Förbannelsen bruten - Finnkamp i semi

Sporttelegram.
Det blev tredje gången gillt för Tre Kronor. Efter två raka uttåg i VM-kvartsfinal bröts förbannelsen med en 3-1-seger över Schweiz. Nu väntar en drömsemifinal och Finnkamp på lördag i Köln.
TT
Publicerad 18 maj kl. 22:41

Ett mål i varje period - genom Nicklas Bäckström, William Nylander och Alexander Edler - tog Tre Kronor över det schweiziska hindret inför 8 417 åskådare i Paris.

Nu åker laget tillbaka till Köln under fredagen för helgens matcher om medaljerna, först semifinalen mot Finland på lördag och sedan medaljmatch på söndag.

En lättnad för nye förbundskaptenen Rikard Grönborg. Sverige hade två raka kvartsfinalförluster, mot Kanada i fjol och Ryssland för två år sedan.

Tre Kronor fick en drömstart på VM-kvartsfinalen i Paris när Nicklas Bäckström skickade in 1-0 redan efter 4.15.

Svenskarna kontrollerade första perioden, släppte inte till några snabba kontringar som blivit något av Schweiz signum, men släppte ändå in ett mål efter extremt oflyt.

Via svensk klubba

Schweiziske anfallaren Gaetan Haas var på väg bakom det svenska målet när han skickade in pucken framför och där tog den på Oliver Ekman Larssons klubba och gick in mellan benskydden på Henrik Lundqvist.

– Första perioden var vi riktigt bra, då fick de inte mycket chanser men tyvärr pillade vi in en i egen kasse, säger Rikard Grönborg till C More.

Schweiz tog över spelmässigt i den andra perioden och Tre Kronor ställdes inför ett fyra minuter långt numerärt underläge som turneringens bästa boxplaylag klarade ut.

Men schweizarna hittade också plötsligt massor av kontringslägen och Henrik Lundqvist fick jobba hårt. Han ställdes inför två frilägen, det första från Haas räddade han och det andra missade Denis Hollenstein. I den situationen fick Lundqvist plötsligt smärtor och tvingades till behandling i nacken.

Klassmål

Men målvaktskungen kunde spela vidare.

– Fantastiskt målvaksspel av Henke när vi verkligen behövde det, säger Grönborg till C More.

Dessförinnan, mitt i en schweizisk press, blixtrade Tre Kronor till med ett riktigt klassmål. Oliver Ekman Larsson fick revansch för otursmålet, frispelade William Nylander med ett drömpass. Den 21-årige målspottaren tappade balansen i kamp med backen Christian Marti, men liggande i luften fick han in 2-1-målet mellan benen på schweiziske målvakten Leonardo Genoni.

Sverige tog segergreppet efter 3.44 av den tredje perioden. Joel Lundqvist sköt från blålinjen och backen Alexander Edler slog in returen bakom Genoni.

Schweiz hade en 3-2-puck inne med 4.21 kvar, men målet godkändes inte med upprörda reaktioner som följd från schweiziskt håll.

I semifinalen mot Finland väntar sig Rikard Grönborg en ny tuff match.

– Alla har ju sågat dem totalt, men vi vet vilken fantastisk ishockeynation det är, säger han till C More.

– De nästan lever på att vara underdogs. De gjorde en fantastisk match i dag (2-0 mot USA) och vi förväntar oss såklart en väldigt bra motståndare.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten