Lycksele

Lärare förbjöd samiska på rasten

Publicerad 18 april 2012 (uppdaterad 18 april 2012)

Lycksele Två elever fick inte prata samiska på rasten.

En lärare förbjöd två barn som går på Södermalmsskolan i Lycksele att prata samiska på rasten. Det uppger Västerbottensnytt.

FÖLJ ÄMNEN

– Som rektor för Södermalmsskolan så beklagar jag det inträffade och det har blivit en ytterst olycklig situation, säger Erica Ottosson till Oddasat.

Det var barnens mamma som blev chockad och reagerade när hon fick höra talas om det inträffade.

– Mitt tolvårige barn tittade på mig och sa. ”Mamma, jag är diskriminerad”, säger hon till Oddasat.

Orsaken till förbudet att tala samiska ska enligt läraren ha varit  att svenskan ska ses som det första språket. Att prata samiska ska göra det svårare att lära sig det svenska språket.

Nu har skolan utrett händelsen och man menar att det var fel att förbjuda barnen att tala samiska. Skolan ska arbeta för att något liknande inte ska hända igen.

 • Lyckselebo

  Om våra invandrare får prata med varandra på sitt spåk så varför ska inte barn som har samiska som andra spåk få prata med varandra på samiska?
  Detta är väl inte första gången detta sker på en Lyckseleskola men denna gång är det en förälder som står på sig.

   
  Till er barn som pratar samiska på skolor i Lycksele, va STOLTA över att ni kan prata samiska. Låt aldrig nån nedvärdera ert kulturararv
   

  • Limpan

   Bra skrivet !

  • En Storumanbo

   TACK  för att du skrev det jag tänkte!! Läste detta i morse o ingen hade då hunnit kommentera o jag hade just då inte tid att göra det. Visste inte heller om jag skulle skratta eller gråta!! Lever vi inte år 2012??? Vi lever faktiskt i ett mångkulturellt land!!  Stå på er ungdomar när ni kan ett språk som håller på att försvinna!!

 • Emelie

  Vi hade exakt samma regel gällande andra språk än svenska, oavsett om det var somaliska eller samiska på min grundskola. Detta så att alla ska kunna känna sig delaktiga och förstå vad man pratar om. Inte alls så konstigt tycker jag. 

  • lars

    Emelie: Att du inte fattar hur illa detta är när det gäller samer är tragiskt. Läs på litegrann om hur samer har behandlats av svenska staten och hur staten har förtryckt deras språk innan du uttalar dig så otroligt korkat.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=522652902 Erika Holmgren

  Klart att man ska få prata på andra språk. Det vore intressant att veta om denna lärare går på elever som använder engleska uttryck med, eller om det främst handlar om att han stör sig på samiskan. Det vore även intressant att veta vad de andra lärarna anser om detta.

 • Gäst

  Läraren  bryter mot flera olika lagar. Lagen om nationella minoriteter, minoritetsspråkslagen och inte minst lagen om mänskliga rättigheter. Läraren visar om total okunnighet om språkforskning som alla språkforskare är överens om. Att kunna flera språk och om man har flera språk i grunden ökar barnens möjlighet att lära andra språk. Flerspråkighet ökar barnens intelligens. Precis tvärtemot vad läraren påstår!

  Kan verkligen en lärare är så totalt okunnig om lagar och språkforsking utöva sin yrke som lärare?

   

 • Nils Andersson

  För samerna får man skoja om, men om man skojar det minsta om en sorts religion så tar det hus i helvete!

 • Gäst

  På många skolar har man bestämt att minsta gemensam nämnare ska gälla dvs alla talar svenska på skolområdet för att stävja utfrysning.

  • pwm

   Kul att ”man har bestämt” något man inte får bestämma – om det inte specifikt är en frivillig skola.

   Lärare/skolledare förväntas vara vuxenförebilder och då förväntas de också ha en viss mån av mogenhet och sunt förnuft.

 • Lars

  Va ?! Men det går bra att nysvenskar pratar  sitt språk i skolan? Vad är det för skillnad?
  Hoppas att läraren anmäls för diskriminering.

 • kcl

  Väcker obehagliga tankar om rasfilosofi och nationalistska  övertoner i början av 1900 talet.   
  I övrigt instämmer i Lyckselebo kommentar. 

 • Camilla

  Låter helt vansinnigt, jag trodde det var decennier sedan man slutade resonera som den här läraren gör.

  Ok att man bör hålla sig till ett språk alla förstår på lektionerna, men vilket språk barnen pratar på rasterna ska han fullkomligt sk*ta i!

  • Marcus

   Svarar dig Camilla lika som jag svarade Erika: Var någonstans framgår det i artikeln att läraren är en han?? Är det bara begränsningar i era sätt att uttrycka er som ni stämplar denna lärare som en ”han” eller är det så att ni båda har förutfattade meningar att om en lärare uttrycker sig illa måste läraren vara av manligt kön?

 • Samisk börd

  Lycksele kommun är samisk förvaltningskommun samt att Sverige som land har samiska med andra minoritetsspråk skyldig att främja språken. 
  Det är rent uppseendeväckande att en lärare går emot vad som har antagits att inte låta eleverna kunna samtal med varann på sitt språk.

 • vilhelminabo

  vad då svårare att lärara sig svenska det hände väll på en rasten och inte på en svenska lekton. jag tror inte att läraren hade brytt sig om dom hade pratat engelska. och ska man inte ha rätt att prata sit ursprungs språk nu  i sverige?

  • JO

   Nu är det ju inte så att jag skriver perfekt själv men med tanke på språkinlärningsdiskussionen här så rekommenderar jag dig nog ändå att ta några lektioner i svenska för jag hittar inte mindre än tolv fel i dina tre rader.

   (Ber om ursäkt om det är så att du är dyslektiker eller kommer från ett annat land).

   • Jennelie

    Det där var väldigt onödigt!

 • Håkan

  Antar att det kryper trångsynta männiksor lite här och där , både i inland och i storstäderna

 • Lennart

  Herre jösses sådant här trodde man hörde 50-talet till men tydligen icke.

 • Gunnel Heligfjell

  Ja, det är ju bara drygt 40 år sedan förbudet att prata samiska i skolan togs bort…
  Saemien giele hijven lea

 • Saardet

   Måste bara få kommentera detta. När jag gick i mellanstadiet (jag är 17 år nu) så hade vi två colombianer som pratade med varandra på rasten, och det var uppenbart skitsnack om andra elever. De pekade och skrattade, men vi förstod inte vad dom snackade om. Klassföreståndaren förbjöd således dessa två elever ifrån att prata spanska med varandra under raster, vilket jag även i efterhand tycker var rätt beslut. Jag säger inte att Södermalmsskolan gjorde rätt i just det här fallet, men det jag vill berätta är att främmande språk ibland kan användas för att göra andra elever osäkra, särskilt i de lägre åldrarna.

  • Micke J

   Samiska är ju inte ett främmande språk, det har ju talats i tusentals år här

   • Saardet

    Ursäkta mig så hemskt mycket herr ordmärkare, det jag menade var ”språk som de flesta svenskar inte förstår”. Så. Nöjd nu?

 • Glasogon31

  jag tror ni missuppfattar. tänk er in om det är ett tredje barn, som vill leka och inte kan samiska. vi bor i sverige, för att alla ska förstå, bör svenska språket talas på rasterna. DEtta gäller även på invandrartäta skolor i våra förorter, i många fall!

 • Bertil C

  Det är ortoligt att samerna jämnställs med invandrare, är det några som är invandrare på dessa breddgrader s å är det Vi Svenskar !
  Skäms på er

 • Marie-Louise

  Tack Josefin! Så klokt och kunnigt! Trist att det fortfarande finns lärare som ännu inte skaffat sig kunskap om vad som ger deras elever framgång i sitt lärande!  För flerspråkiga elever gäller Både -Och, inte Antingen – Eller!!!

 • Bertil C

  så intressant att behöva ursäkta sig att försvara sin samiska (ursprung,rättighet,identitet)Hade denna lärare haft samma arbetssätt i Södra Sverige—– Hjällbo, Bergsjön i göteborg eller Rosengård i Malmö så hade sannolikt den läraren blivit avstängd.

 • Siri

   Jeg blir ganske forundret over denne meningen, og tenker på hvor utrolig svakt samisk språk står i Sverige. Hvis man bare kan snakke samisk seg imellom når ikke-samisktalende ikke er til stede, hvordan skal da ikke-samisktalende få vent seg til å høre samisk? Å leve i et flerspråklig samfunn innebærer å ha toleranse for de som snakker et minoritetsspråk, og det igjen innebærer å tåle å høre folk snakke et språk som ikke du forstår. Som flerspråklig same bosatt i en samisk kommune på norsk side, må jeg si at jeg forventer å kunne snakke samisk med for eksempel min datter når som helst, hvor som helst. Hvis vi ser at kommunikasjonssituasjonen krever at vi snakker norsk til noen rundt oss, gjør vi det. Og, forresten: det er feigt å brukt sin språkkunnskap til å baksnakke andre, så det gjør vi ikke;-)

 • Kari Anne Thomassen

  For en lærer! æ ville kalt han inn til samtale og spurt ka det e som skjer. å forby samiske barn å snakke morsmålet sitt,det er helt uhørt! Vi lever i 2012 og ikkje på 50 tallet. 

 • Tjillivipp

  Helt klart ett diskrimineringsfall.. Tycker det är bra att barnen får chans att använda sitt modersmål i det här fallet samiska när tillfälle ges. Precis som många andra sa så hade det antagligen aldrig hänt om det varit ett nysvenskt språk eller de hade med lätthet vunnit i DO.. 

 • Humdidum

  Nu är väl detta en enskild lärare som gjort fel, jag tror inte att det gäller hela lärarkåren. 

  En gång fick jag en dålig klippning när jag var hos frisören, kan inte Sveriges frisör skolor utbilda sina studenter bättre.

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Lycksele En av kvinnorna försökte förgäves släcka elden med en brandsläckare. Det… ?

Branden blossade upp igen

Lycksele Måndagens brand i Umgransele, Lycksele, blossade upp på nytt på… ?

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Lycksele Nu ska Inlandsbanan testköra ett inhyrt tåg från kroatiska järnvägen. Målet är… ?

Sameby får skjuta lodjur

Sameby får skjuta lodjur

Lycksele Vapstens sameby har fått tillstånd till skyddsjakt efter ett… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Lycksele Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?