Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Faktiskt hotas yttrandefriheten i Umeå

Debattartiklar.
(2017-04-20) I Hans Lindbergs replik (6/4) på min debattartikel (3/4) gör han inte minsta lilla försök att närma sig de grundläggande frågeställningarna. Bristen på öppenhet och transparens bemöts inte med ett enda ord. Lindberg väljer i stället att fokusera på något som han ser som ett angrepp på Socialdemokraterna i Umeå. Lindbergs ovilja eller oförmåga att faktiskt kunna förstå vad det hela handlar om är anmärkningsvärd.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 19 april kl. 22:16

S-ledningen och andra S-företrädare har i stället för att lägga energi på sakfrågan varit flitiga med att försöka tysta mig och undergräva min trovärdighet på olika sätt. Jag konfronterades först av en representant för S-ledningen där jag anklagades för att debattera utan fakta samt att det jag framförde inte var något annat än svepande lögner och personliga påhopp. S-ledningen ansåg även att Centerpartiet borde hålla bättre koll på vad jag skriver, ett krav som de även framfört till personer i C-ledningen.

Andreas Lundgren (S) visade upp en sällan skådad omdömeslöshet med sina insinuationer om högerextrema kopplingar. Lundgren har vid upprepade tillfällen på sociala medier vävt in mig i ett märkligt nazistresonemang bland annat kopplat till angreppen mot Judiska föreningen i Umeå. Han anser att jag är direkt skadlig för demokratin. Han menar att jag genom mitt sätt att föra politisk debatt skapar en grogrund för ett politikerförakt som i sin tur banar väg för nazister och fascister. I sammanhanget känns det faktiskt lite dråpligt att det är S-ledningen som anklagar mig för personangrepp.

S-ledningen har som sagt även utövat påtryckning på Umeås centerpartistiska ledning. Det S-ledningen krävt är att Centern i Umeå officiellt ska ta ställning för eller mot de åsikter jag fört fram.

Här är de återigen ute på djupt vatten för de verkar helt ha missat innebörden med den lagstadgade åsikts- och yttrandefrihet vi har i Sverige.

Det är extremt allvarligt att inte S-ledningen förstår den här aspekten på demokrati. Centerpartiet kommer självklart aldrig att ta ställning för eller emot en medlems åsikter, att tillåtas ha olika åsikter är dessutom något som är berikande i alla sammanhang. Vad Centerpartiet däremot alltid kommer att göra är att ta ställning för varje medlems och medborgares lagstadgade rätt att ha och uttrycka sina egna åsikter.

Begränsandet av åsiktsfriheten som så tydligt förordas av S-ledningen är en direkt inskränkning av varje medborgares demokratiska rättigheter. Att Lindberg står bakom detta är riktigt alarmerande. Men det visar i alla fall tydligt att bristen på öppenhet och transparens i Umeå inte handlar om ”alternativa fakta” utan det är skrämmande verkligt. I debattartikeln var jag lite fundersam till S-ledningens demokratiska värderingar. Nu är jag inte lika fundersam längre, jag tycker bilden blivit väldigt tydlig. Men det var nog inte den här bilden de egentligen ville förmedla …

Lindberg beklagar också den låga debattnivån och det är nog faktiskt det enda vi är överens om här …

Robert Axebro
Umeå

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten