Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Goda chanser att se levande musik

Kulturkrönikor.
Efter att Scharinska lades ner har det klagats på att det finns så få scener i Umeå, men nu har något hänt. Det menar VK:s krönikör Lars Böhlin.
Lars Böhlin
Publicerad 18 maj kl. 19:00

Kulturdebatter i Umeå handlar på något sätt alltid om hus. Hus och byggnader får känslorna att svalla och få hus är lika mytomspunna som Scharinska. När det framkom att Scharinska inte skulle få vara rockklubb längre blev det ett fasligt liv på stammisarna och rockmusikerna. Eftersom det här var innan kulturhuvudstadsåret så var politikerna ovanligt lyhörda för folkliga opinioner och vips beslutades att Vasaskolan skulle bli nytt hem för rockmusik.

Men med tanke på att flera generationer av studenter supit sig fulla på Scharinska har saknaden inte lagt sig. Nostalgin är en stark kraft och det har klagats på att det inte finns några spelställen längre i den forna kulturhuvudstaden. Eller åtminstone väldigt få, vid sidan av Verket där verksamheten tuffar på.

Men något har hänt i Umeå.

Det arrangeras numera rätt mycket konserter för att vara en medelstor stad med hybris.

På Hundra arrangeras det regelbundet konserter med lokala band, och sedan är det även spelningar på Plectrum, Droskan, Pipes of Scotland, Juliette och Tapas.

Nyligen var jag på Gröna älgen och trots att lokalen är liten satt det en bluesgitarrist och sjöng i ett hörn. Och då har jag inte nämnt stadens minsta scen, Burmans, som gärna har konserter. När det nu är sommar är det dessutom dags för Sjöbris att köra i gång med musik tisdag, onsdag och torsdag.

En del av de här ställena har dessutom inte bara rock utan vågar även bjuda på jazz och folkmusik.

Jag påstår inte att det är gyllene tider för levande musik, för det går alltid att leta sig tillbaka till någon gyllene epok (som ofta brukar sammanfalla med att man själv var i 20-årsåldern). Men den som vill höra levande musik i Umeå har många möjligheter till det.

Vad den här utvecklingen beror på kan diskuteras, men det är väl möjligt att det ökade utbudet av restauranger gör att fler vill profilera sig och bjuda på något extra. Det är synnerligen välkommet.

Om det håller i sig är inte säkert, det beror så klart på om det lönar sig att vara arrangör. För som alltid är den så kallade populärmusiken beroende av att någon erbjuder en lämplig scen någonstans. Det här är musikgenrer där kulturpolitiken har måttliga ambitioner och därför byggs det inga hus speciellt för rock, pop eller jazz. Den ynnesten har bara den klassiska musiken.

Men rockens vänner är vana vid att lokalerna inte är perfekta för konserter. Annars skulle de inte vara så nostalgiska över Scharinskas musikscen.

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten