Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Tobaksfri utmaning för ungdomar

Publicerad 23 februari 2012

Umeå Snart drar kampanjen igång där gymnasieungdomar utmanas att vara utan tobak i åtta veckor. Tävlingen riktar sig till hela länet med start den 18 mars och arrangörerna hoppas att bättre hälsa såväl som priser ska kunna locka.

Ywonne Wiklund och journalisten Anki Edvinsson kommer båda att representera Tobaksfri Duo genom att besöka Dragonskolan och Östra gymnasiet i Umeå på fredag. I samband med lanseringen av årets stora tobaksfria kampanj kommer de att diskutera tobaksfrågan och värva ungdomar till att delta i utmaningen.

För Anki Edvinsson handlar engagemanget i tobaksfrågan om att stötta och stärka unga att våga säga nej till tobak. Målet är att få ungdomar att vara mer rädda om sig själva och sin hälsa.

– Jag vill få ungdomar att skaffa sig en identitet utan tobak. Att säga nej är starkt, inte tvärtom, säger Anki Edvinsson, Tobaksfri Duos nya ambassadör.

Tävlingen riktar sig till alla vare sig man redan är tobaksfri eller inte, antingen som en morot att fortsätta vara det eller som ett tillfälle att påbörjar vägen dit. Vinster kommer att lottas ut bland deltagarna och man ska ha anmält sig senast den 18 mars.

– Att ge tobaksfrågan uppmärksamhet gör skillnad och har betydelse, säger Ywonne Wiklund som är hälsoutvecklare med länsansvar för Tobaksfri Duo.

Den framgångsrika västerbottensmodellen sprids i dag till allt fler kommuner och skolor i landet.

Två skolor får teknikstipendium

Umeå Branschorganisationen Teknikföretagen ger ett stipendium på 10 000 kronor vardera till Kasamarks skola samt till Carlshöjdsskolan.
De båda… ?

Dömdes för misshandel

Umeå En man i 26-års åldern har dömts för misshandel.
Det var i februari förra året som den dömde mannen ska ha slagit en kvinna som han då hade… ?

Man köpte sex - döms

Umeå En man i 75-årsåldern döms till höga böter för att ha köpt sex.
Mannen, som är hemmahörande i Umeå kommun, har erkänt att han köpt sex vid… ?

Åtalas för stöld

Umeå En 36-årig man åtalas för stöld, eftersom han misstänks ha plockat på sig varor till ett värde av nästan 2 000 kronor.
Brottet ska ha… ?

Körde grovt rattfull i Umeå

Umeå En 27-årig man åtalas för grovt rattfylleri, eftersom han misstänks ha kört bil i Umeå med 1,59 promille alkohol i blodet.
Brottet ska ha… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå