Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Gripanden inför formel 1-tävling

Publicerad 17 april 2012

Utrikes Öriket Bahrain, beläget bredvid Saudiarabien i Persiska viken, sviker sina åtaganden om reform sedan det i fjol slog ned protester mot det styrande kungahuset, anser Amnesty International i en ny rapport.

Efter den brutala kväsningen tillsatte regeringen en ”oberoende kommission” som kom fram till att vissa övergrepp begåtts av säkerhetsstyrkor och föreslog ett antal reformer. Men enligt Amnesty och lokala aktivister har tillslag mot demonstrationer, som ökat i protest mot det Formel 1-lopp som ska hållas i landet, fortsatt.

Protesterna mot regeringen har fortsatt att växa fram till nu, trots de hårda tillslagen i fjol. Men våldet fortsätter även från säkerhetsstyrkor och dödstalen växer, säker lokala aktivister till TT. Helgens VM-deltävling i Bahrain i motorsportens mest prestigefulla klass, formel 1, är symboliskt viktig för regimen och polisen har genomfört massgripanden för att tävlingen inte ska störas.

— Under de senaste dagarna har hundratals människor arresterats när regeringen vill resa upp inför formel 1, säger Nabil Rajab, ordförande för Bahrainska centret för mänskliga rättigheter i telefon.

— En del av dem har torterats och förts till sjukhus med akuta skador.

Övergreppen mot demonstranter fortsätter och brottslingar som begår dem skyddas, medan aktivister möter fabricerade åtar, säger Matar Ibrahim Matar, framstående medlem av oppositionspartiet al-Wefaq som fängslades tre månader i fjol. Han var tidigare parlamentsledamot innan han, precis som resten av al-Wefaq, avgick i protest mot tillslagen mot demonstranter.

— Vi anser att situationen för mänskliga rättigheter bör vara en faktor i beslutet att hålla F1 i Bahrain, säger han per telefon till TT.

— Vi ber inte om att det ska blandas ihop med politik. Vi talar om mänskliga rättigheter, inte politik.

Men trots detta så har formel 1-arrangörerna bestämt sig för att gå vidare med tävlingen i Bahrain, något som Matar Ibrahim Matar beklagar. Uppgifter om övergrepp i Bahrain är lätt tillgängliga och de borde ha spelat in i beslutet, säger han.

— Den humanitära situationen och situationen för mänskliga rättigheter ignorerades av F1.

Totalt, sedan upproret början i fjol, har 85 människor dödats i tillslag från polis, enligt Rajab.