Småbarnskulturfestivalen Smått & Gott drar i gång lördag den 29 april med parad efter Umeåälven, och arrangörerna är förväntansfulla. Från vänster i soffan: Emma Skog Kulturcentrum för barn och unga, Ulrika Karlsson dansrytmikpedagog, Lisa Lundström Bildmuseet och Christina Degerström Teatercentrum Norr. Stående Sara Gallardo och Karin Larsson
Karin Bernspång

Festival för de yngsta lyfter småbarnskulturen

Kultur.
Under en dryg vecka gör kulturarrangörerna i Umeå gemensam sak för att lyfta kulturen för de allra yngsta. Teater, film, bäbisdisco och bildskapande är bara några av alla programpunkter under småbarnskulturfestivalen Smått & gott som bjuder in alla från noll år och uppåt.
Karin Bernspång
Publicerad 20 april kl. 19:12

Redan nu arrangeras mycket för små barn, ja ända ner till babystadiet, men på bland annat Ögonblicksteatern tänktes större tankar och sedan i oktober har de flesta kulturaktörer i Umeå som vänder sig till en ung publik snickrat på den festival som drar i gång nästa lördag den 29 april.

– Alla tycker det är en bra grej och vi vill synliggöra den här gruppen, ge en inte köpstark publik en egen röst, säger skådespelaren Karin Larsson.

Bildmuseet är en av arrangörerna och där utökas programmet för barnen under veckan med en extra stor bildverkstad och babyteater.

– Vi vill visa hur viktigt behovet är hos små barn att stimuleras av kulturupplevelser, säger museipedagogen Lisa Lundström.

På papperet vänder sig festivalen till en publik från 0 till 5 år, men gränserna är flytande och framför allt vill arrangörerna att barnen och deras närstående vuxna ska få en gemensam upplevelse.

– När barn får en upplevelse utöver det vanliga tillsammans med de vuxna har man märkt att det ger effekt och berikar deras liv, säger Lisa Lundström.

– Som småbarnsförälder är festivalen också ett bra tillfälle för att plocka upp viktiga samtal som väcks ur de ämnen som berörs under veckan, säger Emma Skog, som jobbar på Kulturcentrum för barn och unga.

Programpunkterna är som sagt många, 45 för att vara exakt, och förutom teaterföreställningar, sagostunder, rytmiklek och formverkstad anordnas ett Soppsamtal för vuxna med temat barn och makt. Till programpunkterna hör även en workshop med barnboksskaparen Stina Wirsén och även teatergruppen Soja från Sundsvall har bjudits in.

– Det fria scenkonstområdet är lite trångt just nu och budgeten för kultur till de yngsta är liten så jag hoppas att festivalen kan skapa ett fönster för de små barnen, säger Christina Degerström, verksamhetsledare för Teatercentrum Norr.

En av de stora utmaningarna med festivalen är att locka en publik som vanligtvis inte tar del av kulturarrangemang.

Förutom att sprida programmet runt om i stans offentliga lokaler är förhoppningen att flera ska lockas av den inledande paraden som går från Bildmuseet till Broparken den 29 april.

– Men vi tror att en festival sänker tröskeln. Steget är inte lika stort att delta när det händer saker lite här och där jämför med att gå in i en teatersalong.

De flesta arrangemangen är gratis och några kostar men oavsett finns biljetter på Ögonblicksteatern och Bildmuseet.

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten