Därför ska Scharinska säljas

Umeå.
Nu kan VK berätta vad som ligger bakom ryktena om försäljning av Scharinska villan.
Jessica Wennberg
Uppdaterad 27 mars 2012 kl. 13:47

Det är Umeå kommuns fastighetsavdelning som vill sälja Scharinska villan, redan nu under våren.
Anledningen är att det kommer att krävas miljonbelopp för att renovera huset, dessutom funderar Länsantikvarien på att göra ett föreläggande vilket innebär att kommunen, eller de som kommunen säljer till, kommer tvingas betala vite om de inte renoverar. Förutom delar av huset är även stora delar av grunden skadade.

Umeå studentkår, är de som hyr Scharinska villan, och sen i nästa steg hyr ut till Svedin & Fagerlund som driver Scharinska.
Studentkåren tog upp frågan vid kårstyrelsen den 7 mars, och påpekar att den väcktes plötsligt.
I bakgrunden som Umeå Studentkår redovisade vid mötet står det att kommunen inte har något tydligt politiskt ställningstagande kring Scharinska villan ännu.
Dock finns en inriktning inom kommunen att samtliga fastigheter som inte har med den direkta kärnverksamheten att göra, ska säljas.
Det är den inriktningen som fastighetsavdelningen haft som utgångspunkt för arbetet, då man tittat på vad som ska göras med Scharinska villan.
Mycket behöver som sagt renoveras då fastigheten i sig är byggnadsmärkt.
I utredningen som Studentkåren fått redovisas allt som behöver renoveras.
"Med anledning av de omfattande renoveringar som nu behöver göras är Fastighetskontoret extra
angelägna om att avyttra fastigheten. De vill undvika dessa kostnader som då skulle kunna tas om
hand av en ny fastighetsägare." står det i dokumentet.

Umeå kommun har gjort två besiktningar av huset, en grundundersökning (sättningsskador/sprickor) och en utvändig skadebesiktning av huset. Länsstyrelsen kompletterar underlagsmaterialet med att bekosta en invändig skadebesiktning. Både problemen med grunden och skadorna inuti kommer att kosta miljonbelopp att renovera.
Frågan som studentkåren nu ska ställa sig är om man ska stå kvar som hyresgäst och hyresvärd och ta strid för villan - eller om de ska säkra en försäljning till en stabil fastighetsägare?
Dessutom har Umeå studentkår satt igång ett intensivt utredningsarbete för att ta reda på mer om husets brister och vilka möjligheter kommunen har att överhuvudtaget avyttra villan.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten