Inlandsvården het fråga för fullmäktige

Dorotea.
Den hetaste frågan vid veckans landstingsfullmäktige verkar återigen bli besparingarna inom inlandsvården.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 18 april 2012 kl. 09:25

Ockupanterna från Dorotea finns på plats och oppositionspolitikerna frågade sig om det gått prestige i beslutet om besparingarna.

På läktaren under tisdagens interpellationsdebatt satt tolv Doroteabor. I veckan besöker de Umeå för att bland annat i dag, när allmänheten får den möjligheten, ställa frågor till landstingspolitikerna om vårdplatser och ambulanser.

Ockupanterna har också hållit torgmöten, bedrivit information på sjukhuset och deltagit vid ett möte där de berättat om sin kamp för att behålla akutsjukvårds- platserna i Dorotea.

- Vi har också informerat politikerna om de två överklaganden som skickats in till förvaltningsrätten, säger en av ockupanterna, Simone Granberg.

Marginella besparingar

Vid landstingets sammanträde togs flera frågor, som har anknytning till besparingarna via Projekt Balans, upp. En av interpellationerna handlade om ifall majoriteten var beredd att hitta en lösning för att Åsele ska få tillbaka sin ambulans.

Alliansen menade att den akutbil som nu finns i Åsele allt mer liknar en ambulans och att detta enbart leder till marginella besparingar.

Ska utvärderas

- Lösningen med akutbil kommer att utvärderas tillsammans med Åsele kommun, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Nicklas Sandström (M) skämtade om besparingarna och att de bilar som byts ut i Åsele inte är billigare än en ambulans.

- Det känns som om majoriteten menar att de kan ha vad som helst utom en ambulans i Åsele, säger Nicke Grahn (FP).

Han och flera andra av Alliansens representanter menade att prestigen har tagit överhanden.

- En stor egenskap hos många politiker är att konstatera att det här inte blev bra, vi gör om, säger Grahn.

Maria Grip (V) ansåg att den lösning som valts i Åsele inte verkar seriös. Hon pekade också på att landstinget förlorat mycket i förtroende bland inlandsborna.

- Kusten har ett kolonialt förhållande till inlandet, sa hennes partikamrat Gunilla Hegardt.

Robert Winroth (MP) sa att landstingets majoritet tog frågan på stort allvar.

- Vi måste utnyttja varje resurs optimalt. Det handlar inte enbart om den befintliga bilen utan om hur vi nyttjar vår personal.

Han förnekade också att det skulle ha gått prestige i hur ambulansfrågan skulle lösas.

En del i Projekt Balans handlar också om att flytta 15000 besök från sjukhusen till primärvården. Nicklas Sandström ville ha svar på om Peter Olofsson trodde att det är rimligt att primärvården ska klara av så många besök.

10 miljoner kronor

- För 15 000 nya besök har medel motsvarande 10 miljoner kronor överförts till landstingets primärvård, svarade Olofsson.

- För att klara av dessa besök behöver primärvården definiera vilka patienter som kan vara aktuella. Dialog har förts med ett antal sjukhusklinker och beroende på klinik och länsdel har arbetet fortskridit olika fort.

Olle Edblom (C) menar att primärvården är underfinansierad.

- Låt primärvården få mer resurser.

Monica G Engström
090-17 60 68
monica.engstrom@vk.se

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten