Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Malin Rönnblom: Slå vakt om en kritisk kunskapssyn

Opinionskrönikor.
Efter sista avsnittet av den senaste säsongen av tv-serien Homeland skrev en av mina vänner på Facebook att serien skulle vara obligatorisk för alla att se.
Malin Rönnblom
Publicerad 20 april kl. 23:33

Homeland har alltid legat snubblande nära dagsaktuell politik och den här säsongen lyckades serien verkligen fånga den skörhet som dagens politiska tillstånd präglas av. För dig som inte vet är Homeland serien om CIA agenten Carrie Mathison, men framför allt är det serien om amerikansk utrikes(och inrikes)politik. Homeland är känd för att komma nära verkligheten, och ibland vara steget före.

I den senaste säsongen är en kvinna USAs blivande president (där var serieskaparna helt klart före) och vi får följa hur hon måste förhålla sig till krafter – utanför men framför allt innanför den egna administrationen – som inte vill se henne som president.

I näst sista avsnittet, när demonstranterna hopas utanför det hotell där den blivande presidenten bor med krav på hennes avgång, fäller CIA chefen Saul Berenson följande kommentar: ”Varför så förvånade? Ser ni inte vad som händer? Vi har ju gjort detta i massor med länder tidigare, drivit bort den folkvalda ledaren till förmån för en ledare som vi menar är bättre för oss. Detta är något vi kan”.

Hans ord stannade kvar hos mig i flera dagar. Tänker att jag ibland är så otroligt naiv. Visserligen tar sig fake news och alternativa fakta helt nya uttryck i dagens samhälle jämfört med tidigare, de trollfabriker i Makedonien som DN skrev om för ett tag sedan är ett tydligt exempel, men manipulering av fakta alltid har förekommit i politiska syften.

Att manipulera verkligheten har blivit enklare, mycket enklare, samtidigt som Sauls kommentar påminner oss om att det också alltid har gjorts. I Homeland ligger trollfabriken bokstavligt talat under jorden, en bunker med hundratals personer som gör inlägg i sociala medier för att få den blivande presidenten fall, med en annan CIAs chef som uppdragsgivare.

Jag tänker att vi är ovana att propaganda både skapas hos oss och riktas mot oss, i den rika världen, att en anti-demokratisk propagandamaskin vänts inåt det egna landet, i det land som framställs som det friaste av fria.

Fabricerandet av fakta är självklart oroande – och farligt. Om något upprepas tillräckligt många gånger, delas tillräckligt många gånger, blir det en sanning, oavsett om detta något har hänt eller inte. Ofta är detta sanningar som gör vissa grupper till syndabockar, sanningar som präglas av etnocentrism, rasism och sexism. Sanningar som också leder till hat och hot.

Men hur ska detta bemötas? Det självklara svaret är med fakta, sanning, att visa på hur det egentligen förhåller sig. Tänker dock att det är viktigt att detta görs med viss eftertanke.

Som forskare ägnar jag mitt liv åt kunskap. Som feministisk, kritisk forskare har jag även ägnat mycket tid åt att ifrågasätta kunskap. Att ifrågasätta så kallade sanningar och visa på hur kunskap och makt ofta är tätt sammankopplade.

Att kunskap också är något som vi som forskare skapar, genom vilka frågor vi ställer och vilka analysramar vi väljer. Därför oroar jag mig över att motståndet mot alternativa fakta blir en blind tro på att fakta existerar eftersom risken är överhängande att det trots allt blir någons sanning som blir gällande.

Ovanan vid att fakta fabriceras och sprids gör att vi reagerar istället för att agera, att vi hamnar på trollens spelplan och ägnar vår tid åt att motbevisa. Den reaktionen kan vara viktig men det får inte hindra oss från att slå vakt om och ta ansvar för en kritisk granskande kunskapssyn där det inte finns några självklara rätt och fel.

Malin Rönnblom

Statsvetare, Umeå

Se fler krönikor av Malin Rönnblom
Malin Rönnblom
Följ Malin Rönnblom
Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten