Anna Holmström-Degerman, Ida Linda och Imri Sandström är några av de 127 på listan över författare och översättare som inte kommer att medverka på Bokmässan i Göteborg så länge högerextremistiska Nya tider medverkar.

Författare i protest mot bokmässan

Kultur.
Bland de 127 författare som meddelat att de inte tänker medverka på Bok-och biblioteksmässan i Göteborg finns en VK-krönikör och flera andra författande länsbor.
Karin Bernspång
Uppdaterad 21 april kl. 16:00

Anledningen till protesten, enligt Dagens Nyheter, är mässans beslut att låta högerextrema Nya tider medverka ännu ett år.

Hittills har 127 författare och översättare meddelat att de inte tänker medverka på mässan och bland dem är Svenska akademiens ledamöter Peter Englund och Sara Stridsberg.

På listan återfinns även Göran Rosenberg och romanaktuelle Johannes Anyuru, men bland de 127 ingår även författaren Anna Holmström Degerman, återkommande krönikör på VK Kultur, poeten och redaktören för tidskriften Provins Pernilla Berglund och författaren Ida Linde med rötter i Umeå.

Littfests koordinator Erik Jonsson, som besökt Bok- och biblioteksmässan i 15 år, sympatiserar med kritikerna och har personligen ingen lust att delta på mässan 2017, men om Littfests styrelse finner det nödvändigt kommer han naturligtvis att vara på plats.

- Att låta Nya tider medverka handlar inte om yttrandefrihet utan om osäkerhet och ekonomiska intressen hos bokmässans ledning. Jag vet inte vilken gång i ordningen de har svängt i frågan, så det viktigaste nu är att de slår fast en offentlig hållning som är glasklar, säger han.

Erik Jonsson tycker att förlaget Natur & Kulturs krav på någon slags stadgar och principförklaring av bokmässans ledning är det mest rimliga i nuläget.

- Nazister ska inte beredas plats i demokratins namn, de ska inte in i det offentliga rummet särskilt inte tillsammans med författare som ofta är en utsatt grupp. De skrämmer dessutom bort människor som vill delta i det offentliga samtalet men avstår för att de känner sig hotade.

Även poeten Pär Hansson, textbaserade konstnären Imri Sandström, författaren Anna Jörgensdotter, nominerad till VK:s kulturpris 2015 och poeten David Vikgren som fick VK:s kulturpris 2014 finns med på listan över författare som protesterar mot bokmässans ledning.

De som undertecknat listan meddelar att de i stället för att delta på bokmässan sista helgen i september kommer att medverka vid de alternativa händelser som just nu formeras och kommer att ske samtidigt med mässan på Världskulturmuseet och Göteborgs Litteraturhus.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten