Beredda att slå sönder fördelarna med Sorsele – eftersom avståndet hit anses för långt?
Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

Glesbygd och integration - möjligheter som slås sönder

Debattartiklar.
(2017-04-21) I krympande kommuner finns ett stort behov av att medborgare bidrar till samhällsutmaningarna och till sin egen livsmiljö. Så sker också, vilket arbetet med att bidra till flyende människors bästa har visat. Men detta inser uppenbarligen inte Migrationsverket och kanske inte heller regeringen. Vackra ord visar sig i realiteten inte betyda särskild mycket.
Det skriver glesbygdsdebattören Malin Ackermann, Lycksele.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 20 april kl. 22:15

Migrationsverket tycker det är för långt till Sorsele. Samtidigt blir vi som bor i avfolkningsbygder återkommande upplysta om att det är invandringen som är räddningen, eller åtminstone det som kan dämpa upp den alarmerande befolkningsminskningen av människor i arbetsför ålder.

Den 31 mars meddelande Migrationsverket via sin enhetschef i Umeå att de av logiska skäl avser säga upp fem lägenheter som Migrationsverket hyr i Sorsele. Samma lägenheter som myndigheten bad om att få hyra ett och ett halvt år tidigare för att klara uppdraget under flyktingkrisen.

När kommunen fick beskedet ställde sig kommunalrådet frågan om det är något som fungerat mindre bra och bör rättas till, varpå Migrationsverket svarar:

”Nej, inte alls, det är bara så långt för våra medarbetare att åka till Sorsele för att se till de asylsökande. Vi kommer att koncentrera de asylsökande där det bor mer människor.”

Sådana här besked sliter på oss som bor i landets glesare regioner. Både för att negativa besked kommer ofta men också för att vi får så osammanhängande signaler. Vi slits i stycken, inte kroppsligen men mentalt.

Det är svårt att hänga med på hur landet styrs och det är heller inte lätt att bidra till vårt samhälle som engagerade och lojala medborgare. Det sitter inte ihop. Och ena sidan uttrycker staten i olika skeenden hur viktig frågan om integration är för Sverige. Exempel på det är att vi ska uppfattas som ett humant land, vi behöver alla inflyttare för att klara kompetensförsörjningen och vi ska ta vårt ansvar.

Och andra sidan gör verket som ska förverkliga regeringens flyktingpolitik tvärt emot vad sittande regerings ambitioner med integrationen uppges ska syfta till. Tvärt emot och slår dessutom undan benen man byggt upp för att klara av uppdraget.

Sorsele kommun har likt många andra små kommuner mobiliserats och samlat sina krafter i bygden för att bidra till flyende människors bästa under flyktingkrisen. Denna mobilisering har resulterat i en mycket effektiv integrering som också gör att man fortfarande får ihop ett fotbollslag och som ger ett ökat underlag för extra händer i att hålla samhället uppe.

Det här är en samhällsomvandling är viktig att ta vara på. Inte minst för staten.

Staten har ansvar för att hålla ihop Sverige skrev Shekarabi och Löfven i en uppmärksammad debattartikel på DN Debatt för drygt ett år sen. Människor, orter och hela bygder ska inte behöva känna sig övergivna av staten.

Det var verkligen fint uttryckt men gång på gång får vi som bor i landets glesare regioner känna av den vanmakt som gör oss mindre benägna att bidra till vår egen livsmiljö och även mindre benägen att rösta, vilket också påverkar landets demokrati.

I krympande kommuner finns ett stort behov av att medborgare bidrar till samhällsutmaningarna och till sin egen livsmiljö.

Den senaste flyktingkrisen har varit en utmaning för Sverige, inte tu tal om det. Den har också skapat en hel del debatt kring krisens negativa konsekvenser och vilken uppoffring det varit att klara uppdraget. Det som däremot belysts allt för lite är den viktiga förstärkningen av samverkan mellan kommunerna, näringsliv och civilsamhället som krisen bidragit till på lokal nivå.

Det jag syftar på är hur medborgare gått samman. Hur civilsamhället sträckt ut och hur den gemensamma kraften stärkt kommunen. Hur strukturer för samverkan bildats genom viljan att bidra och hur den samlande kraften också kan användas till att möta andra samhällsutmaningar.

Allt detta är Migrationsverket beredd att slå sönder eftersom det anser att det är för långt att åka till Sorsele.

Frågan är om Lövfen och Shekarabi vet det?

Malin Ackermann

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten