Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Karin Pihl: För kristna i Egypten blev påsken ett blodbad

Opinionskrönikor.
För kristna i Sverige innebär påskfirandet att fastan tar slut, och att man tillsammans firar Jesu återuppståndelse. Många samlas med familj och vänner för att ta det lugnt, njuta av våren och äta godis.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 12 april kl. 22:58

Så är inte fallet för de kristna i Egypten. Inför påskfirandet har flera koptiska kyrkor drabbats av islamistiska attentat. I Alexandria och i Tanta slutade Palmsöndagen i blodbad. Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden, som dödade ett 40-tal människor. Påsken, kristendomens viktigaste högtid, förvandlades till en tragedi.

Kristendomen har en lång tradition i Egypten. Den koptiska kyrkan är den äldsta i Mellanöstern. Men frågan är om religionen har någon framtid. Just nu ser situationen ut att förvärras.

Att de kristna har det svårt i många delar Mellanöstern är inget nytt. Kristna minoriteter har länge förföljts och förtryckts.

Frånsett den hårda kommunistdiktaturen Nordkorea är det muslimska länder i Mellanöstern där kristna har det svårast. I Saudiarabien är kungahusets variant av sunniislam den enda tillåtna religionen, vilket orsakar stort lidande hos shiiter och kristna.

I Egypten är det formellt sett inte lika illa, eftersom det på papperet råder religionsfrihet. Men det är ofta komplicerat, och ibland omöjligt, att konvertera från islam till kristendom.

Staten vänder bort blicken när kyrkor vandaliseras och kristna kränks. Egyptiska kristna kvinnor riskerar att bli kidnappade och bortgifta till muslimska män. Kopterna diskrimineras när det kommer till tjänster i statsförvaltningen och får sällan juridisk upprättelse när de drabbats av kränkningar.

Men det som nu sker är långt värre. Enligt Islamiska staten är det acceptabelt att mörda alla som inte ansluter sig till deras ideologi. Detta gäller oavsett om det rör sig om kristna, judar, shiamuslimer eller sunniter som inte delar deras radikala form av islam. Kopterna, som är Egyptens urbefolkning och vars historia går tillbaka till förislamisk tid, är dock särskilt utsatta för IS terror eftersom de i dag endast utgör en tiondel av Egyptens befolkning.

För några veckor sedan krävde den svenska ärkebiskopen att FN och EU måste agera för de kristna i Irak. Det är ett lovvärt initiativ. Förhoppningsvis gäller det även kopterna i Egypten, och i andra länder där kristna systematiskt förtrycks.

Karin Pihl

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten