Nyheter

Assar Rönnlund har avlidit

Publicerad 5 januari 2011

Nyheter Skidlegenden Assar Rönnlund, 75 år, har avlidit efter en längre tids sjukdom.

FÖLJ ÄMNEN

Assar Rönnlund blev känd för hela svenska folket under 60-talet när han vann i stort sett allt som gick att vinna i skidspåren.
Många minns kanske fortfarande hans fantastiska prestationer under OS i Innsbruck 1964 då han tog silver på femmilen med bruten skida och guld i stafetten som slutman.

Assar Rönnlund och hustrun Toini bodde som pensionärer i Ersmark utanför Umeå.

Han deltog i tre OS och vann även VM. 1972 inleddes hans karriär som kommentator i radion. Först med Lennart Hyland och sedan med Åke Strömmer.

Assar Rönnlund avled på trettondagsafton vid 14-tiden efter en längre tids sjukdom.

ALLAN FJÄLLSTRÖM

Läs mer i fredagens tidning

 • Niklas G

  Vila i frid!

 • Emma

  En hjälte har gått ur tiden. Jag beklagar sorgen av hans bortgång till familjen. När jag var liten bodde Assar på Berghem och han hade ett träningsspår som gick upp till Liberstugan i Ersmark. Vi ungar brukade haka på efter honom när han åkte förbi vår gata. Vi såg hur han åkte och härmade – det var han som lärde oss hur man åker klassisk stil. Tack Assar för allt du givit oss! Vila i frid!

 • skidåkare

  Tänker på Toini, barnen och övriga i familjen.

 • Swix

  Tänk så mycket sportslig spänning han bjöd på under sina aktiva år! Jag minns att vi fick lyssna på radioutsändnigen när han tävlade…och detta på skoltid, eftersom vår lärare var jätteintresserad och drog med oss i att hålla tummen för Assar! Hurraropen skallade när han vann!

 • Svenne

  Jag minns inte själv Assars karriär men många är historierna som farsgubben har dragit om hur stor han var inom skidsporten. En stor OS-hjälte har gått ur tiden men men minnena lever vidare…Tack Assar för allt du gav oss!

 • Mats Andersson

  ..Assar både för den fina sportman du var och för den fina gemenskap vi fick ha under våra gemensamma år som resande.

  Mina tankar går till Toini och barnen.

  Vila i frid!

 • Mikael Holmberg

  Vila i frid!

  Tankarna går till Toini o barnen.

 • Jan-Eric Sundin

  I yngre år när jag tittade på TV och såg Assar, Sixten och de andra fara fram i spåret. Var jag mycket avundsjuk. Varför kunde inte jag?
  Försökte härma Assar´s stil, långa ben och armtag. Men isåg att jag ite hade den spännvidden.
  Tack för alla trevliga och spännande ögonblick från din aktiva tid.
  Minnet kommer att vara för evigt.
  Zudden

 • Johannes

  Som fullständigt befriad från all form av idrottsutövning som jag är så vill jag ändå skänka en salut för alla grymma idrottsmän/kvinnor som berikat svenskarna genom tiderna. Vilka skidåkare vi haft: Assar, Toini, Per Elofsson, Gunde, Wassberg med flera. Det är skönt att ni underhåller och har underhållit vi som tittat på och inte åker själva. Tack och vila i frid du Assar, legendariske idrottsman.

 • Per

  En av Sveriges finaste idrottsmän utan tvekan !

  Från en tid när idrott hörde ihop med annat än pengar.

  Tack Assar !

 • Barbro och Jyrki Jalava

  Med sorg läser jag att Assar Rönnlund gått ur tiden. Minns 1966 när svenska skidlandslaget tränade i Saxnäs och Saxnäsgården var fylld av trevliga skidåkare, skidor, stavar och doften av valla svepte över oss när vi kom ut, det var en tid av fart och fläkt. Vårt varma deltagande till Toini och barnen.

 • Urban Bengtson

  1964 med stafettsegern i Innsbruck-OS i Österrike, på skidorten Seefeld, är ett oförglömligt minne med Assar.

  Jag gick sista året/ring på Läroverket, nu Östra Gymnasiet, och hela klassen samlades där en TV fanns (bara i vissa rum då).

  Vi var kvar när det ringde in till nästa lektion för att se upplösningen med Assar som etta. När vi kom försenade till lektionen var en arg lärare där som gav oss klassanmärkning.

  Men det var den värd och Assar blir därför alltid extra ihågkommen.

 • Lars Lindgren

  Assar var för mig en av de allra största, både som vän och skidåkare. Ibland kände jag det som att han var min storebror. Assar var snäll och omtänksam och som skidåkare var han enligt min mening till och med större än vad skidstatistiken visar. Hade världscupen funnits på hans aktiva tid hade Assar Rönnlund varit med i toppen av listorna.
  Assar jag glömmer dig aldrig.

 • FBIK skidsektion

  vila i frid!!

 • Peter

  Beklagar din bortgång Assar Ett fint minne jag har av dig är då jag som junior i slutet på 60-talet (pga snöbrist i Umeå)fick den äran att följa med dig till ditt föräldrahem o åka skidor en dag. Tänker nu på dig Toini o närmast sörjande. VILA I FRID.

 • Anna Kvist

  Kram till dig Toini!!
  Ni hörde verkligen ihop och är för alltid oskiljaktiga!!

 • Bettan

  Tänker på familjen.Kram!!

 • Skidor, ifk

  Tankarna går till familj och nära vänner till Assar. :(
  Umeås skidprofil är nu borta.. :(
  Toini, hoppas du är strak!
  Det här kommer finnas med i mina tankar… så ledsamt! Att pryda umeå med en staty av Assar Rönnlund är inte mer än rätt!!!

 • Emma lindgren

  Jag saknar dig morfar….

 • Gurli

  Så ledsamt för dig att mista din livskamrat !
  Styrkekramar <3

 • Roar M

  Jeg fikk oppleve Assar en gang som langrennsløper. Det var da han vant det legendariske Monolittrennet i Frognerparken i Oslo i Januar 1965.
  Hele verdenseliten deltok. Vi ble ganske stolte. Han var jo fra den store nabobyen over grensen langs Blå Veien.

  Tankene går nå til hans familie!

 • Ärland

  en legend har slutat sin bana, vi tänker på hans nära och kära.

 • Fam Burström/Berghem

  Vila i frid Assar.

 • William Nisser, Uppsala

  Med tårade ögon läser jag att Assar Rönnlund gått ur tiden. Tack för dina minnesvärda expertkommentarer i radio. Tack för ditt härliga sätt att vara. Tack för dina stora skidframgångar. Sitter i stugan på Assars stig i Sälen sörjer dig. Men ditt minne kommer att leva länge länge. Mina tankar går också till Toini.

 • En vän till Familjen R.

  Det går inte att förstå!
  Umeås egen skidåkarkung är nu borta,Men inte från våra tankar!
  Tänkarna går till kära Toini och familjen Röddlund såklart!
  Detta är livets väg, men det är så otroligt sorgligt.
  Har man träffat Assar en gång så glömmer man inte han..!!!!
  OTROLIGT vilken man och skidåkare han var!!!!. Hoppas familjen Rönnlund går i hans fotspår för det har dom stor chans till att göra…
  Snälla Umeå, hedra Assar med något stort!!!!!
  Assar och Toini ni finns med mig!

 • Carro

  Jag kommer aldrig glömma när du peppade oss i BSK och Furunäs för drygt 15 år sedan. Du var en stor inspirationskälla med glimten i ögat. Kommer aldrig glömmma din rullskidhistoria.

 • Anders Nilsson

  Som granne, ungdomsskidåkare i IFK, och barndomsvän till Assars söner, vill jag beklaga sorgen. Assar inspirerade en hel generation skidåkare och efter en inblick i Assars klippböcker med en äkta Assarmössa förstod jag att Rönnlund sannolikt är den bästa skidåkare som någonsin beträtt den vita skaren. Olyckliga omständigheter gjorde medaljerna inte lika frekventa som den enorma kapaciteten. Ta bara favoritskapet på alla!! distanser i VM i Oslo 1966 som missades pga förkylning. Senare vann Assar 5-milen i Lahti med 5! Minuter.
  Större än det var skidkungens inspiration till oss alla.

 • Kjell Sandström / Husum

  Assar var en stor favorit under min uppväxt. Jag hade honom som förebild när man tränade längdskidor. När han refererade skidtävlingar i radio så stängde man ljudet på teven, för Assar och Åke var ju bäst att referera. Mina tankar går till familjen… Vila i frid Assar

 • MARIA

  en stor skidlegend har gått ur tiden. tack assar och åke strömmer för era oförglömliga sportreferater från te.x skid-vm i lahtis 1989 eller från os i calgary 1988. nu kommenterar ni från himmlen & hoppas ni följer tour de ski. TACK ASSAR RÖNNLUND FRÅN ALL SPÄNNING FRÅN SKID-SPÅREN 1964 1962. VILA I FRID

 • thorleif sandmoe

  Trist å høre om Assar Rønnlund. Han var mycke populær också i Norge, kjent som ikke bare en av verdens beste skidåkare, men også som en real kille _ han hadde mange gode venner i Norge. Blant annat jag, som fulgte hans liv i skidspåret som journalist och god venn _ sedan också da han bleen dugtig expert i svensk radio tilsammans med Åke Strømmer.
  Fred med Assars gode minne

  thorleif sandmoe

 • en 7-mila suporter

  Det var för just för din skull och hedrande som vi startade långloppet 7-mila 1964. Du var ju bygdens son som vi var stolta över. http://www.7-mila.se (historian)Vi kommer alltid att minnas dig bland oss, vila i frid.

 • bengt vikström

  Tack Anders Nillson för din beskrivning. Vi minns också
  Assar som klubbkompis när han började orientera för IFK
  umeå. där han var en av oss men också vär idol

 • Tarita

  Mina tankar går till familjen

 • Kenth Wikstöm

  Min stora idol ha gått ur tiden . Jag beklagar sorgen till hans familj.När jag var liten lekte jag och min på skidor/ Assar Rönnlund efter hans bragd i OS 1964.Några år senare fick vi ta i mot en pokal ur Assars hand på IFK Umeås skidavslutning det var stort och är det fotfarande. Assar mössan ville alla ha.

 • Eva-Märta Widell

  Våra tankar går till Toini och familjen.
  Assar Rönnholm besökte ofta vårt företag här i Tärnaby och många fina minnen finns från den tiden.
  Assar skickade oxå kort till oss från alla större idtottstävlingar han besökte.
  Vila i frid…

 • Anders Brinnen

  med saknad av en av vår tids stora insperatörer inom skidsporten

 • Mieto09

  Assar hade stil i spåret. Jag vet ingen som åkte en så vacker och vägvinnande diagonal som han. Se på hans framfart vid 3-milen i Skellefteå 1959 när han tog sin första SM-titel (SVTplay/öppet arkiv) eller när han 1964 på OS-stafettens sista sträcka i tur och ordning malde ner Grönningen, Koltsjin och Mäntyranta. Den dagen hade jag skolkat från skolan och fick framför TV:n uppleva en av de stora bragderna. Assar var så lycklig att han mot all konvenans sträckte händerna i vädret. Jag var också alldeles lycklig.

  Assar hade även stil utanför spåren. Han var eftertänksam och klok. Samtidigt kunde han i kraft av sina kunskaper om skidsporten och dess utövare ha starka åsikter utan för dess skull uppfattas som en skrävelmakare. Sådana har aldrig stått högt i kurs i Västerbotten.

  I måndags möttes två skidhjältar för sista gången när Guld-Martin Lundström besökte Assar på Umeå lasarett. Jag ser scenen framför mig. Det är både stort och sorgligt.

  Tankarna går till Toini och övriga familjen.

 • Anna Niklasson (f Jonsson)

  Minnena av dig är så många, och de lever vidare!

  Mina tankar går till Toini, Maria, Per och övriga familjen.

 • George Sundquist

  Efter kriget i Finland vistades jag flera år i Umeå och träffade IFKs Gunnar Karlson, Harald Erikson och Martin Lundström, den tidens starka IFK skid lag. Vid en hemresa från USA 1959, besökte vi min gamle vän Östen Nordell, med avsikt att inköpa ett par skidor från Martin Lundströms Sport affär för Vinter Spelen 1960 i Squaw Valley, där jag skulle fungera som spårläggare. Martin sade, ”sök upp Lia eller Assar så får du säkert skidor”. Viket jag gjorde och fick ett par skidor av Assar som ännu förvaras som ett kärt minne av Assar Rönnlund och hans vänliga bemötande.

 • Olle Gunnarsson

  Som sportjournalist på VK på 60-, 70- och 80-talet lärde jag känna Assar och Toini ganska väl. Det har också genom åren blivit ett antal besok hemma i deras villa i Ersmark. Det är fantastiska minnen hur väl man blivit emottagen. Första gången för att uppvakta på hans 50-årsdag, senaste gången när jag var där för att intervjua Toini inför hennes 70-årsdag.
  – Jag ska inte störa intervjun, jag sitter i köket med ett av barnbarnen, sa Assar med sin alltid vänliga stämma.
  Visst tänker jag mycket Assars fantastiska framgångar i skidspåret, men jag tänker mest på honom som en väldigt fin människa.

 • Anders Axelsson

  En stor idrottsman har gått ur tiden, ja en av de verkligt riktigt stora skidåkarna.
  Som ung pojke slukade jag och mina kamrater det som skrevs och sades kring Assars tävlingsframgångar. Några gånger fick jag själv äran att träffa honom.
  År 1970 var det ungdoms- DM i Umeå och just hemkommen från sitt sista VM i Vysoke Tatry gästade Assar slätten vid universitet i Umeå där vi ungdomar tävlade. Vi var ett gäng killar som flockades kring Assar. Han bemötte oss vänligt och önskade lycka till.
  Runt om till småorterna i länet åkte vi sedan hem och ”tränade hårdare”.
  Vila i frid Assar!

 • bengt

  Jag kommer också när han var där och hälsade på

  Han var stor, tävlingen stannade nästan av när han kom

Fackligt jobb blev solresa

Fackligt jobb blev solresa

Umeå Umeåbon sa till jobbet och facket att han skulle jobba fackligt. Istället åkte han på solresa. ?

Snö och blåst ger problem

Varning: Snö och blåst ger problem

Lokalt SMHI räknar med flera decimeter snö – lokalt ännu mer. ?

Bokrean har startat– här är fynden

Just nu: Bokrean har startat– här är fynden

Kultur Nu är den i full gång – bokälskarnas lilla julafton.

Blomqvist i Let&quots dance

Blomqvist
i Let's dance

NÖJE Ex-fotbollsproffset från Tavelsjö är klar för vårens Let’s dance. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Anja Pärson årets favorit

Anja Pärson årets favorit

TV Anja Pärson inför Let’s dance: ”Kan vara så att folk har extrema förväntningar”

I natt: Larm
om gris i kris

Umeå Räddningstjänsten i Umeå fick natten till onsdagen rycka ut till Forslunda.  ?