Umeå

Lättare bygga vid stranden

Publicerad 29 mars 2012 (uppdaterad 5 november 2012)

Umeå Nu kan medborgarna tycka till om förslaget att lätta upp strandskyddet.

FAKTA Strandskydd

• Strandskyddslag- stiftningen ändrades 2009. Ändringen innebär att kommuner i sin översiktsplan kan peka ut områden för Landsbygdsutveckling i strandnära lägen, LIS-områden.

 I ett LIS-område finns utökade möjligheter till dispens från strandskydds- bestämmelserna. Dessa gäller annars generellt 100 meter, eller i vissa fall upp till 300 meter, från stranden.

• Framförallt ska gles- och landsbygds- kommuner kunna utnyttja de fördelar som ett läge nära vattnet kan innebära för verksamheter och boende när det gäller att stimulera lokal och regional utveckling.

• Det handlar om områden för boende, fritid, service, verksamheter men också bevarande.

• I ett LIS-område upphävs inte strandskyddet automatiskt. Dispens måste sökas, eller också upphävs strandskyddet i en detaljplan.

FÖLJ ÄMNEN

Just nu finns Umeåregionens plan för strandskydd i Umeåregionen på utställning. 1 november till 31 december kan medborgare tycka till.

Det är lättnader i strandskyddet som föreslås för vissa områden i Umeåregionen.

Planen omfattar Umeåregionen – Nordmaling, Umeå, Robertsfors, Vännäs, Bjurholm och Vindeln.

I översiktsplanen pekar man ut de områden som ska bli aktuella för Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) – enkelt uttryckt var man kan få bygga nära vattnet med dispens från gällande bestämmelser.

Umeå kommun vill generellt inte ha någon exploatering längs kusten. Det slås också fast i översiktsplanen för kustlandskapet, som istället fokuserar på friluftsliv, bad och rekreation samt naturupplevelser.

 Se samrådshandlingen här! 

 

 • Andrep64

  Umeälven är inte befriad från byggen eller markplanering vid strandkanten. Rinneln vid Bergsboda finns det dispenser där?

  • Fd. öbo

   Umeälven är säkert inte befriad och det är förmodligen därför  kommun måste ändra på dessa regler,annars blir det ingen byggnation på bl.a ön i umeå,eller hur är det Holmlund? 

 • H2O

  Nu kommer hus och tomter som ligger en bit från vatten ytterligare sjunka i pris. Inget varar för evigt inte ens strandskydd eller sociala skyddsnät.

 • Malin

  Snarare handlar nya reglerna i strandskyddet om ännu starkare skydd än tidigare men att i områden som kan betecknas som landsbygd blir det ett extra skäl till att kunna ge ev strandskyddsdispens om det tillför samhället något. Det innebär inte att det är fritt fram utan vid varje ärende ska det prövas mot en massa kriterier och om kriterierna uppfylls kan strandskyddsdispens ske.

 • Malin

  Du missar att Länsstyrelsen fortfarande alltid ska överpröva alla strandskyddsdispenser så kommunen får svårt att lämna oskäliga dispenser.

 • Perra

  Det syns tydligt vilka kommuner som vill ha uteckling och mer innvånare. Umeå Kommun tycker om att jävlas med sina, alla ska bo i Bostadens getton eller på fyrkantiga områden som ersboda och tavelliden. Har spenderat åtskilliga timmar i båt längs vattnen kring Umeå, mest bara skog och sly, bevarandevärt? knappast, det är inte ens framkomligt till fots längs städerna, vem ska gå där?

  • AB

   Bedömer att du inte är kompetent nog att avgöra om något är skyddsvärd. Det finns gott om arter som trivs bättre i skog och sly än på en gräsplätt runt ett nybyggt hus. Strandskyddet handlar bland annat om att bevara naturtyper som det inte finns gott om.

   • Hasse

     Det där är rent larv. Det finns hur många km strand som helst för dom som vill bygga vid vatten. Dom arter du pratar om utrotas inte om vi bygger närmare vattendrag. Du vill bara visa hur fin du är och att du ”tänker på miljön” men egentligen är du mest arg på omvärlden som inte lyder dig.

 • Beo

   Du ta du Al Gore och stoppa upp honom någonstans du finner lämpligt!! Är man funtad så att man inte vill se vad som händer omkring en, så OK det är upp till dej!! Jag har haft hus vid havet i mer än 40 år, och under samma tid har Västerbottenskusten höjts med ungefär 40 cm. Under de senaste 10 åren har havet tagit en hel del av min gräsmatta, och kom inte och säg att det hade kunnat hända tidigare. Det finns nämligen markeringar som visar vart vågorna från havet gick tidigare, och nu är vi LÅNGT över dessa!!! Förklara det med Al Gores husköp om du kan!!!

 • castor

  Jag paddlar ofta vid våran kust och ume-älv, de får inte byggas mer, de måste finnas områden för DJURLIVET och VI som inte har
  råd att bygga lyxvillor! eller…… 

 • castor

  Jag paddlar ofta vid våran kust och ume-älv och ser vad som ännder vid VÅRA stränder. det finns snart inget utrymme för DJURLIV och för oss Som Inte Har Råd Att Bygga Lyxvilla Vid Standkanten.
  När jag paddlar ut med kajaken och har kartfodralet med mej blir en del människor oroliga och tror att jag kommer från kommunen och ska konrtollera byggnader vid strandkannten.

 • Dröm kåken

  Jag tyckert att man ska få bygga fritt på sin egen tomt man har ju för tusan betalt för marken så man ska bannemig få bygga jävla gnäll på de där strand skyddet det är ju rent idiote att staten ska ”äga” mark en 100meter från vatten linjen. för er som inte vill bo i en strand villa kan hålla er till alla de fina badplatserna som finns. TA BORT STRAND SKYDDET!

  • Kim

   Varför tror du man inrättat strandskydd?

 • http://www.facebook.com/people/Alexander-Hallgren/722812816 Alexander Hällgren

  Behåll strandskyddet! För djurens, markens och vattnets skull. Och givetvis för att inte mångmiljonärerna ska få de bästa lägena och bygga bastu vid vattnet

 • Bekymmrad Agust.

  Ta inte bort strandskyddet!!! Det är bara knösusarna som vill åt att kunna bygga skrythus den ena värre än den andra. Ingen vanlig ”Agust” har ens en rimlig chans att komma åt en sådan tomt!!

 • Carina Lundstrom

  ABSOLUT INTE! Det finns redan alldeles för många RIKKNÖSAR runt stränderna

 • Umeåbo

  Området mellan borgarskäret och Tjyvviken i Robertsfors kommun är inte en plats jag skulle bygga hus på iaf. Helt utsatt för vind från norr till sydost. Det finns en orsak till att ingen har byggt där rent historiskt sett och det är just det utsatta läget. De som fört fram det här förslaget har nog bara tittat på kartan, inte besökt området. Uddarna består enbart av berg eller stenåsar, att exploatera områdena för åretruntboende kommer bli oerhört kostsamt.

 • Lars Lindqvist

  Man kan bygga nära vattnet men ändå ett antal meter över vattennivån om det bara är lite kuperat.

 • Nisse

  Lite märklig syn på det här med strandskyddet. Alla hus vid vatten omfattas av strandskyddet. Det gäller i minst 100 meter. Sedan har det ingen betydelse om huset, villan eller vad det är frågan om är nybyggd eller gammal.

  Tomtmark omfattas inte av allemansrätten, varken i stadsmiljö eller på landsbygd. Tomt är alltid skyddad av en hemfridszon. Lika lite som det går att ströva in på en villatomt och campa, grilla eller idka friluftsliv kan någon gå in på en tomt i strandzonen.

  Sedan att det bara skulle vara ”krösusar” som har hus inom strandzon är väl att ta i. Det är väl snarare en fråga om hur man väljer att prioitera. Det går inte att få allt; villa, sommarstuga, fjällstuga, ny bil vartannat år och utlandsresor.
  Nisse

 • BoAllan

  Minska strandskyddet i hela landet. Finns plats för alla i landet efter våra stränder.

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?

Vill flytta Övik till Västerbotten

Vill flytta Övik till Västerbotten

Umeå Liberalerna vill utreda möjligheten att ändra länsgränsen så att Örnsköldsvik… ?

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Umeå Den höga och ökande sjukfrånvaron bland de anställda i Umeå kommun har länge… ?