Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Carmen-tenor får operastipendium

Publicerad 14 februari 2012

Kultur Daniel Frank som sjunger Don José i Carmen på Norrlandsoperan i vår, har tilldelats ett prestigefyllt stipendium.

Daniel Frank.

Det årliga Birgit Nilsson-stipendiet är ett prestigefyllt pris i operavärlden. Nu står det klart att den manliga stipendiaten för 2011 blir Daniel Frank, en av två tenorer som i vår sjunger Don José i Carmen på Norrlandsoperan i Umeå.

Daniel Frank debuterade som operasångare för drygt två år sedan, 34 år gammal, och nådde snabbt framgångar. Han bytte från baryton till tenor, och det är som tenor han gör Don José i Norrlandsoperans uppsättning av den klassiska operan Carmen.

Den kvinnliga stipendiaten blev tyska mezzosopranen Ivonne Fuchs. Prisutdelningen tar plats på Malmö Opera 19 maj, då de båda vinnarna också medverkar i en konsert.

Andra läste även:

Öppna spjäll mellan liv och dikt

Öppna spjäll mellan liv och dikt

Bok Mycket känns igen i Bruno K Öijers nya samling. Det är öppna spjäll mellan vagga och grav, mellan dröm och verklighet, skriver VK:s recensent. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Trevande flärd och en god del humor

Trevande flärd och en god del humor

Konst Nytt och välbekant av Anneli Furmark på Lilla Galleriet. ?

Den tyska skuldens förvaltare

Den tyska skuldens förvaltare

TYSKA BREV DEL 5 Herman Göring kommer in först och snurrar på en fingerring. Han börjar konversera Dönitz och Hess, som träder in därnäst. De är sammanlagt 24 ledande nazister åtalade. Detta kan ses på autentisk film i rättssalen i tingshuset i Nürnberg, som i dag är museum, och man håller andan. Göring tar tydligen inte situationen på fullt allvar. ?

Ur arkivets hjärta

Ur arkivets hjärta

Konst Bildens roll i människors liv – det är, förklarar curatorn Niclas Östlind, kärnan i utställningen Tidens långsamhet och livets flykt. På söndag öppnar utställningen som inviger hösten på Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kyrkokonst i ljus och mörker

Kyrkokonst i ljus och mörker

Kultur Fyra specialbeställda verk av samtida konstnärer med olika uttryck och tolkningar av temat kring mörker och ljus är Svenska kyrkans största bidrag till kulturhuvudstadsåret i Umeå.  ?