Vännäs
Benny Stiegler

Jon har hittat en himla kul hobby

Publicerad 23 februari 2012 (uppdaterad 23 februari 2012)

Vännäs Som liten var Jon Johansson Nurse i Jämteböle omåttligt rädd för natthimlen. På väg mot det fyrtio har rädslan sedan länge förvandlats till fascination och resulterat i tvåminutersfilmen ”the skies of Jämteböle”, byggd på stillbilder.

Se mer

Jon Johansson Nurses film finns att se på nätet:

Klicka här för att se den!

FÖLJ ÄMNEN

– Nu har jag hittat hem. Nu kan jag förena min fascinationen för natthimlen, väder och natur med mitt intresse för fotograferande, säger den 39-årige bohusläningen från Bullaren, som numera känner sig som naturaliserad västerbottning.

Hemma i Jämteböle, en bit vid sidan av E12 väster om Vännäs, där han bor med hustru Lisa och treårige sonen Göte, har Jon hittat sitt Eldorado. Med en himla massa olika himlar att dokumentera.

– Jag har ett litet berg en bit bakom ladugården dit jag brukar gå och fota, men ofta står jag bara på gården eller i farstun.

Blir till filmsekvens

Med kameran monterad på ett enkelt stativ och programmerad via en så kallad intervallometer, en modern trådutlösare, fångar Jon under ett par timmar himlen i hundratals bilder. Med datorn hjälp och den sedan länge nyttjade time lapse-tekniken byggs bilderna ihop till en filmsekvens. Eller snarare krymps ihop, åtta sekunder film kräver drygt en timmes fotograferande. Tålamod är absolut en tillgång.

– Jag testade med att ta 200 bilder medan vi satt och fikade och sätta ihop till en film. Det funkade, berättar Jon, som för ett år sedan kände sig mogen, och tvingad, att vända kameraobjektivet mot skyn.

– Jag såg ett fint norrsken och tänkte att nu jäklar ska jag fånga det. Det gick bra, jag hade tur.

Lyckan var fullständig för sörlänningen.

”Nästan grät”

– Jag minns när Jon såg sitt första norrsken. Han nästan grät när han stannat på en p-plats och ringde hem, berättar hustru Lisa skrattande.

– Det var nästan en existentiell upplevelse, erinrar sig Jon, som när himlen lockar inte sällan går rakt ut i naturen direkt efter att han kommit hem från jobbet på Umeå airport. Där har han landat efter en brokig karriär som hamnarbetare, skådespelare, fotograf, museipedagog och med en helt oanvänd journalistutbildning i botten.

Med tvåminutersfilmen, som du kan hitta på nätet, vill generöse Jon Johannsson Nurse ge alla oss andra möjligheten att dela hans nattliga upplevelser. Fast förstlingsverket i hans hobbyverksamhet är bara en början.

Utforska Västerbotten

– Jag kommer att fortsätta fota himlar, men jag bär också på en liten dröm om att få utforska hela Västerbotten, ett både stort och fantastiskt län, från fjäll till kust och dokumentera både landskapet och vattnets väg med time lapse-tekniken.

Restaurang varnas efter facebookbild

Vännäs Restaurangen avslöjades av en bild på Facebook, på vilken en kvinna poserade… ?

Utökad vädervarning för Västerbotten

Utökad vädervarning för Västerbotten

Vännäs Nu drar ett rejält snöfall med blåst in över stora delar av länet.
Fram till… ?

Stal dator ur kyrkan

Vännäs En dator som försvann från kyrkan återfanns hemma hos en man – under… ?

Kraftig folkökning i Umeå

Kraftig folkökning i Umeå

Vännäs Umeå växte med 2 115 personer under 2016, den största folkökningen på länge.
I… ?