Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Tillväxten ger möjlighet att förändra

Debattartiklar.
82017-04-219 Stig-Olof Holm argumenterar i en debattartikel (11/4) att den ekonomiska tillväxten är roten till de globala miljöproblemen och att tillväxten därmed måste stoppas.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 20 april kl. 22:16

På ett plan har givetvis Holm rätt. Utan ekonomisk aktivitet finns det inte någon miljöbelastning men inte heller någon försörjning. Utan människor blir nyttan med miljöskydd en högst esoterisk fråga. Om det vore så enkelt att tillväxt endast var av ondo hade vi inte heller stått inför miljöproblem. Det kan ju inte vara ett problem att låta bli en ren onyttighet.

Ekonomisk aktivitet hänger dock starkt samman med välbefinnande. I den verkliga världen, alltså den värld av sociala, ekonomiska och politiska relationer som inte studeras av naturvetare, föreligger en komplicerad valsituation mellan ekonomisk aktivitet och miljö.

I det tidiga 1800-talet hade Sverige en ekonomisk aktivitet per person som motsvarar dagens Somalia, samtidigt som barndödligheten låg på omkring 20 procent. År 1913 hade den ekonomiska aktiviteten ökat till en nivå som ungefär motsvarar dagens Vietnam, samtidigt som barndödligheten hade halverats.

Sedan dess har Sverige haft en relativt jämn ökning av de ekonomiska aktiviteterna vilket fört oss från ett fattigt lort-Sverige dit vi är i dag. Förändringen stavas tillväxt och har möjliggjorts av ökad effektivisering men som drivits av människors strävan att få det bättre.

Det är denna strävan som är de konsumtionsdrivande krafterna och det är effektiviseringen som möjliggjort att vi i dag kan konsumera vård, skola och omsorg och inte bara livets nödtorft.

Nu hör det också till saken att även miljö påverkar välbefinnandet. Ser vi till Sverige och blickar tillbaka till 1970-talets början, då den svenska ekonomiska aktiviteten motsvarade dagens Tjeckien, var miljöläget inom nära nog varje tänkbart område betydligt värre än i dag.

Koldioxidutsläppen var dubbelt så höga som i dag, svavelutsläppen gigantiska, rovfåglarna nästan utrotade, PCB och andra miljögifter spreds okontrollerat, avfall lades på deponi. Energianvändningen var lika stor då som i dag, med den avgörande skillnaden att inslaget av förnybar energi är mycket högre i dag.

Åtgärderna har åstadkommits genom en kombination av lagstiftning, tekniska innovationer inom främst näringslivet och ett mer ansvarstagande hållningssätt hos allmänheten.

Låt oss fortsätta på den breda vägen ett tag så att vi inte kör i diket från en kostig.

Magnus Lindmark
institutionen för geografi och ekonomisk historia, Umeå universitet

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten