Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Kollektivet framför allt

Publicerad 16 mars 2012

Kultur Jan Arnald, alias Arne Dahl, valde poliskollektivet framför den ensamme snuten.
– Jag ville inte skriva ännu en roman där folkhemmets fall tar plats i kommissariens mage.
I dag besöker han Littfest i Umeå för ett samtal om den svenska romansnuten tillsammans med filmvetaren Michael Tapper.

När Jan Arnald, under pseudonymen Arne Dahl, gav ut sin första kriminalroman om A-gruppen 1998, hade han redan publicerat en roman, ett prosaverk, en novellsamling, en diktsamling och en doktorsavhandling i litteraturvetenskap. Dessutom var han kritiker på Dagens-Nyheter. Det var med andra ord en författare väl hemmastad i de höglitterära salongerna som gav sig i kast med vår tids mest älskade men också bespottade genre: polisromanen.

– Jag insåg att jag var tvungen att hitta en egen nisch och ett eget tonfall om jag ville fortsätta med det här under en längre tid, säger Jan Arnald på telefon från Stockholm.

I dag kommer han till Umeå och Littfest för att prata om den svenska romansnuten tillsammans med filmvetaren och kritikern Michael Tapper. Just snuten, eller snutarna, var någonting som Jan Arnald funderade mycket på när han skrev sin första deckare.

– Två saker var viktiga. Jag ville inte skriva om den gamla vanliga deckarsnuten. Jag ville skapa karaktärer som gick utanför den lätt missanpassade, lätt alkoholiserade, lätt operaälskande polisen och i stället skildra ett välfungerande kollektiv. Det andra var att det skulle hålla i tio böcker. Då gällde det att skapa tillräckligt djupa eller runda karaktärer som de säger i Tyskland.

Att han valde att skriva om ett kollektiv, A-gruppen, i stället för en ensam hjälte, var anledningen till att han orkade skriva tio böcker på tio år utan att känna leda. Tröttnade han på en person kunde han fokusera på en annan ett tag.

– Nu har jag börjat på en ny serie (Opcop, red. anm.) och då har det blivit ett europeiskt kollektiv i stället. Jag trivs med kollektivformen när det gäller deckare. Personerna i mina andra romaner är mer ensamma.

I grund och botten finns det även en politisk förhoppning, berättar Jan Arnald, en utopisk idé om det fungerande kollektivet. Polisromanen har ofta beskyllts för att vara reaktionär genom sitt upphöjande av den ensamma, starka individen som tar lagen i egna händer (läs: Gunvald Larsson) eller genom sin skildring av den tilltufsade, godhjärtade poliskommissarien som begråter sina medmänniskor (läs: Kurt Wallander). ”Kriminalgenren erbjuder ju samtidigt ett skydd mot smärta och sociala tragedier; någon luttrad kommissarie får alltid fungera som krock- kudde mot ångesten. Det polisiära rutinarbetet, vare sig det beskrivs av Mankell, Nesser eller Edwardson, gör oss lugna trots det värsta tänkbara alltid just har inträffat”, skriver Göran Greider i en essä om deckarnas samhällskritik (eller brist på kritik, om man ska tro Greider).

Michael Tapper, som ska intervjua Jan Arnald på Littfest, är inne på samma linje i sin avhandling Snuten i skymningslandet (2011). ”När Henning Mankell ställer sig i Sjöwall-Wahlöös fotspår mer än femton år efter Terroristerna är det få som ifrågasätter den alarmistiska samhällsskildringen. Tvärtom är Sjöwall-Wahlöös katastrofscenario om en ständigt ökande och allt råare brottslighet än sannare kring millennieskiftet eftersom påståendet nu ligger i linje med återgången till straffrättsprincipen och ersättningen av synen på brott som socialt fenomen med synen på brott som uttryck för ondska”, skriver Tapper. Och Jan Arnald stämmer delvis in i kritiken.

– Han kan säkert få in en liten poäng mot mig där, ibland får jag frågor från folk som undrar: är det verkligen så illa som du skriver, vi som trodde att det var så bra. Men vi kan inte heller låtsas om som att vi fortfarande lever i ett Agatha Christie-samhälle där idyllen störs för att sedan återställas igen. Det är här som deckaren måste utspela sig, i ett mörkt hörn av samhället.

Nils Svensson

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Rasbiologins fader i obalans

Rasbiologins fader i obalans

Bok Maja Hagerman har gjort ett gediget arbete med biografin om rasbiologen Herman Lundborg, men VK:s recensent hade gärna sett mer av hur hans teorier haft betydelse in i modern tid framför utläggningar om Lundborgs privata vedermödor.  ?

Landstingskonsten i fortsatt förfall

Landstingskonsten i fortsatt förfall

Krönikor Bristerna i hantering av konsten inom landstinget en bekymmersam spegling av kulturell fattigdom. ?

Mannens bidrag till mänskligheten

Mannens bidrag till mänskligheten

Konst Marit Strandberg blir provocerad av Nils Agdlers och Timo Menkes utställning om spermadonation på Verkligheten. ?

Grundläggande rättigheter måste ges de mest utblottade

Grundläggande rättigheter måste ges de mest utblottade

Essä Erik Persson ser i Umeå en situation framträda där det politiska handlingsutrymmet minskar, men där styrande politiker samtidigt använder de möjligheter man har att navigera för att föra något som bara kan beskrivas som en aggressiv klasspolitik.  ?

Favorit i författarens testamente

Favorit i författarens testamente

Bok Författaren Göran Hägg  biografin om sin favorit bland italienska poeter Gabriele d’Annunzio blev hans sista. Och nu när Hägg hastigt avlidit konstaterar VK:s Gunnar Balgård att svensk kunskap och kännedom om Italien lider stort avbräck.  ?

Henning Mankell är död

Henning Mankell är död

Kulturtelegram Författaren har avlidit efter sviterna av sin sjukdom. Följ direktrapporteringen här.

"Mankells författarskap en uppmaning till solidaritet"

Bok Vi har blivit en stor författare fattigare, skriver VK:s Sara Meidell. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Välfångat liv på landet

Välfångat liv på landet

Bok Anders Alm och Marianne Söderberg fångar på ett fint sätt jordbrukets begriplighet och ro i en ny fotobok.
Säg jordbruk och jag tänker problem. För det är ju så rapporteringen ser ut när det gäller bönderna: … ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fotografens hemlighet

Fotografens hemlighet

Kultur Författaren Lennart Frick skriver om fotografens Hjalmar Höglunds väl bevarade hemlighet. ?

Kommer ett ”Äntligen!” utan ironi?

Kommer ett ”Äntligen!” utan ironi?

Krönikor Att med snille och smak endast ta hänsyn till det Litterära Livsverket? Nej, Svenska Akademien är mer trendkänslig än så i sina val av Nobelprisvinnare, skriver Örjan Abrahamsson. ?

Medierna måste välja att rikta ljuset uppåt

Medierna måste välja att rikta ljuset uppåt

Krönikor Owen Jones bok om hur det politiska och ekonomiska etablissemanget korsar spår med medierna är kanske höstens viktigaste. ?

Hjälper ni till att bygga murar?

Hjälper ni till att bygga murar?

Kultur Tre veckor har gått sedan bilden på treårige Alan Kurdi publicerades. Vågen av sympati har fortsatt varit stark, men riskerar att bygga vidare på en isolerande mur runt Syrien, skriver Elias Jakob. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Där själva tiden breder ut sig

Där själva tiden breder ut sig

Kultur Gunnar Balgård gör en betraktelse från en augustivecka av tillämpad levande naturlära vid fågelstationen på Stora Fjäderägg i sällskap med ornitologer och Durrells Alexandria-kvartett.  ?

Mest läst på Kultur