Torbjörn Jakobsson

"Små kommuner kostar för mycket pengar"

Umeå.
Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå, tycker att små kommuner kostar för mycket och vill därför få i gång en ny diskussion om kommunsammanslagningar.
Allan Fjällström
Uppdaterad 17 februari 2012 kl. 08:01

- Görs inget hamnar till sist de små kommunerna i Greklands situation och hotas av bankrutt.

Förslaget om att slå samman små kommuner är ingen ny diskussion. För sju år sedan presenterade dåvarande landshövdingen i Västerbotten ett förslag om att skapa en jättekommun med 130 000 invånare genom att slå samman Umeå, Bjurholm, Nordmaling och Vännäs. Huvudargumenten handlade då som nu om att rädda de små kommunernas dåliga ekonomi.

Småsummor

I stället för kommunsammanslagningar startades en del samarbeten som till exempel gemensam telefonväxel för kommunerna och utökat samarbete med räddningstjänsten.

- Det handlade bara om småsummor. Man måste i stället diskutera vad kommunerna ska syssla med. I dag går för mycket pengar till byråkrati.

Diskutera lösning

- Vissa mindre kommuner har en organisation som kan jämföras med en kommun som har 100 000 invånare. I små kommuner är det också svårare att få tag i kompetent personal, säger Lennart Holmlund.

I Västerbotten är det bara två kommuner som bidrar med pengar till kostnadsutjämningssystemet som ska minska klyftorna mellan rika och fattiga kommuner.

I Umeå betalar varje invånare 4 116 kronor till systemet under 2012. Skelleftebor betalar 678 kronor per invånare. Alla övriga kommuner i länet får bidrag. Störst bidrag får Dorotea där varje kommuninvånare får 10 687 kronor.

- Det kommer inte att fungera i längden. Små kommuner kan inte räkna med att hela tiden få bidrag. Nu måste kommunerna ta tag i frågan och diskutera fram en lösning. Jag förstår att det kan bli svårt. Det finns småpåvar som vill sitta kvar och styra, men man måste tänka på medborgarna.

Tre till fyra kommuner

- Det går att dela upp ansvaret mellan kommunerna och bilda kommundelsnämnder. På så sätt får varje område något att säga till om. Allt behöver inte hamna i en kommun vid en sammanslagning.

Han ser att Västerbotten i framtiden inte består av mer än tre till fyra kommuner.

- Det går också att göra som i Finland, där staten ger bidrag och uppmuntrar till att slå samman små kommuner, eller som i Danmark där man har sagt att en kommun ska ha minst 50 000 invånare. I Västerbotten är det för många små kommuner. Det borde räcka med tre till fyra, säger Lennart Holmlund.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten