Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kulturtelegram

Politiker godkänner utställningar

Publicerad 21 april 2012

Kulturtelegram Lunds politiker vill ha större kontroll över vad som visas på stadens konsthall. I framtiden ska nya utställningar presenteras för kommunens politiker innan beslut fattas, skriver Sydsvenskan.

I veckan klubbades konsthallens nya verksamhetsuppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Där framgår det att konsthallschefen Åsa Nacking ska informera en politisk referensgrupp innan hon beställer en ny utställning. Nämndens ordförande Holger Radner (FP) betonar att det trots detta är Åsa Nacking som bestämmer vilka utställningar som ska bli verklighet, och Nacking själv ser inga begränsningar.

— Jag lyssnar, det gör jag alltid, men jag ger ju inte avkall på det som jag anser vara mest lämpligt för konsthallen, säger hon till Sydsvenskan.

En medborgarundersökning nyligen visade att var tredje Lundabo är missnöjd med stadens konsthall, något som fick kommunen att starta en utredning. I det nya verksamhetsuppdraget betonas också att konsthallen ska ställa ut både det smala och det breda.

— Med ett bredare utbud hade folk sannolikt gått dig oftare, säger Holger Radner till Dagens Nyheter.

Just nu visas utställningen ”Social fabric” på Lunds konsthall.

Andra läste även:

Explosivitet och total kontroll

Explosivitet och total kontroll

Konst I en ny utställning på Galleri Andersson/Sandström presenteras Tatjana Valsang för första gången i Skandinavien. ?

Brutalt och hänsynslöst bra

Brutalt och hänsynslöst bra

Scen Upproriskt vildsint var trion som i Elle Sofe Henriksens dansverk inledde Spring Formward på torsdagen. ?

Gijrra-årstiden växer fram

Gijrra-årstiden växer fram

Umeå 2014 Med en konvoj av barnvagnar med gräs i, smygstartar årstidsinvigningen av Gijrra – våren- i Umeå på valborgsmässoaftonen. ?

Essäer från ett getingbo

Essäer från ett getingbo

Bok Om vänsteruppsvingets litteratur under det dryga decenniet 1964 till 1976 handlar Johan Svedejdals nya essäsamling. Tommy Sundin har läst. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Med underton av Bellmans dikter

Med underton av Bellmans dikter

Musik Som att avlyssna ett samtal mellan århundradena är det musikaliska mötet mellan Bellman och Khayyam, skriver VK:s Carl Ahlström ?

Dans - en bildande konstart?

Dans - en bildande konstart?

Krönikor Om bildning kan tolkas som en öppen kunskapsprocess borde dans även vara rörelsens och känslans bildning, skriver idéhistorikern Britt-Marie Styrke. ?

Tre frågor...

Tre frågor...

Musik … till Sarah Riedel, sångerska och kompositör som kommer till Umeå i dag med projektet Caravan of life. ?

Mest läst på Kultur