Bengt Westman, Umeå

Dödsfall.
Bengt Westman avled den 29 mars, 84 år gammal. Han sörjs närmast av dottern Maria, svärsonen Bertil, barnbarnen Sanna och Ellen samt vännen Ruth.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 8 april kl. 06:53

Pappa föddes i augusti 1932 yngst i sin syskonskara. Redan som liten var han kvicktänkt och uppfinningsrik och högt älskad av sina äldre syskon.

Från unga dagar och många år framöver har pappa skruvat isär tekniska prylar för att ta reda på hur de fungerar och monterat ihop dem igen. Han var tekniskt kunnig och otroligt innovativ. Det pappa ej kunde laga var trasigt på riktigt.

Musiken har alltid legat pappa nära. Han var ung när han fick sitt första dragspel och därefter har han spelat sig genom livet. Otaliga är de uppvaktningar, fester och tillställningar där han höjt stämningen med sitt uppskattade spelande. Dragspelet fanns alltid med. Under många år har pappa spelat med Umeå dragspelsklubb, han har spelat när julen dansats ut på Rådhustorget och spelat vid midsommarfiranden på Gammlia. Under 80-talet spelade han med Lågorna som följde Olof Palme under hans valturné. Pappa låg bakom många av de humoristiska texter som de framförde. In i det sista spelade hans fingrar när dragspelsmusik flödade ur högtalarna.

Pappa träffade min mor under en revy som de båda medverkade i. Sedan dess har de följts åt genom livet tills mamma lämnade oss för drygt tre år sedan. Tiden efter det har han älskats av sin Ruth och även de fick en fin tid tillsammans.

Humorn var en stor del av min far. Otaliga är de låtar han skrivit för att uppvakta och hylla oss i hans närhet, alltid med en gnutta humor och glimten i ögat. Vem kunde tro att han som pensionär skulle skriva och uppträda med en rap till sin egen dotter. Han följde med i utvecklingen och gjorde det nya till sitt. Pappa är också den som lagt grunden till vår familjs jultradition med rim på alla klapparna. Pappas rim var fantastiska medan vi andra gjorde så gott vi kunde. Trots detta fick vi alltid beröm för våra tafatta försök.

Det tog tid att handla med pappa. Vägen genom en butik blev alltid lång av många möten med vänner och bekanta som han alltid tog sig tid att prata och skoja med. Pappa har alltid ställt upp för alla han känner. Otaliga är de tillfällen han åkt till vänner och bekanta för att hjälpa till att sätta upp saker eller bära något tungt. Pappa sa aldrig nej. Han var närvarade, generös och hade alltid tid för sin familj och sina vänner.

I sitt yrkesliv valde pappa skolans värld. Han var en mycket omtyckt lärare och kollega. Den största delen av sitt yrkesverksamma liv spenderade han på Tegs centralskola där han även fann vänner för livet. Hans smeknamn där blev Världsmästaren på grund av sin otroliga kunskap om det mesta. Han var nyfiken och ville veta mera och lära om allt... Han älskade att se på frågesporter och svara innan de tävlande, han löste de svåraste korsorden och tyckte om att lösa melodikrysset.

Pappa var även en mästare i köket. Tillsammans med några manliga vänner bildades en matlagningsklubb som de kallade ego (egoisterna). Ego var precis det motsatta. Vid flera tillfällen bjöd de sina fruar på en fantastisk middag med pompa och ståt som naturligtvis var mycket uppskattat. Även vi i familjen uppskattade pappas bjudningar. Pappa var aldrig rädd att ta sig an nya utmaningar och det han tog sig an klarade han alltid med bravur.

Pappa var under från 1996 och fram till sin bortgång en mycket engagerad och uppskattad medlem I Odd Fellow i Umeå.

Pappa älskade sin familj och har alltid funnits där för oss. Otaliga gånger har vi fått höra hur han lyste upp när han talade om oss, och som vi älskade honom.

Naturen, skogen och havet låg pappa varmt och hjärtat. Tillsammans har vi plockat svamp av alla de sorter. Jag minns så väl när pappa 80 år gammal med stora bekymmer med sin höft följde med oss för att plocka gula kantareller. Där la han sig, i ett hav av skogens guld och log och plockade och plockade. Pappa kunde mycket även om växter, träd och fåglar. Han älskade havet. Otaliga är de morgnar när han gjort iordning fikaväskan och väckt oss för att åka ut med båten och äta frukost där ute på det blå.

Pappa älskade stugan i Sikeå, hans livsverk. Det var där han trivdes som bäst. I sina skoterskor och sin morgonrock sprang han omkring och byggde, lagade, skötte om sina växter och klippte gräset. Det var där, i sin älskade stuga i Sikeå, han var i tanken när han sökte ro.

Åh, vad vi saknar honom.

Maria med familj

Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten