Umeå kommun betalar nu 7500 kronor till var och en av de 17 sköterskor som man övervakade utan deras kännedom.
Per A Adsten

Kommunen kontrollerade sköterskor – tvingas betala

Vård och omsorg.
Med hjälp av bilarnas positioneringssystem kontrollerade Umeå kommun under två månaders tid var alla sjuksköterskor i kvälls- och nattpatrullen varit. Vårdförbundet stämde kommunen som nu tvingas betala.
Patrick Krainer
Publicerad 20 april kl. 16:00

Vårdförbundet stämde kommunen vid arbetsdomstolen och krävde 50 000 kronor i skadestånd för var och en av de 17 sjuksköterskor som kommunen hade övervakat. Nu har parterna slutit en överenskommelse om ersättning, det skriver Vårdfokus.

2008 införde Umeå kommun ett positioneringssystem för att kontrollera hur fort deras tjänstebilar kördes. 2012 utvidgades syftet med registreringen till att vara ett underlag till körjournaler som Skatteverket ville se, men de anställda informerades inte om att registreringen skedde eller varför.

Efter en anonym anmälan om att en bil befunnit sig där den inte skulle ha varit varit kopplades kommunen ihop bilarnas positionering med personalens tjänstgöringslistor. Kommunen nöjde sig alltså inte med att bara kontrollera den person som misstanken gällde, utan samtliga 17 kvälls- och nattarbetande sjuksköterskor, ansvariga för särskilda boenden.

Därmed gjorde sig Umeå kommun skyldig till en ändamålsglidning då uppgifter som inhämtats i ett syfte inte får användas i ett annat.

I och med det gjorde kommunen sig skyldig till en så kallad ändamålsglidning, för enligt personuppgiftslagen, PUL, får inte uppgifter som har samlats in i ett syfte användas i ett annat.

– Eftersom det går att koppla positioneringssystemet till varje enskild person handlar det om uppgifter som regleras i personuppgiftslagen och enligt den ska den som registreras informeras om att det sker och varför, säger Lena Ahlström, förbundsjurist vid Vårdförbundet till Vårdfokus.

Nu har parterna kommit överens om att kommunen ska betala 7500 kronor i ersättning till var och en av sköterskorna.

– Överenskommelsen innebär att vi återkallar målet. Vi gör det trots att summan är relativt låg eftersom vi bedömer det som osäkert att den skulle bli högre i ett domstolsbeslut. Möjligen för att det är väldigt många som kan bli berörda, säger Lena Ahlström till Vårdfokus.

Enligt Vårdfokus anser kommunen inte att något fel har begåtts, men enligt den information som Vårdförbundet fått har man ändå börjat informera samtliga anställda om att positioneringssystemet finns och att registrering sker.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten