Oavbruten färg

Kultur.
Emma Hartmans flödande måleri rör sig över hela paletten och låter färgen och de geometriska formerna tala till punkt. Ljuset som bryter igenom i målningarna manar till rörelse, skriver Marit Strandberg.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 8 april 2011 kl. 09:14

Jag tar en småblöt promenad upp till Galleri Andersson Sandström. Det är en av de första riktiga vår-dagarna detta år. Utanför närbutiken en av de fasta konstinstallationerna i form av de "fejkade" väg-skyltar som finns lite här och där på Umedalens område. På denna står det "Stå lugnt kvar" intill en överstruken Herr Gårman. Jag tänker att det är oftast den absolut bästa strategin. Men hur svårt är det inte?

Inne i galleriet visar Emma Hartman, utbildad vid konsthögskolan i Umeå och nu för första gången tillbaka i staden med en utställning sedan hon tog examen 2006, sina storslagna målningar. Hon rör sig över hela paletten, inte sällan i skimrande, flödande neonskimrande effekter, men utan att för den skull skapa alltför svåra kontraster.

På något enstaka ställe finns antydningar till gestalter men oftast befinner vi oss i de ödsliga rummen där färgerna och den geometriska formen får tala till punkt. I Swimming Hole är känslan av att vara i en issal närvarande, i Threads är det det som att resterna av mänsklig aktivitet finns kvardröjande. Fyrkanten som svävar mellan väggarna ger i storlek och form associationer till ett biljardbord. Men spelarna och bollarna är borta. Captive är målningen som försätter dig på en fartfylld resa. Av titeln att döma kanske till och med på flykt från en fångenskap. Rörelsen och farten känns påtaglig och skapar en särskild spänning trots avsaknaden av det mänskliga som också kan bli ett statement för mycket i vissa där färgen i sig i stället är mer än nog i sitt egna utrymme.

I The rooms är jordens beigegula lugnande nyanser de mest framträdande. Hartmanns skiktmåleri är ofta det som skapar liv i hennes målningar och så även här. Ljuset som tillåts släppas igenom gör målningarna inspirerande, expansiva, öppna och ger uppmaningar som: se bortom, släpp in, gå vidare. Res dig. Gå ut.

The Walk, i sprakande färger och med flera rektanglar och kuber bildar dock en överskådlig promenad då jag ser ett mål formas. Det som kan ses som ett altare. Det väntar som alltid på ditt offer. Hur du än cirklar kring det så står det kvar. Det står lugnt kvar.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten