Skoteråkare möttes av en förbudsskylt på väg tillbaka till Saxnäs.
Privat

Fel skylt på skoterled

Vilhelmina.
Skoterleden mellan Borgafjäll och Saxnäs ska enligt Länsstyrelsen vara öppen, trots det finns en förbudsskylt från Borgafjäll till Saxnäs.
Elin Stormare
Uppdaterad 21 april kl. 11:03

- Det är jättebra att det skyltas, men det måste vara rätt. Vi förlorar en jäkla massa pengar när det blir sådana här fel hos länsstyrelsen, säger Anders ”Wesslan” Westlin, en av ägarna till Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs.

Anders Westlin förstod att något var fel när de hade så lite lunchgäster. Han fick i samma stund flera samtal från skoteråkare som åkt till BorgafjIMG_26841äll och sedan inte tog sig tillbaka. Från Saxnäs till Borgafjäll sitter en förbudsskylt med texten "Område är stängt för skotertrafik, skoterleder hålls öppna". Från Borgafjäll till Saxnäs står det i stället "Området och skoterleden avstängd för skotertrafik". Anledningen till att skotertrafiken på vissa håll i länet har stängt är på grund av renflytten och att renarna ska få det lugnare på sina kalvningsområden. Anders Westlin säger att de har haft gott samråd med Samebyn för att kunna planera bland annat guidade turer på fjället.

- Vi har inget emot att det stängs för rennäringen, det måste man respektera, men länsstyrelsen måste göra det på ett professionellt sätt och helst i ett samråd med vi näringsidkare i fjälldalarna. Annars blir skoteråkarna arga på oss, på skoterklubben, på samebyn och på länsstyrelsen, säger han.

Anders Westlin menar att hans företag förlorar upp mot 100 000 kronor på några dagar om gästerna inte kan ta sig till Saxnäs.

- Vi funderar om vi ska få någon

Hemma hos Saxnäs Ingela Danielsson och Anders WestlinAnders Westlin

ekonomisk ersättning. Det största hotet för näringsidkare i fjällen är inte väder och vind, det är staten, säger han.

Han poängterar att även om det är Borgafjälls skoterklubb som satt upp skyltarna så är det inte den som är ansvarig.

- Det är länsstyrelsen som skickat ut skyltarna och beordrat skoterklubben att sätta upp dessa.

Johan Lindberg, handläggare i fjällfrågor på länsstyrelsen, bekräftar att det har blivit ett fel. Leden är öppen och det är personal på väg ut för att plocka ner den felaktiga skylten.

- Vi håller på att försöka reda ut varför det har blivit fel, men skylten ska inte sitta där. Vi tycker självklart att det är olyckligt att det kommit upp en skylt på en led som ska vara öppen. Vi vill gå ut med tydligt och bra information och det gör vi genom att lägga ut beslut på hemsidan, skoterwebben och att sätta upp skyltar. Här har det uppenbarligen blivit fel, säger han.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten