Denna text är en ledare. VK:s politiska hållning på ledarplats är frisinnad liberal.

Stram linje krävs med utgifter och skatter

Ledare.
(2017-04-15) På tisdag hålls i riksdagen debatt med anledning av den ekonomiska vårpropositionen. Regeringen lämnar också vårändringsbudgeten till riksdagen. Det är en viktig dag för regeringen som presenterar riktlinjerna för den ekonomiska politiken och ger en bedömning av hur ekonomin kommer att se ut de närmaste åren.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 15 april kl. 01:11

På budgetpropositionen i höst vilar regeringspartiernas öde i stor utsträckning för valåret 2018. Kan regeringen Löfven gå i mål med god ordning på statsfinanserna när mandatperioden tar slut stärks socialdemokraternas och miljöpartiets chanser avsevärt i valet.

Med vårbudgeten går riksdagens arbete in i ett nytt intensivt skede. Helt torde partierna emellertid inte lämna terrorn och dådet i Stockholm bakom sig. Frågan om terrorbekämpningen och polisens resurser lär bli en av frågorna i debatten. Partierna har många förslag om utökad beredskap och strängare regelverk.

I övrigt är betingelserna likväl goda för behandlingen av budgetpolitiken. Den svenska ekonomin går bra. Tillväxten är god. Sysselsättningen ökar stadigt. Utvecklingen på arbetsmarknaden är fortsatt stark. Skatteintäkterna ökar i stat och kommun. Ett unikt men ändå inte bekymmerslöst tillstånd råder.

För regeringen är situationen problematisk i nästan bara ett avseende; den ekonomiska politiken och de åtgärder som resulterat i starka statsfinanser, hyfsad tillväxt och ökande sysselsättning är tidigare regeringars verk. Regeringen Löfvens bidrag är blygsamt, men likväl av betydelse. Den har smidigt förlängt verkan av alliansregeringens finanspolitik och därmed bevarat drivkrafterna för arbete och egen försörjning.

Vårpropositionen för ett år sedan blev inte alls som regeringspartierna hade tänkt sig. De tvingades då till stor varsamhet. Regeringspolitiken har därmed inte fått någon särskild prägel alls. Det har dels att göra med regeringens svaga parlamentariska ställning och dels med osäkra externa omständigheter med krig, konflikter och fortsatt finansiell oro.

Budgetpolitiken för nästa år kräver också begränsningar och hänsyn. Finansminister Magdalena Andersson pressas av krav och kongressbeslut i det egna partiet, från miljöpartiet och från stödpartiet vänsterpartiet. Det mesta är sådant som kostar och skulle kräva högre skatter. Stram hållning torde likväl gälla enligt de riktlinjer som anges för nästa års budget.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten