfall 46 procent. Avfall med producentansvar uppgick till 30 procent.

För Bjurholm var motsvarande siffror 42 respektive 38 procent.

Vännäs uppvisade i snitt 35 procent matavfall (37 i tätorten och 33 på landsbygden) och nästan samma nivå, 34,5 procent (32/37), på avfall med producentansvar.

För Vindeln var siffrorna för båda avfallstyperna 33,5 (34/33).

Bara Nordmaling

Av dessa har endast Nordmalings kommun i dagsläget vägning av hushållsavfallet. Övriga tre kommuner i samarbetet har att besluta om de ska följa samma väg. För att sen, om svaret blir ja, ta ställning till viktbaserad taxa. Därtill ska kranskommunernas politiker, med undantag för Bjurholm som redan beslutat sig för att vänta, bestämma om utsortering av matavfall eller inte.

 • pwm

  Är det så att 50% bor i tätort och 50% utanför? Både i Vännäs och i Vindeln?

  Artikeln ovan använder siffran 35% för Vännäs (37% i tätort och 33% på landsbygden). Men den sammansatta siffran är bara mitt emellan siffran för tätort och landsbygd om det bor exakt lika många i tätort och i landsbygd. Bor det fler i tätort så är den sammansatta siffran närmare 37%. Bor det fler på landsbygden så är siffran närmare 33%.

  Tidningsreportrar bör undvika att skapa egna procentsiffror – även om det kan kännas som att siffran är uppenbart lätt att räkna fram. Statistik är inte alltid så enkelt som det först kan verka…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=522652902 Erika Holmgren

  För att sopsorteringen ska bli bättre så gäller det att det finns bra sopsorteringsmöjligheter i alla småbyar året om  och inte bara en liten vagn som kommer var femte vecka.
  Jag bor i Umeå nu och har superbra sopsortering i anslutning till mitt hyreshus, med möjlighet att även sortera matavfall.
  Jag skulle aldrig sopsortera om det innebar att jag var tvungen att köra mina sopor 1.5 mil.

  Visst, det innebär en rejäl merkostnad att ha containrar i varje liten by, men vill de att byfolket ska börja sopsortera så får de faktiskt ta den kostnaden.

Bilar, bilar, massor med bilar

Bildspel: Bilar, bilar, massor med bilar

Idag när Motorveckan i Lycksele går in på sista dagen så fick besökarna ett fantastiskt bra väder.  Se vårt stora bildspel här! ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilder från Holmöns visfestival

Bildspel: Se bilder från Holmöns visfestival

Igår startade Holmöns visfestival. Se bilder från fredagen här! ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
&quotHela ön gungade"

"Hela ön gungade"

Petter lyckades förvandla första kvällen på Holmön till en fest över generationer.  ?

Hotellstrul för Petter

Hotellstrul för Petter

Efter gårdagens spelning på Holmöns visfestival åkte Petter och hans band till Umeå för att bo på hotellet U&Me där de fick problem. ?

Nya fladdermus- arter upptäckta

Nya fladdermus- arter upptäckta

Resultaten som Doris Grellman och hennes kollegor kommit fram till är sensationella. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
&quotVi ska bara ha roligt"

Fotbollsfesten: "Vi ska bara ha roligt"

Spelarna i Lövsta City Kickers kommer från Stockholm, men alla föräldrar är från Umeå.  ?

Tusen timmar i övertid

Tusen timmar
i övertid

Lokalt 1 000 timmars övertid – så mycket hade en av läkarna vid Västerbottens landsting samlat på sig på bara ett år.  ?

&quotVad är alternativet?"

Sylvan: "Vad är alternativet?"

Lokalt Situationen med läkarnas övertid är långt från optimal, tycker Anders Sylvan, landstingsdirektör. ?