Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Tobaksfri utmaning för ungdomar

Publicerad 23 februari 2012

Umeå Snart drar kampanjen igång där gymnasieungdomar utmanas att vara utan tobak i åtta veckor. Tävlingen riktar sig till hela länet med start den 18 mars och arrangörerna hoppas att bättre hälsa såväl som priser ska kunna locka.

Ywonne Wiklund och journalisten Anki Edvinsson kommer båda att representera Tobaksfri Duo genom att besöka Dragonskolan och Östra gymnasiet i Umeå på fredag. I samband med lanseringen av årets stora tobaksfria kampanj kommer de att diskutera tobaksfrågan och värva ungdomar till att delta i utmaningen.

För Anki Edvinsson handlar engagemanget i tobaksfrågan om att stötta och stärka unga att våga säga nej till tobak. Målet är att få ungdomar att vara mer rädda om sig själva och sin hälsa.

– Jag vill få ungdomar att skaffa sig en identitet utan tobak. Att säga nej är starkt, inte tvärtom, säger Anki Edvinsson, Tobaksfri Duos nya ambassadör.

Tävlingen riktar sig till alla vare sig man redan är tobaksfri eller inte, antingen som en morot att fortsätta vara det eller som ett tillfälle att påbörjar vägen dit. Vinster kommer att lottas ut bland deltagarna och man ska ha anmält sig senast den 18 mars.

– Att ge tobaksfrågan uppmärksamhet gör skillnad och har betydelse, säger Ywonne Wiklund som är hälsoutvecklare med länsansvar för Tobaksfri Duo.

Den framgångsrika västerbottensmodellen sprids i dag till allt fler kommuner och skolor i landet.

Hotfulla resenärer på Umeåbuss

Umeå En busschaufför larmade vid lunchtid på polis.
Vaktahvande befäl rapporterar på polisens hemsida att en busschaufför larmat polisen sedan… ?

Brandlarm på skola

Umeå Räddningstjänsten är på plats.
Strax innan 11.30 i dag gick ett internt brandlarm på Östermalmsskolan i Umeå. En person som hörde… ?

Brandlarm på Volvo i Umeå

Umeå SOS larmade innan klockan 11.00 om ett automatiskt brandlarm.
Larmet hade utlösts på Volvo lastvagnar i Umeå, men inga rapporter finns om… ?

Lös båt i Umeälven

Umeå Strax innan lunch på tisdagen påträffades en lös båt i Umeälven.
Vakthavande befäl rapporterar att en vit plastbåt, cirka 4 meter lång, med… ?

Norrtåg fixar bättre internet

Umeå Efter sommaren kommer Norrtåg att kraftigt förstärka internetkapaciteten på 12 av sina 19 tåg. Arbetet kommer att pågå under vecka 34 till… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå