Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Mats Olofsson: Vad sa det moderata partirådet?

Opinionskrönikor.
(2017-0520)  Anna Kinberg Batra inledde gårdagens moderata partiråd. En sammankomst med syfte, får man anta, att stämma av läget i partiet efter vinterns och vårens rätt trevande M-politik och fall i opinionen.
Mats Olofsson
Publicerad 19 maj kl. 22:17

Partiledarens tal blev dock främst ett sätt att säga att partiet trots allt är på rätt väg. Om problem och om förhållandet till Sverigedemokraterna var hon vagare. Kinberg Batra vet inte riktigt hur relationerna med SD ska hanteras – för att inte samtidigt äventyra förbindelserna med de andra allianspartierna.

Tillställningen kryddades förstås lite extra av att riksdagsledamoten Patrick Reslow tidigare i veckan lämnade partiet för Sverigedemokraterna. Reslows avhopp får konsekvenser för Moderaterna även om det inte har någon direkt parlamentarisk betydelse. På ett symboliskt plan tydliggör det ett missnöje som inte bara leder till opinionsförändringar utan även till att moderata folkvalda tänker om.

Så vill i vart fall Sverigedemokraterna framställa saken. Och det är väl inte osannolikt att just den bilden får spridning i delar av det moderata väljarunderlaget. Så blir avhoppet ett verkligt problem.

Reslows rätt anonyma riksdagstillvaro ändrar inte på detta, kanske är det precis tvärtom: han har inte uppträtt på tveksamma nätsajter eller hotat medborgare med järnrör. Det är ju sådana, vanliga politiker, SD vill ha och behöver,

Vilka de avgörande bevekelsegrunderna för avhoppet är vet förstås bara Reslow själv. Kanske är ett verkligt missnöje med den förda politiken och den moderata partiledningen avgörande. Kanske handlar det ytterst om personliga skäl och en partiintern maktstrid i Malmö – där sannolikheten för att åter hamna på valbar plats i ett parti som riskerar att förlora väljarstöd framstod som rätt liten.

Resulterade partirådet i skapa enighet i partiet? Det visar sig.

Men utsikterna för en ny alliansregering då? De har försämrats åtskilligt under det senaste halvåret. Och förbättrades i vart fall knappast av Anna Kinberg Batras tal i går. Vid en efterföljande pressträff förklarade hon att SD är oberäkneligt och ansvarslöst parti. Ett parti som kräver inflytande för att ge stöd – men som hon likväl inte tvekar att föra samtal med.

Det är inte helt lätt att se hennes strategi. På riksplanet ter sig alliansen faktiskt som ett allt mer avlägset eller teoretiskt alternativ.

Mats Olofsson
ledarskribent

Se fler krönikor av Mats Olofsson
Mats Olofsson
Följ Mats Olofsson
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten