Nyheter
Prins Daniel/ Kungahuset.se

Bara ”Estelle” JO-anmäls

Publicerad 24 mars 2012 (uppdaterad 24 mars 2012)

Nyheter En person har JO-anmält skatteverket då de inte krävt att Prinsessan Estelle ska ha något officiellt efternamn.

FÖLJ ÄMNEN

Det skriver Expressen.

Ingen i kungafamiljen, förutom Prins Daniel har något efternamn utan folkbokförs med en asterisk efter sitt namn. Detta har fått en person att JO-anmäla skatteverket.

Anmälaren vill enligt Expressen att ”det utreds huruvida tillämpningen av namnlagen, då det gäller den nyligen födda Estelle av ätten Bernadotte, har skett i enlighet med gällande svensk rätt (där förstås även sedvänja är en rättskälla).”

Skatteverket medger att detta bryter mot lagen.
–  Lagen borde gälla lika för alla men när det gäller kungafamiljen finns det uppenbarligen inget intresse av att den följs fullt ut, säger Skatteverkets rättslige expert Lars Tegenfeldt till Dagens Juridik.

 • Srsly?

  helt otroligt hur mycket fritid folk har

 • Lea

  Men vad hade de tänkt göra om de vägrar då? Sätta drottningen i fängelse?

  • Urban Backman

   Drottningen är väl inte inblandad. Det måste väl ändå vara föräldrarna till barnet som är ansvariga.

  • danielgiertz

    Om prinsessan hade stått och kasta sten på folk, hade rättsväsendet inte fått fängsla henne, men väl på plats hindra henne. Samma sak här. Skatteverket får helt enkelt skriva in ett efternamn på ungen oavsett hur mycket folk protesterar.

 • Noterat

  Ja, så måste det väl bli, såtillvida detta  ingår i straffskalan för nämnda flagranta brott mot namnlagen.

 • Hubbabubba

  tror nog inte skatteverket har någon talan, kommer inte detta barn att gå under immunitet ? 

 • Tintin

  Jag tycker det är helt rätt att anmäla detta!! Att bara finnas till vid förnamn ska inte få existera!! Kungafamiljen säger själv vi flera tillfällen att dom bara är som vanliga Svenskar, och då borde det rimligen innebära att dom också ska ha ett efternamn. Och eftersom det är vi vanliga skattebetalare som föder deras verksamhet så borde vi kunna kräva att dom ska ha ett fullvärdigt namn!!!

  • pwm

   Fast de finns ju inte bara till vid förnamn. De har bevisligen ett efternamn också. Så frågan är rör ju enbart vad som är korrekt anmälan + registrering.

   Fundera lite på alla affärer du handlar i. Det är ganska vanligt att de har ett namn som du använder sig av, som skiljer markant mot det namn som finns registrerat i register. I bästa fall är det bara ett ”i Västerbotten AB” som saknas i det namn du använder dig av. I vissa fall är skillnaden betydligt mycket större. Hur ser du på det? Vad gör du för att motverka detta? Vägrar du äta på en restaurang som inte har exakt samma namn kommunicerat mot dig som det namn skatteverket känner dem under?

 • Människa

  Är man kung så är man, bara att aceptera !

 • asdf

  *suck* sånt himla slöseri med resurser…

 • staffan dahlberg

  I republiker slipper folket sådant här.

  • Örjan

    Ja det var ju verkligen ett tungt argument för att införa republik.

   • Åsiktsmaskinen

    Inte speciellt tungt argument, men dock ett argument för republik.
    Och hur svagt du anser argumentet vara är det trots allt starkare än vilket argument för monarki som helst.

  • Less på allt.

    Vad är det som är så mycket bättre med ”Mr. President”

 • Ulf

  Ett litet lyx problem kan tänkas, men de som vi har alla rätta att kritisera att alla inte är lika inför regelverket, men det kannske via alla ånjutit någon gång, tex för vi tillhör en viss familj, förening, klubb eller för vi har vissa vänner? Men vissy detta är på en statlig nivå & visst borde vi kunna förvänta oss at vara lika inför lagen år2012, men icke? Läs lag: (1976:661) Om immunitet & privilegier i vissa fall i Regeringesformen. Kan vi får en lista av media på vilka som varit här under det lagsskyddet, sen lagen infördes?

 • Ulf

  Till Staffan Dalberg, tvingas jag nog säga att tyvärr har du nog fel, under den lag jag tog upp tidigare & de som angränsar till den, via liknande lagar & EU lagar kan nog massor av människor hypotetiskt begå brott utan att kanske ens får kontrolleras, under detta kan väl även de immunas städpersonal, med resta tekninker med flera, gömma sig undan lagen, eller? Skulle hypotetiskt någon av våra princessor ta in 1kg narkotika & klara sig? Skulle hypotetisk någon under denna lags skydd, kunnat ha mörda Olof Palme & klarat sig undan osv? Våga tänka lite fritt? ;-) Ge oss svaren tack!

 • sluta klaga

  Hur svårt ska det vara att uppskatta kungafamiljen, ni hittar fel här och några fel där, sluta tänk på det negativa! De gör så mycket positivt som en vanlig Svensson aldrig skulle få gjort. Och hur skulle det kännas om någon fick för sig och leta upp allt som alla dessa som klagar har gjort under sitt liv, skulle ni också vilja att det publiceras i tidningar på kanske första sidan i hela Sverige? Ha lite medkänsla. Blir så less på allt klagande!

Miljonsatsning kan öppna gruva

Miljonsatsning kan öppna gruva

Affärsliv24 Nu går ett utländskt bolag in med stora summor. ?

16-åring åtalad för våldtäkt

16-åring åtalad för våldtäkt

Brott och straff Pojke från Umeå misstänkt för att ha våldtagit flicka som var under 15 år.  ?

Norge lockar med jättebonus

Kris: Norge lockar med jättebonus

Affärsliv24 Lockar svenska sjuksköterskor med både jättebonus och hög lön. ?

Ruta krossades

I natt: Ruta krossades

Umeå En lägenhet utsattes sent på tisdagskvällen för skadegörelse.  ?

Får köpa kursgården

Får köpa kursgården

Bjurholm Nu är det klart vem som får köpa kursgården i Balsjö. ?

Senaste nytt