Sävar
Stefan Åberg I den här bilen bodde mannen i två månader.

Här bodde han i två månader utan mat

Publicerad 18 februari 2012 (uppdaterad 20 februari 2012)

Sävar En 45-årig man hittades på fredagen vid liv strax utanför Umeå sedan han suttit insnöad i sin bil i minst två månader.

FÖLJ ÄMNEN

Mannen, som kommer från Örebro-trakten, har sannolikt överlevt tack vare tillgång till snö som han ätit. Han påträffades en och en halv kilometer från E4:an mellan Umeå och Sävar.

– Helt osannolikt att han lever, dels med tanke på att han inte haft någon mat, men också med tanke på att det ju varit rejält kallt under en period efter jul, säger en person som ingick i räddningsstyrkan.

Det var ett par skoteråkare som gjorde den osannolika upptäckten.

De trodde först att det var en skrotbil som lämnats på platsen, men gjorde rent runt fordonet, knackade på rutan och upptäckte att något rörde sig inne i bilen.

De slog då larm till polisen som kommenderade ut trafikpolisens skoterpatrull. Patrullen larmade både ambulans och Umeå brandförsvar som ryckte ut med bandvagn och lotsades till platsen.

Mannen som påträffades i en sovsäck i baksätet på bilen kunde säga några ord, men var så svag att han inte för egen maskin kunde ta sig ur bilen utan fick lyftas ut till väntande bår.

– Han sa att han hade legat där sedan 19 december. Och han har inte ätit något annat än snö under den tiden. Han var väldigt mager och i dålig kondition, säger Ebbe Nyberg, vakthavande befäl vid polisen i Umeå, på lördag förmiddag.

Mannen har vid försvinnandet vikt av från E4:an norr om Umeå, tagit in på en skogsbilväg och slutligen stannat vid en återvändsgränd. Vägen har aldrig varit plogad under hela vintern och det fanns inga fotspår på platsen vare sig till eller från bilen.

Minst två månader

Det tyder på att han suttit i sin bil i minst två månader.

– Han säger att han inte har några anhöriga. Enligt polisen i Örebro känner de inte till honom och han är inte anmäld som saknad, säger Ebbe Nyberg.

Varför mannen hamnade på platsen och blivit stående där är i dagsläget helt oförklarligt.

– Det känns lite som att han har planerat att stå där och bo i bilen, eftersom han hade sovsäck med sig. Men vi har inte hört honom så mycket, han är inte misstänkt för något brott, säger Ebbe Nyberg.

Svårt avmagrad och utmärglad fördes mannen med ambulans till universitetssjukhuset i Umeå, där han nu vårdas på intensivvårdsavdelningen.

En person kan klara sig utan mat i ungefär två månader om han har tillgång till vatten. I det här fallet tycks snön ha räddat mannens liv samt den lyckliga omständigheten att han till slut blev upptäckt.

Enligt ett pressmeddelande från NUS mår mannen efter omständigheterna bra.

Ebbe Nyberg förstår att det låter osannolikt, men påpekar att polisen bara utgår från vad de har sett och vad mannen sagt.
– Vi skulle inte hitta på något sådant här. Räddningstjänsten var ju också på plats och såg samma sak som vi.

 

 • Kjell

  Ja snö är ju näringsrikt. Är det 1 april är det jag tänker på. Det låter som en saga.

 • Farbror blåljus

  Alltså ……HALLÅ …………Sverige vart är vi på väg??????? nog kunde den personen satt ut en flagga eller-t-shirt  genom fönstret eller nåt nå så man veta han behövde hjälp……….ä man nästan 45 år måste man ju kunna kalla på hjälp

 • Survivel.

  Det där verkar ju lika vinklat som att tåget frös fast i rälsen!!!
  Klart att karln själv har valt att bo i bilen i brist på nått annat härbärge för han har ju knappast varit utan mat å dryck i 2 mån!!!!!!Undrar vem som är insnöad den här gången!!!!

 • http://avpixlat.info/ Klicka HÄR

  Det är ett mirakel, prisa Gud.

  • Krille

    Det finns ingen gud. Tyvärr. Du slösar bort ditt liv. Sluta sprid rasistpropaganda också, tack.

   • Anonym

     Jag är grymt imponerad av dig Krille. Har nog aldrig stött på någon som vet så mycket. Du vet att KOLLA slösar bort hela sitt liv utan att känna honom. Du vet också att avpixlat är rasistisk när vi andra som läser den och står bakom det som skrivs där inte tycker det, och som pricken över i:et vet du också att Gud inte existerar. Wow, är det något du inte vet?

 • Skeptiker

   Låter sannolikt …

 • Bore

  Måste kolla, nej det är inte 1:a april i dag, då är det bara vk som försöker luras som vanligt då.
  18 feb – 2 månader = 18 dec då hade vi ingen snö och att bli insnöad utan snö är ju bara det en besrift

 • Ulf Joakim.

  Tidig april i år ?

 • Jen

  Men vad är detta….inte 1 april iaf……för 2 månader sen hade vi ju nästan ingen snö, gick han då och satt sig i bilen för att vänta på att bli insnöad…. isåfall är man insnöad.

 • Fundering

  Är ni verkligen säkra på detta? Minst två månader, strax utanför umeå? För två månader sedan var det den 17 december och knappt någon snö alls. Och om det då dessutom är minst två månader sedan…. Det var ju snöfritt inpå jul. Det måste i såna fall vara några specialomständigheter i detta fall.

 • Anders

  ???
  news of the world ellr?

 • Arx

  Hmmm… Låter konstigt. Varför inte gå ut genom fönster? Verkar inte så insnöat om man skulle vara ärligt. 

 • Vebo

  Svea Rike?

 • Anonym

  När ”storyn” snurrat i pressen får vi då se källkritik

 • Things that make you go hmmm

  Jag får inte heller ihop detta! Dels tidsaspekten men sedan också hur han skulle ha lyckats  komma åt snön? Visst, veva ned rutan men om bilen är helt instängd under snön borde syret sina tämligen fort- om det istället finns lufthål borde det gå att ta sig ut. och sedan var det det låga temperaturerna häromveckan….

 • http://avpixlat.info/ Klicka HÄR

  Här kan alla Besserwissrar kolla själva när snön kom till Umeå 
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=snon_har_lagt_sig_over_umea&videoid=2109657
  Som vanligt så är det dom som förstår minst som yttrar sig mest.

  • Bore
  • Dold reklam för främlingshat

   Hur kan VK tillåta att Jesus Lever länkar till sidor med klara inslag av hets mot folkgrupp? Klicka på HÄR och läs bloggar och kommentarer till artiklarna.

   • AP

    Om du menar avpixlat så har du misuppfattat horde hets mot folkgrupp gravt.

   • http://avpixlat.info/ KOLLA—->

    Jag tror inte VK kan bestämma om Jesus ska leva eller inte.
    Det övriga var helt obegripligt.
    Ha det bra.

  • AndreasS

   och 26/12 var snön borta igen – har foton från ratan tagna den 26/12 – dagen efter stormen där gräsmattan är grön

   • http://avpixlat.info/ KOLLA—->

    Det fanns ingen gräsmatta där mannen hittades.
    Därför är det helt irrelevant.

 • Robert

  Fullt möjligt. Hur många har inte sovit i sin bil, att syret skulle ta slut är helt grundlöst påstående. All yta under bil/motor mot snö runt bilen släpper in syre så det räcker. Luften kommer in genom ventilationssystem och glipor mellan dörrar/kaross. Däremot att det kan bygga upp en del koldioxid av utandningsluft. Men personen har ju inte direkt kämpat, så kan ha andats mkt lugnt. Sen är det ju en del andra saker som polisen får rota i jag får en sån där suspekt-hets känsla över hela upplägget dock. 

  • börjar snart 3 an.

   Vad har fågan med ev syre att göra med denna situation ?.
   Människan har av oklara skäl valt att försätta sig i denna situation. Eller menar du att han varit medvetslös i 2 månader ?.
   Vad får dig att tro att polisen skall rota i någonting ?. Eller kan du se att brott misstänks. Adekvat information inhämtas i detta fall av sjukvården ingen annan.

   • pwm


    Adekvat information inhämtas i detta fall av sjukvården ingen annan.”

    Är du på riktigt? Du ger alltså närmast en order att all information skall gå via sjukvården, och att polisen inte skall lägga någon tid på att undersöka detta närmare. Jag tror nog att polisen kommer att ta sig friheten att ignorera din kommentar och ändå samla in vad (adekvat) information man så önskar.

    Sedan måste väl frågan om syre ha med denna situation att göra, eftersom föregående personer har tagit upp just syretillgången. Eller är det – enligt dig – off-topic om någon besvarar en tidigare undran?

 • Ingros

  Efter 4 minuter utan syre börjar hjärnan ta skada har jag fått lära mig. Gamla på mitt jobb har legat 10 dagar utan vatten, utan att vara överviktiga.

  • Svinkeln

    Får gamlingar på ditt jobb ligga 10 dagar utan vatten? Hur vet du det? Och _varför_ har du låtit de ligga tio dagar utan vatten? Var jobba du?

   • http://profiles.google.com/nicklas.odh Nicklas Odh

    Formeln 3 – 3 – 3 är vedertagen i överlevnadsutbildningar och inget som skall krånglas till med någon egen formel Carema provat fram genom tester av den typ som bedrevs i koncentrationsläger.

 • Ton_i_vind

  Struntprat, klart att detta är bara påhitt.

 • johan

  hur kom han åt snö om han inte tog sig ut? 

  • Anonym

    Jag undrar samma sak.  Körde han fast,eller avsåg han att stanna där?. Om inte,varför lämnade han inte bilen?.

 • tom

  Är det ett urklipp från tidningen Ding Ding Värld?

 • Anders Johansson

  Det inser väl varje människa med ett uns av förnuft att det inte stämmer, gör ni vad som helst för att sälja lösnummer?

 • Jonny H

  Vi får hålla tummarna för den stackaren. Han hade tur som hittades! Men två månader? Näppeligen, säger skeptikern.

 • Alfonss

  Han hade nog tur att han klarade sig så länge. Det beror så klart både på fysik och hur man fixar situationen psykiskt. Han verkade ju även haft sovsäck med sig osv.
  Jag drar en ruggig paralell till en liknande händelse i Värmland för ett år sedan.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12511199.ab

 • Staffan

  Han har ju förmodligen inte blivit så insnöad att han inte kommit ut, det hade ju bara varit att öppna rutan isf och klättra ut.
  Mer troligt är väl att han inte velat ta sig därifrån eller inte kunnat pga sjukdom.

 • Hyttvagen

  Det lär väl finnas höjdskillnader även i Umeå ?
  Så även om det är bart nere i staden kan det finnas mkt snö i högre terräng eller?

  • umeåbo

   Nej ingen snö . och höjdskillnader på några meter.

 • Linnéa

  Eftersom han var utrustad med sovsäck hade han sannolikt även proviant med sig. Kanske var detta ett experiment från hans sida.
  En undran: Var han inte saknad av någon ??
  Hoppas att karlstackarn överlever.

 • http://vk.se/ Västerbottens-Kuriren

  Vi citerar Expressen då vi inte själva (ännu) fått de citaten av befälet, ändrat nu. Det är kutym i mediavärlden att inte stjäla citat rakt av utan källa. VI kan kalla det en tillfällig lösning, men som sagt har vi själva pratat med vakthavande befäl nu så citaten är våra egna.
  /VK.se

  • Takeforyou

   Vadå kutym? Jag kommer aldrig att glömma när ni i sann Expressenanda njöt i fulla drag av att trycka dit Ola Lindholm. Ni är ju fan sämst Vk. Jävla ding ding värld tidning.

 • Vk

  Är det bara jag som funderar på hur han hanterat sin avföring??? Visst finns det 2 aspekter på om avföring gör historien möjlig eller omöjlig.
  Kan ju leda till värme genom sin mikrobiologiska nedbrytning osv, men bi produkterna som gaser osv borde ju varit enormt ohälsosamma, om nu bilen var ”väl isolerad av snö” som gavs som förklaringen till att han överlevt den enorma kylan.
  Men kontakt mot hud borde skapat sår och infektioner snabbt, eller om han använt en del av bilen som ”Toa” borde det lett till rörelse som krävt mer föda än det som angivits i artikeln. 
  Och sist, hur har han gjort sig ren, avföring osv och även motverkning av liggsår etc.
  Vore underbart att översätta denna och skicka in till Mythbusters…
  Men just nu känns det lutande åt ”Busted”.

 • Skeptiker

  Inom snöbollskastavstånd från platsen var det barmark vid den tidpunkten han säger sig ha fastnat. Snön kom sedan 1/2 januari, och dömer man av bilden är det alls inte omöjligt att bilen stått där då.

  Men… Visst känns det lite konstigt?

  • va

   Ni måste läsa ordentligt! ;)
   ”Mannen har vid försvinnandet vikt av från E4:an norr om Umeå, tagit in på en skogsbilväg och slutligen stannat vid en återvändsgränd. Vägen har aldrig varit plogad under hela vintern och det fanns inga fotspår på platsen vare sig till eller från bilen.” 

   var har ni fått det ifrån att han har KÖRT FAST i snön? Han har stannat och hittats översnöad och det kan ni ju knappast säga är lögn. Varför han hamnat och blivit kvar där är det väl bara han som vet och det kanske inte måste vara fler än han som vet det..

  • långben

   bilen har nog kommit dit just före snön tror inte på två månader hmm..

 • Anonym

  Hmm, dra den om vargen och rödluvan med! Två månader, samt nätter ner till minus 30… Nää.

  • Snömannen

   Jo, de var den lilla tösa som skulle gå te farmor…

 • Stadsbo

  VAR har han gjort sina toalettbehov?

  • umeåbo

   På vilket sätt menar du att den informationen är viktig ?.

   • Stadsbo

     Oviktig är den väl inte, eller varför skulle du anse den vara oviktig?
    Även om det inte blir mycket när man äter enbart snö så första dagarna borde han gjort någonting.

  • Realist

   Får du i dig tillräckligt lite mat och vätska så blir det inga toalettbehov!

 • Stadsbo

  Bilden ovan tycker jag ser ut som en pic-up utan baksäte, stämmer inte bilden med bilen han satt i?

  • Linnéa

   Tror Du ser en öppen bildörr, resten är ju översnöat

   • Stadsbo

     Tittar man ser man att taket slutar just bakom den öppna dörren och snön ligger i en mjuk naturlig kurva, som det blir när det snöat.
    Tänkte först att man klippt bort taket men då skulle inte snön ligga så mjukt och runt där taket slutar.

    Men bilden kan vara från något annat tillfälle.

    Hur som helst tycker jag det verkar brista på allt för många punkter för att det hela skulle va sant.

    • pwm

     Du ser fel – det är inte en bild från sidan av bilen, utan bildörren är öppen. Tro mig – bilen fortsätter bortanför framdörren. Som sagt, Aftonbladets foto på registreringsskylten har nog resulterat i rätt många som har slagit upp fordonet.

  • magarac

   Det är  en Grand Cherokee.
   Aftonbladet var smart nog att lägga ut en bild med nummerplåt…

 • Lennart

  För att vara så handelskraftig var han väldigt handlingsförlamad. Hade han kravlat sej ut ur fönstret och gått i valfritt väderstreck så hade han kommit till en väg inom 20 min. Nä de här e något hittepå.

  • Stadsbo

    Han kom ju från Örebro och då tror man ju att det här är vildmark där isbjörnar vandrar omkring.
   Det kan vara en förklaring till att han inte lämnade bilen.

   Eller han kanske är handikappad och inte kan gå?
   Det kanske vi får svar på tids nog för enligt nyheterna nyss mår han skapligt bra efter omständigheterna.

 • umebo

  Jag tror INTE på den här berättelsen. 

  För det första hade vi ingen snö för två månader sen och så mycket snö som att det täcker en hel bil, nej inte förrän i slutet på januari kanske.

  För det andra skulle syret ta slut ganska fort. För det tredje så har vi haft en period med -20 till -40 och det överlever man inte nattetid utan värmekälla, ett exempel på det är att hemlösa fryser ihjäl trots att de krypit in i en sopcontainer eller liknande.

  Var uträttade han sina behov under tiden han var i bilen? Den borde ju varit full om han suttit 2 månader i den.

  • pwm

   Sovsäck inne i en bil vinner många gånger om mot en hemlös i ensopcontainer.

  • Trooligt

   Men hur överlever man i en snöbivack när det är 40 minus ute? Inuti en bil under snö med en sovsäck är det nog varmare än du tror. Hemlösa som kryper in i en container har inte samma förutsättningar eller samma värme för den delen. 

   Intressant med behoven, men hur mycket behov blir det egentligen när man inte ätit på 2 månader? Svårt att skita bilen full under svält. 

 • pwm

  Cykel/gångbanorna här i Umeå har skyltning som är under all kritik. Men bilvägar däremot har normalt rätt bra skyltning, om du inte kommer till vägar du inte förväntas köra om du inte rår om vägen eller har annan mer eller mindre personlig anknytning till ägaren av vägen.

  Detta har ingenting med brist på skyltning att göra.

 • pwm

  Spelar väl ingen roll om mannen existerar och är förd till NUS – det är inte på det minsta sätt bevis för att mannen suttit faststängd i bilen i två månader.

  Däremot kan det vara så att mannen frivilligt valde att bo där i bilen för två månader sedan (då förhoppningsvis med tillgång till mat) men att han senare blev insnöad och inte längre hade möjlighet att ta sig därifrån.

 • ymf

  Förstår inte varför inte all information relateras i artickel. Enligt Aftonbladet anser polisen i Umeå att det troligaste är att det handlar om ett ”sjukdomsfall”  dvs en person som av icke känd anledning beslutat sig
  för att parkera i området. Stämmer detta saknas behov av ytterligare spekulationer .

 • pwm

  Jag är nog ganska säker på att han inte lyckades veva ner någon vindruta några cm. Höj- och sänkbara vindrutor är inte så vanliga här i Sverige. Dessutom fryser man ihjäl rätt fort om man har en bil med så öppen konstruktion.

  Kanske däremot att han använde sig av någon av sidorutorna ;)

 • umebo

  Sidofönstrena kan man sparka sönder om de inte går att veva ner. Oavsett snötryck så går det alltid att gräva sig igenom snön. Finns många föremål i en bil som man kan använda som redskap för att gräva eller hacka som tex metallen på bilbältena. I bagageutrymmet under reservdäcket finns stålredskap som man ska använda för att skruva loss/fast däck. 

  Ska vi behöva lagstifta om vilka överlevnadsgrejer man ska ha med sig i en bil för att överleva vintertid? Jag har tex alltid en yxa i bilen fastsatt under bagageutrymmet, det ser jag som naturligt bondvett. 

  • jojo

   Men seriöst, hur många kommentarer som helst om hur osannolikt det är att personen inte tagit sig ut.

   Är det verkligen inte en människa här som kan tänka så långt att personen ifråga kanske varit SJUK och inte klarat av att gå iväg, sparka sönder rutor, kravla till bagaget för att plocka fram stålredskap etc.

 • Oscar

  Det som många inte verkar inse, är ju att denna man inte direkt känns som nån från samhällets övre skikt, hur hälsan var innan får man ju inte veta, men han har ju gjort detta frivilligt.  Finns ju ingen som blir översnöad så snabbt att man inte hinner ta sig ur bilen.

  • Stig

   Håller med… han har haft gott om tid att gå tillbaka den väg han kom till E4 när vägen tog slut. Förvånansvärt att så många som kommenterat inte har mer förstånd att begripa detta. Snack om att syret i bilen kan ta slut… vart gjort sina behov… rädsla för isbjörnar o.s.v.  Han har valt detta… han hade sovsäck med sig…  han ville helt enkelt inta ta sig tillbaka. Skrämmande med tanke på alla kommentarer att så många har så lite sunt förnuft.

 • gran

  Men – har mannen gjort något brottsligt?  Det står väl egentligen var och en fritt om vill sova i en sovsäck i en bil – nästan var som helst???
  Varför ha så stora bekymmer – det lär väl komma fram så småningom!!
  Poliser brukar ju kunna utreda en hel del – men inte allt!!

 • ??????

  Har han öppnat viltstängselgrind för att komma in på vägen???

 • Lurifaxen

  Om det varit första april så hade jag inte sagt något om det……..

 • http://www.facebook.com/lars.o.fredriksson Lars Ove Fredriksson

  Varför alla tveksamheter? Har själv klarat en liknande situation…
   

  • Gurra

   Vänligen berätta mer om din liknande situation?

   • http://www.facebook.com/lars.o.fredriksson Lars Ove Fredriksson

    Finner ingen anledning till att exakt redovisa mina egna ”överlevnadssituationer”, men visst har jag prövat att överleva – ”på litet – och utan större utsvävningar där fester ingår”. Vad får dig att tvivla på att människor faktiskt kan klara av svåra situationer oavsett vid torka/värme eller vid kyla och inkapslad i iglon etc.? Allt kommer ju vid, vad som ska presteras, som exempelvis maraton, världsrekord samt uthållighet i vissa situationer..

  • va

   berätta mer :)

   • http://www.facebook.com/lars.o.fredriksson Lars Ove Fredriksson

    Signatur ”va”, du får väl ge dig till tåls, vad vill du att jag ska berätta om? Fältövningarna i det militära ( krigsövningar på Gotland – Halmstad – Luleå – Boden )? Vättern runt på cykel? Stockholmsresan under 2 veckor vintertid – med noll kronor på fickan? Eller när jag låg ute två veckor i Jämtland vintertid utan tillgång till mat i vildmarken?

 • gäst

  Dax att växa upp och se dig om. Det finns människor i Sverige som inte äger en mobiltelefon. Dels pga av eget val men även pga ekonomi

  • Mormor

   Det beror 100% på eget val, en mobil kan du få för 200kr ny eller änmindre begagnad. Det är ungefär samma kostnad som telia tar ut per månad för fast telfoni exklusive samtalskostnad. Jag känner faktiskt en person i Sverige som inte äger någon mobil, dock är hon 93 år och nästan döv.

   • Fyllesmurfen

     Tro det eller ej mormor. Det finns människor i Sverige som inte har 200 spänn över. Än mindre för att betala för samtal…

   • Tänk efter före

    Fyllesmurfen : har man inte 200 spänn över så har man inte har pengar för att äga och framföra en bil heller. Så nog har man några kronor för en mobiltelefon med kontantkort, om man vill. Eller hur?

 • långben

  ne men han måste nog pinka för eller senare 

 • Rullmats

  Inte en otroligt  historia, särskilt med tanke på hyrorna och tillgången av bostäder i Umeå

 • http://twitter.com/mrsarun mrsarun

  Har du möjlighet att lägga upp kortet någonstans och länka ?

  Kan det vara så att mannen gett fel uppgifter och att han suttit sedan 19e Januari istället ?

 • gäst

  Jag tänkte samma sak om skoteråkarna…men storyn i sig är ju bekräftad av polisen och räddningstjänsten så den tvivlar jag inte på. Skulle vara intressant att höra skoteråkarnas åsikt!

 • Mila

  Nä…som många andra…denna person VEK av från E4an…körde och ooops (kanske) shit kommer inte längre(kanske) och av en outgrundlig anledning hade han som tur var en sovsäck..har jag alltid med när jag också kör bil..not. Vidare..december..så bestämde sig någon där ovan att shit måste ploga och välter snö från sin planet över bilen och den blev begravd. Personen som satt i kom inte ut dagen efter. Varken genom rutor eller dörr. Det osannolika fortsätter…när man istället för överlevnads instinkt käkar snö, genom rutan och GLÖMMER bort pga av tidig demens att man kört dit och var vägen ligger. HUM..nåja. Kanske alla nu begriper att detta ur alla de vinklar är omöjligt. Detta är en person som inte mår bra utan själv bestämt att vistas där. Det har snöat rejält en ”kort” tid med drev så inte konstigt att bilen ser ut så. Men resten är påhitt och lite rymd påhitt.
  Vad tur för Lars Ove att denne också blivit översnöad i en bil och inte hittat ut eller tillbaka till vägen..eller var din historia lite mindre märklig…….

 • Janece

  ”Satt bara 1500 meter från motorvägen”

  Handlar det om Umeå eller?
  Var har vi ”motorväg” här omkring.
  Den stumpen vi hade försvann väl för många år sedan.

  Sedan tror jag inte ett smack på 2 månader.
  Kanske 2-3 veckor.

 • Gert Gabardinstjärt

   Så vk.se duger inte menar du?
  De har ju även pratat med den lokala räddningstjänsten..

 • Victor

  Jag vet inte hur det är med dig, men om jag personligen hade grävt fram en bil som legat under ett tjockt snötäcke och rutorna var igenimmade (vilket de förmodligen var) så hade jag utan tvekan knackat på rutan.

 • dale

  Människokroppen tål fan mycket stryk ser jag!

 • ??????

  Läste ett reportage för nåt år sen om en man som bott flera år i sin bil…av nån sorts principsak pga nån tvist med nån,… och det var i Sverige och i snö och kyla på vintern.Så nog går det…även om det inte verkar så lockande normalt sett.
  Gissningsvis har den person det nu gäller inte mått bra antingen inledningsvis eller blivit akut dålig…och inte kunnat eller velat gå den faktiskt rätt korta sträckan ut till E4.Vi får hoppas han får all hjälp han behöver nu.

  • maja

   det har funnits en sådan man här i västerbotten, utanför ånäset för att vara exakt. har dock ingen aning om han bor kvar längre.

   • ??????

    Ja det var nog kanske den personen jag läste om.
     

   • Avamjewl

     Ja. Fredrik och Filip gjorde ett reportage om honom vad jag kan minnas. Om jag inte missminner mig så kom han ursprungligen från Skeå men hade hamnat i tvist med någon/några släktingar, rätta mig om jag har fel.

  • Stålis

   Skillnaden männen emellan är att han i Skäran hade tillgång till både mat och eldstad!

   • ??????

    ja vem vet, han kanske hade tänkt sig att fixa mat och eld den här mannen också…för om han varit där jag tror så kan han ju inte ha åkt in där av misstag

 • Lennart

  Om nu inte VK har någon inkomst från lösnummerförsäljning så förstår inte jag varför de har kvällstidningsrubriker (i papperstidningen).
  Blir prenumeranterna mer sugna på att läsa en artikel om det står EXTRA och innehåller sensationsjournalistik?
  Har svårt att tro de får fler prenumeranter så som tidningen har tappat i trovärdighet sista åren.
  Har så många frågor om hur VK tänker så det får bli en egen artikel/insändare.

 • Mian

  Läser ni inte artikeln? Polisen bekräftar ju det hela. Och reklamkupp för vadå?

 • pwm

  Hur lång tid tror du det tar för polisen att inse att bildörrarna inte varit öppnade sedan bilen blev översnöad?

 • Anonym

  ”ska o ska”… det finns väl olika slags sjukdomar, kan ju lika gärna vara en akut sjukdom i detta fall. Inte så lätt att vara förutseende med körkort o dyl då!

 • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

  Om man läser igenom många kommentarer här nedan kan man med rätta fundera på hur i h-vete kan folk ha blivit så kalla och egotrippade. Inte konstigt att samhället börjar spåra ur. Empati verkar inte finnas i mångas ordföråd eller hjärnor idag.

 • XunknownX

  Det händet att vandringssägner tar sej in i tidningar, även av den typen som anges som kraftigt styrkta. Det händer regelbundet. Är det samt är det fruktansvärt sorglit att folk låter en människa bli så ensam så att han drevs till detta.

 • Karl53

  Var exakt var det? plats namn?

  • Polaris

   Köp en skoter Kalle och följ någon av alla våra fina skoterleder så hittar du säkert i din nyfikenhet rätt ställe

 • XunknownX

  ja, det säjs att kroppen kyls ner av snö, såpass att dylikt vore omöjligt.

 • Anonym

  Säkert någon stackare som fallit offer för Minoritetsregeringens politik,troligen utsparkad från sjukförsäkringen och frånstulen sina matpengar eller arbetslös,och i protest mot detta bott i bilen.Skall bli in tressant att följa.Så går det i ett land där ren dumhet och människoförakt upphöjts till regeringspolitik.Ytterligare en spik i (M)inoritetsregeringens kista.Nu är det dags att arrangera protestdemonstrationer mot denna politik.Inte undra på att länsborna tackar nej till Maud Olofssons ”enorma kompetens” på landshövdingeposten. 

  • Peter

   Med största sannolikhet rör det sig om människa som mått mycket dåligt och själv dragit sig undan. Osmakligt att göra partipolitik av detta. Om något visar din vettlösa argumentation varför vänstern aldrig kommer tillbaka till makten. ni klarar inte av en saklig diskution utan svammlar så mycket att ingen självtänkande människa tar er på allvar. men återigen visa respekt för personer som mår dåligt i handling, inte bara i teorin.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1433336630 Lotta Hviden

  Varför skulle någon frivilligt sitta insnöad i en bil i 2 månader 1,5 km från motorvägen? Det låter helt sjukt

 • Vattenfall

  Till er som hävdar att det är överlevnads regeln  ”3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.” som gäller och inget annat!
   ”De 3 dagarna främst är ett mått på tiden man fortfarande har förmåga att utföra arbetsmoment. Vid stillaliggande och gynnsamma förhållanden kan man faktiskt klara sig ända upp till två veckor utan vatten, men då skall även nämnas att man också är i mycket dåligt skick och redan efter första veckan riskerar kroppen att få irreversibla skador på bl.a njurarna.
  De tre dagarna skall alltså främst ses som ett mått på den tid man högst bör låta passera utan att tillföra kroppen vätska, dvs som en säkerhetsmarginal, och skall inte tolkas som att det är hopplöst att klara sig längre utan tillgång till vatten.”

  Citat hämtat från överlevnad.se 

 • Anonym

  Det finns sånt som ligger inom möjligheternas ram – annat som ligger bortom den. 

  Den här storyn tillhör den senare kategorin.

  • erik

   Nej, det töjer på möjligheternas gräns, men är inte bortom. Exakt vad skulle polis och räddningstjänst ha ut av att hitta på det här menar du?

 • Roger

  Det märkliga är att det i princip var snöfritt fram till nyår, varför sitta i bilen i 14 dgr när man lätt kunnat gå ut till E4:an?

 • B-m H

  Herreje vilka vilda spekulationer som uppstår när en människa i psykiskt dålig kondition hamnar på tidningarnas första sida.
  VI behöver inte veta VARFÖR utan var glad att han nu kan få hjälp istället.Resten är historia.

 • Sten-Åke

  Det här blit en ra story om mannen på intensiven överlever.
  Om han iunte gör det bör nog en övervägande del av er som skrivit insändare ta en rejäl titt på er egen värdegrund.

  Spekulation om 2 månader, 1,500 m från E4:an, mobiltelefon eller ej spelar väl ingen roll.

  Fakta är att skoteråkare, polis och räddningstjänst hittade och räddade en rejält nödställd människa efter en lång tid i en övesnöad bil.

  Själv har jag alltid en sovsäck, spade, kexchoklad och reflexväst i bilen under vintertid.

  Jag är glad att mannen fortfarande är vid liv.

 • Stålis

  Oavsett orsaken till att mannen hamnat i den situation han gjort,medvetet eller ej saknar för mig betydelse.Önskar en professionell medecinares enkla,klarläggande och pedagogiska kommentar om sannolikheten,rent fysiologiskt att överleva under beskrivna omständigheter så lång tid.Om inte annat för att kunna dra streck i ”debatten”.

  • pwm

   Fast en professionell medicinare vet  inte det. Vi är alldeles för individuella och det är för få personer som råkat ut för detta på något sätt att vetenskapen kunnat samla tillförlitlig statistik.

   Tänk på att vissa överlever i veckor för saker som dödar andra på enbart timmar.

   Men låg, jämn, temperatur bromsar ner alla reaktioner i kroppen vilket gör att tiden du kan leva utan mat blir längre än om detsamma händer när kroppens processer går på normalfart. Det är därför det finns små barn som dragits in under isen och efter väldigt lång tid dragits fram. Och de har överlevt och med hjärnan i fungerande skick. Deras lilla kroppsvikt har gjort att hela kroppen snabbt kylts ned innan hjärnan fick oreparabla skador av syrebrist.

   Du får helt enkelt leva med vetskapen om att vetenskapen inte har alla svar. Vi vet inte var gränsen går för en människa. Vi vet bara var gränsen _vanligen_ går.

   • Stålis

    Där finns ju uppenbarligen olika skolor inom vetenskapen.Om jag,som den novis jag är, inte allt för grovt misstolkat dagens flöden så skiljer sig omdömena,vad gäller denna ”story”,rätt väsentligt mellan Stefan Branth(Akademiska) och Johan von Schreeb(Ki).Men,vad vet jag…..  

   • Påläst

    Du verkar ha fått detta om bakfoten. Det är helt skilda saker som ligger bakom att människor har överlevt att vara under isen en längre tid, och detta fall som är så uppmärksammat i media. De barn du pratar har överlevt tackvare att kroppen kylts ned, det är korrekt. Men denna man går inte att jämföra med det. Kroppen kräver mer energi för att hålla temperaturen för att hålla igång vitala kroppsdelar. 

    Skrivbordsprofessorer som du borde inte uttala sig alls, det skapar bara förvirring. Kylan har i detta fall varit en fiende, då vätska inte har varit något problem i detta fall. Energi som varit lagrat som fett på kroppen har gått åt snabbar i detta fall än om det varit varmare, så att kylan hjälp till stämmer inte! Läs på så ser du skillnaden mellan de som överlevt under vatten och jämför med detta fall. 

    • pwm

     Vet inte varför du verkar tycka om att försöka slå in öppna dörrar. Jag har ingenstans försökt skriva att det inte går åt mer ved att värma upp ett hus om det är kallt ute än om det är varmt.

     Det jag skrev är att energiåtgången blir lägre, om du kallställer huset. En människa med sänkt kroppstemperatur förbrukar inte lika mycket energi.

     Nästa sak att tänka på här är att snö isolerar bra, så temperaturen i fordonet har nog inte varit alltför långt under noll grader under en stor del av denna tid. Med kläder och sovsäck så behövs det då inte så stora mängder energi för att behålla en viss kroppstemperatur. En översnöad bil vinner flera gånger om mot ett vanligt tält.

     Så även om det varit kallt ute, så har det nog inte gått åt några enorma mängder energi per dag.

     Jag, som ”skrivbordsprofessor” (intressant term – är inte det vad en rätt stor del av alla ”riktiga” professorer är?) verkar ju dessutom inte påstå någonting som ligger alltför långt ifrån expertisens påståenden.
     http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14394482.ab 
     ”Att man klarar sig mer än 60 dagar är osannolikt, men nedkylning kan göra att ämnesomsättningen och energiförbrukningen sjunker, säger Tommy Cederholm.”

     Eller överläkare Stefan Brandt:
     http://www.vk.se/579568/gick-troligen-in-i-dvala 
     ”Han har förmodligen haft en kroppstemperatur som legat på ungefär 31 grader, som kroppen ställt om sig till. Den låga temperaturen har gjort att det inte har gått åt så mycket energi. ”

     Så jo, det är exakt samma fenomen som gör att folk kan klara sig länge på enormt lite energi genom sänkt kroppstemperatur, som även gör att t ex ett litet barn kan klara sig lång tid utan syre utan att få hjärnskador. Och anledningen till att man vid vissa operationer kyler ner patienten.

 • Tänk längre än näsan räcker…

  Har du någon gång hört ordet ”sjukdom”?
  Anser du verkligen att Umeåpolisen är en dålig källa?
  Vad får dig att tro att det skulle vara en reklamkupp när människan i fråga är svårt urmärglad och behandlas på intensivvårdsavdelningen?

 • Gäst

  Jag förstår verkligen inte varför alla dessa elaka kommentarer. Folk blir ibland sjuka!!! Tänk om det faktiskt är så att han började må illa, körde av från E4:an för att det skulle lugna ner sej (gjorde det själv en gång) men sen kanske det var en stroke som han fick och på grund av den inte ens kunnat komma sej ur bilen, kanske var medvetslös några dygn, då är ju kylan nåt positivt, just för att hans kropp då går in i lågt enegibehov och därför faktiskt överlevt…

 • erik

  Men så mycket korkade kommentarer! Som synes på bilden har bilen stått ett bra tag, har vägen varit oplogad finns inte en chans i h-vete att han kört dit för bara någon vecka sedan, varför skulle polisen och räddningstjänsten hitta på detta menar ni? för eftersom de intervjuat polisen med namn och allt skulle de nog dementerat det hela om allt var en skröna! Nu vårdas han på intensiven vilket tyder på att han var i ordentligt risigt skick och inte bara lite matt!! Det är möjligt om än ovanligt att leva så länge utan mat. Och sist men inte minst, det är väl klart att han inte suttit  där i två  månader för att han inte hittat hem, han körde dit för att stanna av någon anledning, antagligen inte en person som mår bra, och sedan så har han ju inte heller orkat ta sig därifrån.

 • Dan

  Det beror också gravt på kroppens skikt innan svälten hur bra man klarar sig. Var en man i USA nyligen som gravt överviktig slutade äta och åt inte en endaste bit under ett helt år, överlevde endast på vatten. Efter det hade han givetvis rasat i vikt, men var inte vid sämre hälsa rent fysiskt (vikt åsido). Var han bara lätt överviktig sen tidigare så låter inte denna historia så enormt osannolik, dessutom isolerar fett bra mot kyla.

 • B-m H

  TACK LARS för den vettigaste komentaren hittills!

 • vuxen

  Kunde inte låta bli att ögna igenom inläggen här. Tvivelaktigt om mänskligheten har någon framtid.

  • dataguru

   Jo om man stänger internet så finns det faktiskt hopp

 • Karin Lindberg

  Tycker detta är  tragiskt som de ..har läst era kommentarer,,hur kan man bara vräka ur sej..vissa här verkar ej va vuxna ..
   
  håller med Peter och B-m H

  Polis,räddningstjänst va ju dit och där..han vistas ju på Umeå ,,intensiven..

  alla som yttrar sej så nedlåtande ang detta kan ju åka dit eller kontakta polisen då..finns så många personer som mår psykiskt dåligt idag ..ekonomi ,bostadslös etc, eller trauman

  Jämtlandsbo

   
   
   
   

 • Observant i Sverige

  Det är tragiskt att läsa kommentarer på VK Förstår ingen i
  en såkallad Universitetsstad med förhoppningsvis kompetenta människor att det är något problem i grund och botten. Hoppas
  människan i bilen klarar sig och får empati och hjälp.

 • Anonym

  Hur fick han tag på vatten?
  1 kg snö = 1 liter vatten. Eftersom snö ofta är väldigt lätt, brukar man räkna med att en hink snö = 10 liter motsvarar 1 liter vatten.

  Om man nu ska överleva 8 veckor eller runt 50 dagar behöver man en del vatten…säg att han behöver 0.5l per dag eller cirka 25l. Då ska han allstå smälta 250 l snö.
  Detta låter ganska orimligt att få tag i genom en bilruta..

  Och dessutom borde han ha frusigt ihjäl…man sänker kroppstempen snabbt om man äter snö….

 • Nini

  kanshe ville han gå på Vinterdvala som  björnen

 • kingen

  Det finns hopp! Vi är nyfikna och kritiska, ett sundhetstecken! De som tycker det är otrevligt med frågor men som samtidi gt gör antaganden om psykisk sjukdom osv….ni spekulerar ju också…? Eller är det fakta som avslöjas? Det om något är otrevligt för det är inte er sak att göra det ikommentarerna.

 • L.B

  Nyheterna var inte speciellt genomtänkta. För i den kyla som varit är inte öl och läsk speciellt flytande eller drickbart. Kex och snö däremot, ger en aning energi och vätska. Och förmodligen var det nog sovsäcken, om den var av god kvalité, som räddade mannen från att frysa ihjäl.   

 • Stadsbo

  En stor fara är nog den kondens (fukt) som bildades inuti bilen, se bara hur instrumentbrädan ser ut.
  Den gör att en sovsäck kan mista sin isolerande egenskap.
  Då är det bättre att ha ventilation och få in frisk luft.

 • danne

  Som jag skrivit tidigare så körde jag bil efter den vägen mellan jul och nyår,  ingen bil var där då och hade det stått en Jeep cherooke där så hade jag kommit ihåg det.  Har meddelat polis detta oxå.
  Det gör iofs bara 1-2v men gör det hela lite mer suspekt. 
  Körde upp då för veckan innan så var vägen lerig och jag ville inte köra sönder vägen.
  Hoppas han klarar sig utan större skador, antar att organ tar skada utan näring ett längre tag.

  • ??????

   han har ju uppenbarligen varit och handlat i Sävar under sommar/höst, han kan ju ha varit och handlat just då du var där,tagit sig en sväng till stan? tagit fel på dagar så kan det nog vara.Han kanske haft nåt fler ”tillhåll” dit han varit?
   Hela historien är ju sorglig,att nån kan vara så ensam så att ingen saknar en..man får hoppas han får rätt hjälp nu.

 • Aina

  So sad story… I hope he will be fine soon and he will find his happiness.

 • Sattberg

  Hej alihoppa! Vet ni vilket sovsäck han användade?)) Det bra att veta vilket märke

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Sävar Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Våren har kommit till Umeå

Våren har kommit till Umeå

Sävar Våren har kommit till Umeå! I varje fall till skärgården. Men Umeå tätort föll… ?

Polisen larmas om hund

Sävar Polisen har larmats om hur en hund springer i trafiken.
Enligt larmet ska… ?

Fladdermössen ska studeras

Fladdermössen ska studeras

Sävar Nu ska fladdermössens aktivitet i Kvarkens kustområden kollas – med… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Sävar Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?