Vindeln

Oplogat längs europaväg

Publicerad 21 april 2012 (uppdaterad 21 april 2012)

Vindeln Aije Eriksson har kört längs en av våra vägar under natten och var nära att åka av vägen ett par gånger.

Det råder halka efter nattens nederbörd. Aije Eriksson är tidningsdistrubitör och har kört längs E12 hela natten.

– Det var oplogat hela vägen från Vindeln till Storuman, säger Aije Eriksson. Det var riktigt spårigt och halt, fortsätter Eriksson, som berättar att det har sett ut likadant under hela veckan när han suttit i bilen.

Den första plogbilen mötte han förts klockan halv åtta på lördagsmorgonen.

– Man kan nästan tro att de som plogar arbetar mellan klockan sju och fyra, säger han.

 

 • Finkel84

  Dom arbetar mellan 7 och 16.  iallafall dom som sitt på peab, dom ha då aldrig på hela vintern varit ute på natten och kolla vägarna, om det blivit väder omslag. jag säger bara NCC!! 

  • AH

   Håller med, sedan det blev ny entreprenör så har snöröjningen blivit betydligt sämre efter väg 360. Desutom om man möter en plogbil så kommer dom i 100 kmh, och jag har även mött plogbil med spetsplog och då kastas lika mycket snö i diket som på mötande trafik.

 • Tfos7807

  ja det e verkligen bedrövligt hoppas verkligen dom byter aktörer till nästa vinter´!!!

  • JP

    Det är väl bara för Trafikverket att följa upp arbetet och se ifall entreprenören följer ingångna avtal. Inget svårt. Det besvärliga blir ju när man måste kolla fakta och jämföra med vad som är överenskommet, då kan man ju inte sitta vid datorn och spekulera fritt om sånt man inte vet något om.

 • http://pulse.yahoo.com/_N4DZITHHT6A35S62QFTGYDHYBE R E

  då ska du anpassa farten efter väglaget så enkelt är det

  • Ferra

   Så enkelt är det inte. Rättare sagt: Någon missköter vägunderhållet.

 • Johan

  Körde från Malung- sundsvall (ca 30mil) för några år sedan majoritet efter 45:aan och E14 hade ca 25cm snö på vägen hela vägen och hade då inte ett däckspår på vägen framför mig förrän det va några mil kvar. Ibland undrar man hur lång tid det kan ta förrän dom skickar ut bilarna… Men å andra sidan kan det faktiskt vara sjukt lokalt hur mycket snö det kommer och att det är lite lurigt så här års. Det är nog bara att anpassa hastigheten efter underlaget:-) I övrigt är dom bra på att ploga!!!

 • CK

  Katastrof! Vi har bl.a. viktig industri som ska förses med timmer & massa. Det viktigaste är ju dock säkerheten. Man ska inte behöva köra 30 km/h pga lätt snöfall! /C

 • Anders

  Det värsta är att så har de varit hela vintern! Bedrövligt!!
  Upphandlingen på vägunderhållet tas så billigt att dom går back varje
  plogsväng!? 
  Trafiksäkerhet vad är de???  Skandalöst!!

  Veckopendlare

  • JP

    Trafikverket bestämmer vad det är de vill köpa, skriver ett underlag och sen är det upp till företagen att lägga anbud. Den som lägger det bästa budet för köparen vinner och får göra jobbet. Om entreprenörerna lägger bud som är så låga att de går med förlust, tja då är det väl ändå deras eget ‘fel’ att de inte räknar bättre eller tom har gjort det med vilje. Det är väl ändå inte trafikverkets fel?

 • Toj3030

  Sätt tillbaka vägverket till att sköta väghållningen,dom som kan och inte dom klåpare som leker nu!!!

 • Peter

  Anpassa farten efter underlaget, sluta klaga på att ni inte kan köra pga underlaget. Dessutom kan plogbilarna inte ploga allt samtidigt, samt med dessa besparingar i samhället så blir det givetvis svårare att ploga överallt så fort det snöat.

  Visst kan man önska att det skulle varit bättre. Men nu är det inte det, så bara att gilla läget eller flytta till Spanien.

  • Daniel

   …eller så reagerar man och försöker påverka politiker som bestämmer hur mycket som satsas på snöröjningen!
   Företagen som lägger anbud på jobbet kan införskaffa fler plogbilar så att kvalitén kan höjas.
   Visserligen innebär fler plogbilar mer utgifter, vilket leder oss tillbaka till politikerna! Det är dessa som vi medborgare måste påverka och inte bara ”gilla läget”.

   Som vissa här skrivit har det hänt att det varit 2 dm snö på vägen och då har inte entreprenören skött sitt jobb även om man ALLTID ska anpassa farten efter underlaget.

 • Har god insyn

  För det första finns ingen kompetens hos de som sköter upphandlingarna. För det andra har de ingen uppföljning eller kontroll på det arbete som utförs av respektive väghållare (PEAB m.fl.). Därför blir det som det blir. Sedan finns det plogentreprenörer som kan inte kan utföra ett bra plogningsarbete och de är ju ingen risk med det eftersom det inte utförs någon kontroll från upphandlande myndighet.

 • Storumanpendlare

  Svevia har misskött sig hela vintern, även om de bättrade sig efter i januari vilket sammanföll med att jag skrev ett antal ilskna mail till både den ansvarige på trafikverket samt trafikverket centralt. Svevia verkar arbeta 7-16, vardagar, vilket inte fungerar med att vi som pendlar skall vara på arbetet kl 7. Det har under december och början av januari alltid varit oplogat på E12 när man ska till arbetet. Men även när det kommer väntade snöfall glömmer de bort att de är ansvariga för att hålla vägen körbar. Som exempel var det en kväll i december, under ett mycket väntat snöfall, över två decimeter snö på vägen när jag skulle hem vid 21.30 efter E12. Det var så djup snö att det styrde under hela bilen och jag tvingades till västertrafik i mötande körfält (där jag strax innan hade mött testbilar som lämnat körbara hjulspår) för att överhuvudtaget ta mig framåt i 20km/tim. Livsfarligt!

 • Massey F

  Jag rekommenderar Massey Ferguson traktor med kättingar. Då kan kommunerna spara ännu mera pengar på vägunderhåll och istället anställa flera duktiga tjänstemän och höja deras löner rejält. Visst låter det bra eller hur? Detta kanske blir ett framtida scenario. Vi är ialla fall på god väg åt det hållet.

 • nedrustningen

  Det här är bara början inom all  entrepenad oavsett vad det handlar om, vi har inte råd att att uppehålla servicen i glesbygden p.g.a den nurvarande högerregeringen som bara tänker på aktiekapitalet som skall gå med plus och lite till.

 • Anders Jonsson

  Nu ska virket gå på järnväg och då behövs det bara plogas kontorstid!
  Sen står det nog en skoter på varje går som ni kan använda!
  Hela svergie kan inte leva ,då blir det som i Grekland!

 • E12 :-(

  Alla kan inte välja vilket väder man ska ut och köra i. En brådskande ambulanstranport bör ha så väl underhållen väg så att den kan ta sig fram i tid. E 12 har inte varit välplogad denna vinter, sämre under jourtid.

 • http://www.facebook.com/Aije85 Andre Aije Eriksson

  Jag kan inte förstå att plogarna inte är ute i tid, jag menar det snöovädret som kom i helgen var ju väntat, det varnades på radio, tv och tidningar. Det har varit så nästan hela vintern, ibland har det funkat rätt ok men oftast är dom ute precis när alla ska iväg till jobbet. Jag har kört Umeå-Storuman 6 dagar i veckan hela vintern nästan.

  Och när det inte är plogat så sägs det att man ska anpassa hastigheten till väglaget, det är ju självklart. MEN, det gör inte alla människor, och då blir det farliga omkörningar och folk hamnar i diket, vägräcket osv. Då bildas köer, räddningsfordon kan inte komma fram osv osv. Är det inte plogat så är det inte bara folk som kommer sent till jobbet, det kan bli MYCKET värre.

  Jag vet att det finns plogare som sköter sitt jobb utmärkt, jag drar inte alla över en kant. Men det finns sträckor som behöver bättras betydligt till nästa vinter.

 • Jimmy

  Vi blir färre och det kommer märkas på alla offentlig service, föd mer barn.

Bilbrand i Vindeln

Vindeln En bil har fattat eld i Sarsjöliden i Vindeln.
SOS har larmats om en bil som… ?

Ännu oklart var simhallen byggs

Vindeln Det är ännu oklart när och var simhallen i Vindeln blir av.
Kommunstyrelsen… ?

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Vindeln Umeåborna har tredje bäst tillgång till fibernät i Sverige.
Det är årlig… ?

Vädervarning vid kusten

Vädervarning vid kusten

Vindeln SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Västerbottens kustland.
Från tisdag… ?