Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Juntan i Mali vill ha eldupphör

Publicerad 2 april 2012

Utrikes Kuppmakarna i Mali pressas från flera håll att återgå till civilt styre. Dessutom är separatisterna, som juntan skulle bekämpa, på väg att lägga beslag på hela norra Mali. Nu vill juntan förhandla fram eldupphör.

— Vi har ärvt… en desperat situation, vi försöker göra det bästa vi kan av den, sade kuppledaren Amadou Sanogo på söndagskvällen.

Tuareggerillan MNLA hade tidigare meddelat att den ”har avslutat Malis ockupation av Gao-regionen” och intagit Timbuktu.

En invånare i Timbuktu sade att rebellerna placerat sin egen flagga utanför guvernörens och borgmästarens kontor och på den största militärbasen som armén övergett.

Armén retirerar

— De har kommit till staden. De har satt ner sin egen flagga, sade parlamentsledamoten El Hadj Baba Haidara i telefon till Reuters.

Bägge vittnade om att det var relativt lugnt i staden med endast sporadiska skottsalvor. Det var oklart om en arabisk milis som bekämpar rebellerna stannat för att försvara staden.

Gao har varit militärt högkvarter för hela norra Mali men garnisonen var på söndagen utrymd.

Sanogo sade att militären hade bestämt sig för att inte ta strid mot rebellerna i Gao av hänsyn till civilbefolkningen.

— En mer genomförbar säkerhetsplan ska tas fram för att inte hela Malis territorium ska kränkas, sade han.

Ökande kaos

Läget i landet har blivit allt mer kaotiskt sedan missnöjda soldater i huvudstaden Bamako genomförde kuppen den 22 mars. Militären angav den misslyckade krigföringen i norr som anledning till kuppen men sedan dess har separatisterna lyckats inta hela norra Mali.

Pressad av länderna i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas lovade Sanogo inleda en återgång till civilt styre. Ecowas har satt 2 000 soldater i beredskap för att gå in i Mali om det är nödvändigt.

På måndagen träffas det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas ledare i Dakar för att diskutera situationen i Mali och ”vidta nödvändiga åtgärder”, sade Ecowas ledare och Elfenbenskustens president Alassane Ouattara på söndagskvällen.

Kuppmakarna har i stort sett inget val. Mali är starkt exportberoende och det skulle få allvarliga följder om grannländerna stängde sina gränser. EU, USA och andra länder har dessutom fryst bistånd på hundratals miljoner kronor till Mali.

Småbarnsmamma mördad i sitt hem

Småbarnsmamma mördad i sitt hem

Lycksele En kvinna i 30-årsåldern hittades natten mot söndag död i sin bostad i Lycksele. Hon hade blivit utsatt för grovt kroppsligt våld.  ?

Redo att  stödja sörjande

Redo att
stödja sörjande

Lycksele En förstämd stämning rådde under söndagen i Lycksele. Svenska kyrkan stod i beredskap att hjälpa sörjande.  ?

Yttre våld orsak

Lycksele Polisen jobbar under dagen intensivt för att få reda på mer kring omständigheterna kring hur kvinnan mördats. ?

Till Umeå för förhör

Lycksele Mannen som misstänks för mordet förs till Umeå där förhör ska hållas under eftermiddagen.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stort genombrott för sameslöjdarna

Stort genombrott för sameslöjdarna

Vilhelmina Sameslöjdarna Sven-Åke och Doris Risfjell  har nyligen erbjudits ett större nationellt designuppdrag. ?

Olsson satsar på Vasaloppet

Olsson satsar på Vasaloppet

Sporttelegram Det kan bli start i Vasaloppet för Johan Olsson.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Rekordresultat  i skogen

Rekordresultat
i skogen

Nära Norra Skogsägarna redovisar sitt bästa resultat någonsin.  ?