Sorsele. Nu växer ilskan mot det dåliga nätet i Ammarnäs. Både ortsbor och fritidshusägare har tröttnat. En namninsamling för bättre internet i Ammarnäs är igång.

Internetuppkopplingen fungerar bedrövligt, uruselt, oacceptabelt dåligt i Ammarnäs. Det är kommentarer från personer som skrivit på protestlistan som nu ska lämnas till Telia och Post- och telestyrelsen.

71 namnunderskrifter, av dem 37 ortsbor har hittills skrivit på listan.

Inte ens macken

Initiativtagare till namninsamlingen är Johanna Westberg från Umeå som har ett fritidshus i Ammarnäs. Hon brukar åka till Ammarnäs på lediga stunder men har tröttnat på det dåliga nätet. Hon berättar att det periodvis är så dåligt att inte ens bensinmacken fungerar, eftersom den är obemannad och har kortläsare som behöver kopplas upp på internet.

– Jag är less som alla andra, det ingår i dagens infrastruktur att kunna göra bankärenden, handla och tanka bilen, säger Johanna Westberg.

Frustrerade kunder

Kinna Persson och hennes man Lennart driver Ammarnäs Livs och de möter ofta kunder som påverkats av det dåliga nätet.

– Förra veckan hade vi en marknadsknalle som var fruktansvärt besviken. Han hade gått miste om flera tusen kronor eftersom kunderna inte kunde betala. Även fast vi bor där vi bor ska det fungera, säger Kinna Persson.

Namn på gång

Namninsamlingen har skickats till Sorsele kommuns IT-samordnare Mari-Anne Englund för vidarebefordran till Post- och telestyrelsen och Telia.

– Vi vill visa att Ammarnäs är en turistort och det finns en marknad här också, säger Mari-Anne Englund.

Nu hoppas Johanna Westberg att fler skriver på listan.

Läs mer om problemen i lördagens VK

FÖLJ ÄMNEN
? kommentarer
 • Kunomoren

  För många röstade blått. Det är den moderatledda regeringen som bär ansvaret för att Ammarnäs saknar fungerande kommunikation.  

  • pwm

   Lysande – du menar att varje gång vi röstar så byts all ledande personal ut i Telia?

   Om du verkligen tror att det är partifärgen som avgör täckning på olika orter så har du som missat lite i hur Sverige fungerar.

 • Tärnabo

  Här inom delar av Tärnaområdet  har vi inte haft täckning på 3 veckor, veckan före påsk, påskveckan samt veckan efter påsk. Naturligtvis märks det när det är fler människor i området. Bedrövligt är det, man blir på dåligt humör, Telia skiter fullständigt i oss.

 • Stugägare i Ammarnäs

  Ett mycket bra initiativ med namninsamling. Leverantören av mobiltjänsten, TeliaSonera svarar när man hör av sig att det är ingen som har klagat så de kommer inte att göra något. Mobilnätet i Ammarnäs har alltid varit dåligt, men tidigare det har gått att utföra privata ärenden/jobba tidigt på morgonen eller nätter. Men under senaste året har en markant försämring inträffat. Det spelar ingen roll längre när på dygnet man försöker komma ut på nätet det är överbelastat. TeliaSoneras attityd att det inte är något problem återspeglar en föråldrad inställning som enbart en aktör som är ensam på en marknad kan hålla sig med. All heder till ni som drog igång namninsamlingen.

 • Mk

  Vi bestämde en gång i tiden att vi inte skulle ha något Televerk med samhällsansvar utan detta skulle marknadskrafterna klara av. Om Telia inte fungerar får ni väl välja en annan leverantör.

  • pwm

   Vi har inte direkt demokrati utan representativ demokrati så ”vi” här är inte riktigt hela sanningen. ”Vi” har inte blivit tillfågade.

  • Stugägare i Ammarnäs

    Det finns ingen annan leverantör i Ammarnäs!!!

 • Mobilt eller fast

  Utgår ifrån att man menar det mobila nätet i texten. Det fasta nätet ska ha en garanti hastighet. Annars betalar man för fel angiven tjänst som bredbandsleverantören ska böta för eller åtgärda.

 • Stig-Astrid

   Med ett riktigt rött parti vid makten skulle vi vara glada om vi ens hade ett NMT-nät som fungerade. Varför förnya när man inte har konkurrens?