Dorotea

Ockupationen sprider sig

Publicerad 26 mars 2012

Dorotea Ockupanterna av hälsocentralen i Dorotea får stöd från oväntat håll.

FÖLJ ÄMNEN

Margareta Dahlqvist, en av ockupanterna och som ständigt uppdaterar läget på Facebook, har fått ett mejl där ockupanterna får sitt fulla stöd från människor som kommer från latinamerika, nästan alla politiska flyktingar.
Margareta Dahlqvist kommer för övrigt att på onsdag medverka i en spansktalande radiokanal, med anledning av den aktion som Margareta Dahlqvist och övriga Doroteabor genomför för att få behålla akutplatserna på hälsocentralen i Dorotea och för den uppkomna ambulanssituationen i Dorotea och Åsele.
Här är det mejl som Margareta Dahlqvist fått:
”De som stödjer det här uppropet är människor som kommer från latinamerikanska länder, nästan alla politiska flyktingar som räddat sina liv från militärdiktaturens klor, tack vare solidaritet från Ert folk. I Latinamerika såg vi med egna ögon hur det lilla av ”välfärdssamhälle” vi hade, avvecklades när den ekonomiska modellen nyliberalism infördes. Bakom modellen stod Milton Friedman, nobelpristagare i ekonomi 1976, och hans ”Chicago Boys”.

I våra länder försvann, mördades, fängslades och torterades tusentals värdefulla människor, många tvingades gå i landsflykt och lämna sina rötter. Idag ser vi med fasa och vrede att denna ekonomiska modell sedan lite mer än två decennier råder i Sverige, vi ser med skräck att utan att avfyra ett enda skott, genomförs exakt samma politik här som i våra länder.

Det kollektiva, som byggdes upp tack vare bidrag i form av solidariska skatter, lämnas idag i händerna på giriga kapitalister som sätter vinsten före människan…. Detta är ett rån och ett brott det mot svenska folket!

Undertecknande organisationer och individer, vill uttrycka solidaritet med kampen för att försvara och återställa akutsjukvården med ambulanser och den medicinsk vården i allmänhet i Dorotea. Vi kan se att precis som i resten av världen, är Ni trötta på den dubbel moral som de etablerade folkvalda politiska partierna har, de genomför en besparingspolitik som påverkar deras egna väljare. De styrande i kommunen (socialdemokraterna och miljöpartiet) går emot kommuninvånarnas behov, genom att driva en politik som innebär försämrad hälso- och sjukvård för befolkningen.

Vi hyllar och sympatiserar med Er kamp och vi erbjuder vårt stöd här i Stockholm om Ni vill skicka en delegation för att protestera utanför riksdagen.”

Mejlet är undertekcnat av ett 50-tal personer.

 • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

  Härligt att läsa om ett stöd för ockupationen som bara växer sig starkare för varje dag.

  Fortsätter det så här, så har ockupationen snart fler anhängare än något politiskt parti någonsin haft.

  Kämpa på, då vi är väldigt många som stöder er i vår allas kamp om att få en dräglig akutsjukvård i hela landet.

 • Inlandsbo

  Bra att få ett internationellt perspektiv på frågan, det här handlar om ett långsiktigt svek mot svenska folket. Det borde vara ett gyllene läge för S att visa vad man står för men istället går man i högerns ledband.
  Tyvärr finns det alltför många exempel där man glömt bort
  att praktisera sina paroller frihet jämlikhet och broderskap inom S. Dessutom har man gjort ett stort antal självmål både inom kommun,
  landstings och riksdagspolitiken vilket avsevärt minskat förtroendet för
  partiet! Man har svalt nyliberalismens bete i och med avregleringen av
  finansmarknaden 1985 med Kjell-Olov Feldts goda minne, därefter har man avsagt
  sig både den fulla sysselsättningens politik och satsningar inom den offentliga
  sektorn med andra ord man har dragits med av högervindarna! Och nu ser vi resultaten; högerregeringen sparar i kassakistorna medan vård och omsorg monteras ner! En mycket intressant ledare som belyser regeringens felprioriteringar finns på
  http://www.folkbladet.nu/271890/2011/10/22/hogern-urholkar-sverige Citat från artikeln ”hotet för välfärden är inte någon äldrechock eller svaga finanser. Hotet är snarare regeringen. För lite resurser till välfärden äventyrar våra åtaganden i hälso och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen och skollagen.”kommuner och landsting som har det svårt borde skicka notan till A. Borg, som minskar stöden till dem och samlar pengarna på hög i staten”. 
  Eller varför inte helt enkelt lägga ner landstingen som i Finland där man har en väl fungerande vård även i glesbygd.

 • Nylund Marlene

  Hur stolta tror ni vi är vi som följt er hela vägen, ni är GULD värda, inte bara för Dorotea och inlandet utan för framtiden för Svenska folket. Det gläder mej att ni får stöd från folk från andra länder. Simone är invandrare jag själv är invandrare och vi älskar ändå detta land och vill att alla ska få leva ett bra liv här.
  Men också Inlandsmänniskorna här måste få rätten till lika sjukvård.
  Så långt det bara går. Måste vi visa att vi är med er även vi som inte bor där.

 • Kenneth Mikaelsson

  Jasså börjar det bli svettigt på jobbet??? eftersom du tycker att vi har så mycket omsorg att du stör dig .. varför inte dra in på servisen i stan där det genererar lite pluring.. allt va de hittar på i inlandet blir bara en fördyring över tid.. i dyrare konvalecenser och förlorade arbets inkomster (läs skatter) samt oaktraktivare för både turister och företagare.

 • Urban Larsson

  Du bara måste vara en inbilsk sosse som pratar om att vi Doroteabor som kräver rättvis vård måste jämföra oss med befolkningen i Syrien .. Efter att ha lyssnat på Lövén idag i Vilhelmina så verkar befolkningen i Syrien viktigare att stödja än den egna inhemska befolkningen eftersom Lövén pratade om att stödja syriens befolkning men inte ett ord om den bristande vården i glesbygden i det egna landet där hans eget parti han representerar som ledare verkar. Tragiskt !!!!

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Dorotea Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?

Så ser byggandet ut i din kommun

Så ser byggandet ut i din kommun

Dorotea Trots att det råder bostadsbrist i de flesta kommunerna hänger byggandet av… ?

Strömlöst på flera platser

Dorotea Det är strömlöst på sina håll i länet, troligen till följd av de kraftiga… ?

Nu ska dieselstölderna stoppas

Nu ska dieselstölderna stoppas

Dorotea Nu ska de omfattande dieselstölderna i Norrlands inland stoppas.
Det är… ?