Lokalt
Scanpix

Politikerna tar tag i sopfrågan

Publicerad 22 april 2012

Lokalt Nu ska de boende i de fyra kommunerna Bjurholm, Nordmaling, Vindeln och Vännäs sortera sitt hushållsavfall bättre. Utsortering av matavfall och/eller vägning av hushållsavfall är två vägar dit. Vilken väg respektive kommun väljer blir nu upp till politikerna att bestämma.

– Andelen matavfall och avfall med producentansvar har vid plocktester visat sig vara en bra bit över 30 procent. Utsortering av matavfall och vägning är instrument för att få folk att sortera hushållsavfallet bättre, säger Inger Olofsson, renhållningschef i Vännäs kommun och den som lett det omfattande arbetet med ta fram underlag till politikernas beslut om ny avfallsplan. Föranlett av att de fyra kommunerna tecknat ett nytt entreprenadavtal med Allmiljö, som träder i kraft 1 mars 2013. I upphandlingen omfattas även Robertsfors och Umeå kommuns ytterområden.

Höga siffror

Resultaten från testerna av hushållsavfall i de fyra kommunerna, som utfördes år 2009, visar på mycket höga siffror. I hushållsavfallet hamnar tidningar, wellpapp, glas och plast som helst ska sorteras ut och lämnas på återvinningsstationer.

I Nordmaling var andelen matavfall 46 procent. Avfall med producentansvar uppgick till 30 procent.

För Bjurholm var motsvarande siffror 42 respektive 38 procent.

Vännäs uppvisade i snitt 35 procent matavfall (37 i tätorten och 33 på landsbygden) och nästan samma nivå, 34,5 procent (32/37), på avfall med producentansvar.

För Vindeln var siffrorna för båda avfallstyperna 33,5 (34/33).

Bara Nordmaling

Av dessa har endast Nordmalings kommun i dagsläget vägning av hushållsavfallet. Övriga tre kommuner i samarbetet har att besluta om de ska följa samma väg. För att sen, om svaret blir ja, ta ställning till viktbaserad taxa. Därtill ska kranskommunernas politiker, med undantag för Bjurholm som redan beslutat sig för att vänta, bestämma om utsortering av matavfall eller inte.

 • pwm

  Är det så att 50% bor i tätort och 50% utanför? Både i Vännäs och i Vindeln?

  Artikeln ovan använder siffran 35% för Vännäs (37% i tätort och 33% på landsbygden). Men den sammansatta siffran är bara mitt emellan siffran för tätort och landsbygd om det bor exakt lika många i tätort och i landsbygd. Bor det fler i tätort så är den sammansatta siffran närmare 37%. Bor det fler på landsbygden så är siffran närmare 33%.

  Tidningsreportrar bör undvika att skapa egna procentsiffror – även om det kan kännas som att siffran är uppenbart lätt att räkna fram. Statistik är inte alltid så enkelt som det först kan verka…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=522652902 Erika Holmgren

  För att sopsorteringen ska bli bättre så gäller det att det finns bra sopsorteringsmöjligheter i alla småbyar året om  och inte bara en liten vagn som kommer var femte vecka.
  Jag bor i Umeå nu och har superbra sopsortering i anslutning till mitt hyreshus, med möjlighet att även sortera matavfall.
  Jag skulle aldrig sopsortera om det innebar att jag var tvungen att köra mina sopor 1.5 mil.

  Visst, det innebär en rejäl merkostnad att ha containrar i varje liten by, men vill de att byfolket ska börja sopsortera så får de faktiskt ta den kostnaden.

Bostadsbristen
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Priserna skenar i Umeå

Priserna skenar i Umeå

BOSTAD Priserna på bostadsrätter i Umeå fortsätter öka. Majoriteten säljs även till ett betydligt högre pris än vad som utannonserats. ?

Deras bostäder ökar mest i pris

Deras bostäder ökar mest i pris

BOSTAD Så här förklaras prisstegringen av den mäklarfirma i Umeå där priserna ökat mest från utgångspris till slutpris. ?

Hur påverkas du?

Hur påverkas du?

VK granskar just nu Bostadsbristen. Vill du berätta hur den påverkar dig? Tipsa VK via mail eller telefon!

Bryter kontraktet

Bryter kontraktet

Medicinska problem bakom beslutet att Skellefteåforwarden lämnar Skellefteå. ?

Inbrottstjuvar i farten i länet

Inbrottstjuvar
i farten i länet

INBROTT Flera liknande inbrott har begåtts i länet. Polisen uppmanar vittnen att höra av sig. ?

Svenska kyrkan reser för miljoner

Svenska kyrkan reser för miljoner

Kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor, det visar en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort. Här är nattens nyheter i korthet.  ?

Privatperson ingrep - tog bilnycklarna

Privatperson ingrep
- tog bilnycklarna

Tog bilnycklarna av misstänkt rattfyllerist och inväntade polis. ?

Senaste nytt