Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Juntan i Mali vill ha eldupphör

Publicerad 2 april 2012

Utrikes Kuppmakarna i Mali pressas från flera håll att återgå till civilt styre. Dessutom är separatisterna, som juntan skulle bekämpa, på väg att lägga beslag på hela norra Mali. Nu vill juntan förhandla fram eldupphör.

— Vi har ärvt… en desperat situation, vi försöker göra det bästa vi kan av den, sade kuppledaren Amadou Sanogo på söndagskvällen.

Tuareggerillan MNLA hade tidigare meddelat att den ”har avslutat Malis ockupation av Gao-regionen” och intagit Timbuktu.

En invånare i Timbuktu sade att rebellerna placerat sin egen flagga utanför guvernörens och borgmästarens kontor och på den största militärbasen som armén övergett.

Armén retirerar

— De har kommit till staden. De har satt ner sin egen flagga, sade parlamentsledamoten El Hadj Baba Haidara i telefon till Reuters.

Bägge vittnade om att det var relativt lugnt i staden med endast sporadiska skottsalvor. Det var oklart om en arabisk milis som bekämpar rebellerna stannat för att försvara staden.

Gao har varit militärt högkvarter för hela norra Mali men garnisonen var på söndagen utrymd.

Sanogo sade att militären hade bestämt sig för att inte ta strid mot rebellerna i Gao av hänsyn till civilbefolkningen.

— En mer genomförbar säkerhetsplan ska tas fram för att inte hela Malis territorium ska kränkas, sade han.

Ökande kaos

Läget i landet har blivit allt mer kaotiskt sedan missnöjda soldater i huvudstaden Bamako genomförde kuppen den 22 mars. Militären angav den misslyckade krigföringen i norr som anledning till kuppen men sedan dess har separatisterna lyckats inta hela norra Mali.

Pressad av länderna i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas lovade Sanogo inleda en återgång till civilt styre. Ecowas har satt 2 000 soldater i beredskap för att gå in i Mali om det är nödvändigt.

På måndagen träffas det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas ledare i Dakar för att diskutera situationen i Mali och ”vidta nödvändiga åtgärder”, sade Ecowas ledare och Elfenbenskustens president Alassane Ouattara på söndagskvällen.

Kuppmakarna har i stort sett inget val. Mali är starkt exportberoende och det skulle få allvarliga följder om grannländerna stängde sina gränser. EU, USA och andra länder har dessutom fryst bistånd på hundratals miljoner kronor till Mali.

Lägret måste flyttas

Lägret måste flyttas

Umeå Efter den 20 april vet ingen var de tolv husvagnarna kan ställas upp ?

Vintern tillbaka i Umeå

Snöchocken: Vintern tillbaka i Umeå

Nyheter Många Umeåbor fick en chock när de vaknade i morse. Snön är tillbaka och det med råge.
  ?

Bäst  på att dela

Lista: Bäst
på att dela

Nära Här är listan på jämställdshetsbonusen i länets alla kommuner.  ?

Får medalj  av prinsen

Får medalj
av prinsen

Umeå Prins Carl Philip lämnar över medaljen vid en pampig ceremoni.  ?

Värsta bilköerna

Lista: Värsta bilköerna

Inrikes Bilköerna i Stockholm är längst i Norden. Men inget jämfört med värstalistan…

Kan mista tv-kanaler

Kan mista tv-kanaler

Nöjestelegram Den 1 april kan svenskar i omkring 700 000 hushåll vakna upp med färre kanaler i sin tv.