Anette Öberg ser hur intresset för renovering av gamla byggnader ökar bland unga. Det är trendigt!

Trend: Unga gillar gamla byggnader

Nordmaling.
Byggnadsvård har blivit trendigt. Fler unga vill ta sig an äldre byggnader i stället för att bygga nytt.
Tom Juslin
Publicerad 19 maj kl. 14:00

Det märks inte minst i de affärer som säljer produkter som har anknytning till byggnadsvård. På lördagen arrangeras en byggnadsvårdsdag på Olofsfors bruk i Nordmaling.

– Det är tydligt bland unga som ska bilda hem att de är intresserade av äldre byggnader och de är otroligt pålästa och vet vad de vill ha. Man ser också en trend för det här i tidningarna, säger Anette Öberg, som driver affären Byggnadsvård Antik & Inredning i Olofsfors. Det är också hon som tagit initiativ till den byggnadsvårdsdag som håll där med utställare från olika sektorer.

Bland annat kommer Västerbottens museum att finnas där med sin monter Hålla hus, där man ger råd om allt kring bevarande av gamla hus.

– Fler och fler vill komma bort från dagens slit och släng och det finns ett intresse för äldre bevarande, säger Anette.

Hon har själv renoverat en gammal gård i Långed och har många tips att komma med till kunderna vid sidan av sin försäljning.

– Det viktigaste är att man inte ska ha så bråttom, utan att man ska leva sig in i huset och låta det mogna fram hur man vill ha det. Gamla hus har en själ som man måste ta in, säger Anette Öberg.

Man lär sig mycket av ett gammalt hus. Ju mer man vet om huset desto mera intressant blir det.

– Det finns ju de som är nördar och vill göra allt enligt hur det varit. Man väljer själv var man lägger ribban. Man ska inte förkasta innovationer och våga lägga in nya inslag i sin renovering, säger Anette.

Att ha sin affär just på Olofsfors bruk tycker hon är en ynnest. Här finns många företag som tangerar hennes verksamhet, bland annat företaget Fönsterbruket som, som erbjuder fönsterhantverk och som hon samarbetar mycket med.

– Och det är fantastiskt med alla turister som strömmar till Olofsfors är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk och intresset är stort att besöka det. Just genom att jag även säljer antikviteter och hantverk är att det finns mera som intresserar de besökarna, säger Anette.

Mär det gäller byggnadsvårdsprodukter är de linoljebaserade produkterna som säljer bra, men även andra produkter från hennes 40-talet leverantörer.

Hon startade företaget 2015. Det var en gammal dröm som gick i uppfyllelse.

I museets monter i hennes affär finns en Amazon med en Volvodörr. Man ser hur galet det ser ut. Under sitter skylten: Använd alltid original.

– Själen sitter i originalet, säger Anette Öberg.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten