CURT DAHLGREN
Detta är en insändare. Det betyder att en läsare skickat in sin text för publicering. Innehållet är insändarskribentens egna uppfattning.

Stor risk för fallskador på Rådhustorget

Insändare.
Nollvisionen i trafiken har gjort stor skillnad och nu är det dags att Umeå kommun har en nollvision för fallolyckor på Rådhustorget. Det skriver Birgitta Wallin, ”Fallriskexpert”, i en insändare.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 19 april kl. 18:30

Det finns stor risk för fallolyckor på det halvfärdiga Rådhustorget. Efter att ha sett en person falla framför mig och träffat flera som gjort detsamma, uppmanar jag Umeå kommun att genomföra en riskanalys och skyndsamt eliminera riskerna, och det är akut! Fallolyckorna har dels inträffat i ”regnrännan” som löper längs med hela gågatan och Rådhustorget men även vid kantstenar som har olika höjd. Den del av plattläggningen på Rådhustorget som är öppen för allmänheten har många brister varav några allvarliga.

Själv gjorde jag en egen inventering och dokumenterade med mobiltelefonen. De risker jag kunde identifiera i folkvimlet var ojämnt lagda stenplattor med upp till ett par centimeters nivåskillnad, både vad gäller höjd och bredd. ”Regnrännan”, eller vad det nu ska vara, är en fördjupning med en nivåskillnad på mer än tre centimeter. Man måste betänka att när man går på ett torg så har man oftast blicken riktad framåt mot de människor man möter. När man går i otillgänglig terräng riktar man oftast blicken nedåt för att inte snubbla på stock och sten. Det sistnämnda måste man göra i dag om man ska passera över Rådhustorget och slippa falla.

Jag är väl bekant med att fallolyckor orsakar allvarliga skador som till exempel höftfrakturer, underarmsbrott och skallskador. Många tror att det är vägtrafiken som genererar flest dödsfall och flest antal svårt och lindriga skador. Men så är det inte. Det är fallolyckorna i hemmet, oftast i sovrummet, på särskilda boenden och där vi till vardags vistas och går, som fallolyckor inträffar. Och i Umeå på Rådhustorget. Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Varje år skadas 70 000 människor så allvarligt i fallolyckor att de måste läggas in på sjukhus. Över tusen personer dör per år, en siffra som har mer än fördubblats sedan år 2000.

Nollvisionen i trafiken har gjort stor skillnad och nu är det dags att Umeå kommun har en nollvision för fallolyckor på Rådhustorget. Åtgärda bristerna skyndsamt innan fler fallolyckor inträffar.

Birgitta Wallin, ”Fallriskexpert”

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten