Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Svenskar söks som FN-observatörer

Publicerad 21 april 2012

Utrikes FN:s säkerhetsråd har röstat ja till att skicka 300 obeväpnade observatörer till Syrien. Beslutet fattades enhälligt.

Och i en annons på sin hemsida söker Försvarsmakten militära observatörer till Syrien som ska ingå i styrkan.

Observatörer med tidigare erfarenhet och i åldern 25-55 år efterfrågas. Den nu beslutade FN-gruppen ska övervaka vapenvilan i tre månader.

Men de första FN-observatörerna befinner sig redan nu i staden Homs, där en del av de värsta striderna varit under revolten mot regimen.

Förtruppen har träffat guvernören i Homs och sedan fortsatt ut i staden, uppgav en FN-talesman för nyhetsbyrån Reuters på lördagen. Omstridda Baba Amr var en av de stadsdelar som besöktes. Regimen har tidigare hindrat gruppen att besöka Homs.

Explosioner

Oppositionen var måttligt imponerad.

— Det är väldigt tydligt att den syriska regeringen kan stoppa våldet när den vill, var som helst i landet, sade Homsbon Walid al-Fares.

På lördagen cirkulerade uppgifter om flera explosioner, en vid ett militärt flygfält utanför Damaskus och en vid en oljeledning.

Både Ryssland och Kina, som har möjlighet att stoppa FN-förslag genom veto, är emot sanktioner mot regimen. Andra rådsmedlemmar har tvekat att skicka observatörer innan regimen upphört med våldet.

Fångar fria

Syrien har frigett 30 personer som hade fängslats för sin roll i de regeringsfientliga protesterna, enligt de statliga medierna är de personer som ”inte har blod på sina händer”.

Sedan i november har nästan 4 000 gripna släppts, skriver den statliga nyhetsbyrån Sana. Hur många som gripits totalt under ett år av revolt är å andra sidan inte klarlagt – inte heller hur många som ännu finns i fängelse.