Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Politikerna kan inte behålla lugnet

Kulturkrönikor.
Fotbojor för att stoppa terrorism? Det är ett tecken på att politiker inte kan behålla det lugn som svenska folket uppvisat, menar Lars Böhlin.
Lars Böhlin
Publicerad 20 april kl. 18:30

Efter lastbilens dödliga färd på Drottninggatan har det sagts att vi ska behålla lugnet. Det viktigaste svaret på terroristernas attacker är att fortsätta livet som vanligt och inte lockas att överreagera.

Jag har inga invändningar mot det. När islamister slår till i västvärlden attackerar de aldrig rasister och islamofober, de slår till mot de människor som av slumpen råkar vara på en viss plats. Terrorister vill att vi ska reagera.

Därmed inte sagt att det är enkelt att fortsätta som vanligt, dödandet av oskyldiga människor väcker givetvis känslor.

Några som haft svårt att behålla lugnet var journalister och politiker. Kanske beror det på att de grupperna har lärt sig att stora nyhetshändelser måste följas upp och få följdverkningar.

Så vad blev det nästa steg för journalister och politiker? Jo, nyheten att terroristen Rakhmat Akilov visste att han inte skulle få stanna i Sverige. Hade bara avvisningen genomförts skulle ingenting ha hänt påstås det, och snart dök siffran 12 000 upp. Så många bodde illegalt i Sverige, och tydligen var de potentiella terrorister. Att det ofta handlar om barnfamiljer och människor som inte kan skickas iväg eftersom de skulle dödas eller torteras pratades det tyst om.

Om man menar att ett avvisningsbeslut gör folk till terrorister finns däremot en annan slutsats: Låt dem stanna!

Jo, jag begriper att den här världen inte är redo för helt öppna gränser och jag förstår att människor som inte ska få vara kvar i Sverige ska avvisas.

Men den nyckfullhet som nu visas upp är verkligen inte lugnande om man vill tro på svensk medkänsla. Att Afghanistan bedöms som så pass säkert att människor kan skickas dit tyder på en oerhörd cynism i systemet. Och när både Gustav Fridolin (MP) och Anna Kinberg Batra (M) vill sätta fotbojor på de som ska avvisas visar det att vissa politiker förlorat lugnet.

Att en fotboja skulle stoppa en terrorist är befängt. Ska vi bestämma att en person med fotboja inte får vara i närheten av folksamlingar? 12 000 fotbojor som inte får vara på flygplatser, tågstationer, gallerior, gågator? Ska en myndighet övervaka dem? Åtgärden skulle nog vara mer effektiv mot arbetslösheten än terrorismen.

Den tragiska insikten är att eftersom vi inte vet hur nästa terrorist ser ut, om han är uzbek som Akrilov eller skåning som Peter Mangs, går det inte att generalisera fram bra åtgärder. Det vi kan göra är att låta rättsapparaten arbeta och behålla lugnet.

Det gäller även politiker.

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten