Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Tobaksfri utmaning för ungdomar

Publicerad 23 februari 2012

Umeå Snart drar kampanjen igång där gymnasieungdomar utmanas att vara utan tobak i åtta veckor. Tävlingen riktar sig till hela länet med start den 18 mars och arrangörerna hoppas att bättre hälsa såväl som priser ska kunna locka.

Ywonne Wiklund och journalisten Anki Edvinsson kommer båda att representera Tobaksfri Duo genom att besöka Dragonskolan och Östra gymnasiet i Umeå på fredag. I samband med lanseringen av årets stora tobaksfria kampanj kommer de att diskutera tobaksfrågan och värva ungdomar till att delta i utmaningen.

För Anki Edvinsson handlar engagemanget i tobaksfrågan om att stötta och stärka unga att våga säga nej till tobak. Målet är att få ungdomar att vara mer rädda om sig själva och sin hälsa.

– Jag vill få ungdomar att skaffa sig en identitet utan tobak. Att säga nej är starkt, inte tvärtom, säger Anki Edvinsson, Tobaksfri Duos nya ambassadör.

Tävlingen riktar sig till alla vare sig man redan är tobaksfri eller inte, antingen som en morot att fortsätta vara det eller som ett tillfälle att påbörjar vägen dit. Vinster kommer att lottas ut bland deltagarna och man ska ha anmält sig senast den 18 mars.

– Att ge tobaksfrågan uppmärksamhet gör skillnad och har betydelse, säger Ywonne Wiklund som är hälsoutvecklare med länsansvar för Tobaksfri Duo.

Den framgångsrika västerbottensmodellen sprids i dag till allt fler kommuner och skolor i landet.

Ny koppling mellan parkinson och diabetes hittad

Umeå Det finns en koppling mellan två proteiner som, var för sig, påverkar Parkinsons sjukdom och typ 2-diabetes. Det har två forskargrupper vid… ?

Demens kan orsakas av avgaser

Umeå Forskare vid Umeå universitet har hittat en koppling mellan demenssjukdomar och bilavgaser.
Här är nattens nyheter i korthet.
LOKALT
Demens… ?

Hotade butikspersonal

Umeå Under måndagseftermiddagen hotade två personer en butikschef på sin gamla arbetsplats i Umeå. De två personerna ska tidigare ha varit… ?

Äldre man försvann från boende

Umeå Vid 20.10-tiden i kväll försvann en äldre man från ett boende i Umeå.
Mannen ska ha varit ute på promenad och inte återkommit… ?

Stöld av husvagn

Umeå Strax efter 22.00 på måndagen fick polisen larm om att en husvagn stulits.
Husvagnen ska ha blivit stulen i Umeå och har senast varit… ?