Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Sudan: vi bombar inte

Publicerad 28 mars 2012

Utrikes Afrikanska unionen säger sig vara djupt oroad över den ”eskalerande säkerhetssituationen” mellan Sudan och Sydsudan och manade båda länderna att dra tillbaka sina styrkor till minst en mil från gränsen för att undvika sammanstötningar.

— Tvister om gränsområden kan bara lösas genom fredliga medel, sade AU-kommissionens ordförande Jean Ping, enligt AFP.

Även FN:s säkerhetsråd oroar sig för de senaste sammandrabbningarna längs Sudans och Sydsudans gräns och manar båda sidor att avbryta de militära operationerna. Rådet varnar för att stridigheterna kan trappas upp till ett nytt krig.

De båda ländernas regeringar måste föra en meningsfull dialog för att med fredliga medel lösa de problem som underblåser konflikten, säger rådet i ett uttalande.

Olösta frågor om oljetillgångar, gränser och medborgarskap ligger bakom osämjan.

Samtidigt som markstriderna uppgavs ha upphört hävdade Sydsudan att Sudan bombat gränsområden under natten mot onsdagen.

Enlig en sydsudansk talesman bombades de oljerika området kring Panakwach, 35 kilometer från Bentiu.

Sudan kommer inte att bomba sydsudanesiskt territorium och söker inte krig med Sydsudan. Det beskedet kommer nu från Sudan efter anklagelser om att landet gått till angrepp mot sin nybildade granne i söder.

— Vi är inte för krig i nuläget och vi kommer inte att utvidga stridsområdet, sade al-Obeid Meruh, talesman för Sudans utrikesdepartement.

Samtidigt vittnar AFP:s utsända om döda kroppar och utbrända stridsvagnar nära den oljerika staden Heglig i gränstrakten mellan de två länderna.

Sydsudan säger sig ha återerövrat området i måndags efter att ha trängt tillbaka de sudanesiska trupper som gått över gränsen.

Andra läste även:

Tjuven plockade isär altandörren

Tjuven plockade isär altandörren

Nära Genom att pilla bort fyra lister på altandörren kunde inbrottstjuven enkelt ta sig in i villan i Sorsele. Nu vill ägaren varna andra. ?

En enkel väg för tjuven

Nära Antalet bostadsinbrott ökar både i Sverige och i Västerbotten. Många tjuvar väljer den enklaste vägen – via altandörren. ?

Lövenback till Teg

Lövenback till Teg

Ishockey Nu är den 28-årige Lövenbacken klar för Tegs SK kommande säsong. ?

Chef slog anställd

Umeå En anställd på ett företag i Umeå blev i fredags eftermiddag misshandlad av sin chef i fikarummet. ?

Villor utsatta för inbrott

Villor utsatta för inbrott

NÄRA När familjerna inte var hemma bröt sig någon in. ?

Kraftig åska i Umeå

Nära Ett kraftigt åskoväder drabbade på onsdagskvällen Umeå. ?

Återkallar hamburgare

Återkallar hamburgare

Inrikes Misstänkt salmonella gör att försäljningen av färska hamburgare stoppas.