Det kan vara klurigt att få det att flyta i bonusfamiljen.
COLOURBOX

Så får du bonusfamiljen att funka - experterna tipsar

Weekend.
Tipsen är hämtade ur i Moa Herngrens bok Fältguide för bonusfamiljen där några experter medverkar. 
Erica Sjöstrom
Publicerad 8 april kl. 08:00

Fotnot: Författare till Fältguide för bonusfamiljen är Moa Herngren, boken är utgiven av Bonnier Fakta.

Kolla in de tio tipsen:

 • Hur fixar vi balansen?

  Har du några bra knep när det gäller balansgången mellan att ha egentid med ursprungsfamiljen och samtidigt bygga upp den nya familjen?

  – Hitta egna traditioner för den nya familjen, som att varje fredag göra en viss sak. Barn gillar sådant och kommer att minnas och vilja fortsätta med att göra en viss sak när de blir äldre. Att skapa traditioner och rutiner tror jag är bra för alla, såväl för bonus- som för kärnfamiljer, menar Malin Bergström, barn- och föräldrapsykolog.

 • Hur ska alla må bra?

  De flesta nybildade bonusfamiljer vänder ut och in på sig själva för att alla ska må bra. Kan man göra annorlunda?

  – Det är bra med goda intentioner, men var i stället lite krass och räkna med att det kommer att ta tid och att mycket kommer att ligga utanför din kontroll, säger Malin Bergström.

 • "Låt huvudföräldern ta fajterna"

  Hur kan jag hitta min roll som bonusförälder?

  – Du måste utgå från dig själv och vem du är, så var dig själv! Var intresserad och försök lära känna barnet. Drabbas inte av panik och det inte funkar med en gång och bli inte besviken om barnet inte svarar på det sätt som du hade hoppats. Låt huvudföräldern få ta de stora fajterna och diskussionerna, säger Clara Herngren, samtalsterapeut.

 • "Släpp skulden!"

  Hur hanterar man skuldkänslorna över att inte älska bonusbarnet på samma sätt som sitt eget?

  – Släpp skulden! Det är naturligt att man inte älskar ett bonusbarn på samma sätt som man älskar sitt eget barn, men det är viktigt att man respekterar barnet. Fundera över hur du skulle vilja att en bonusförälder är mot ditt barn och försök att vara precis så. Hitta det du tycker om hos ditt bonusbarn och var generös med att berätta om vad det är!, säger Clara Herngren.

 • Jag har olika känslor för bonusbarnen

  Hur gör jag om jag har olika känslor för mina bonusbarn?

  – Det intressanta är att vi älskar även våra egna barn på olika sätt, även om man inte pratar så mycket om att det är så. Barn har olika egenskaper som vi funkar bättre eller sämre med, konstaterar psykoterapeut Susanna Gribbe.

 • Min partner behandlar mitt barn fel!

  Jag blir oerhört arg på min partner om hen behandlar mitt barn på fel sätt. Hur kan vi prata om det här utan att det blir bråk?

  – Det är viktigt att man i förväg kommer överens om vissa normer när det gäller gränssättning kring barnen och att man är konkret i vad det är som gäller så att man har en gemensam utgångspunkt.

 • När passar det med en ny bäbis?

  Hur bör man tänka när ett gemensamt barn gör att det blir en liten kärnfamilj i bonusfamiljen?

  – En del par skaffar snabbt ett gemensamt barn för att etablera sin relation. Om man har möjlighet bör man vänta lite så att bonusfamiljen får växa ihop innan det kommer nya barn, råder barn- och föräldrapsykolog Malin Bergström.

 • Vi vill äta olika saker

  Hur gör man när man har olika matvanor och det blir gräl om vad man ska äta?

  – När det gäller konflikter om maten rekommenderar jag ett familjemöte där de vuxna har formulerat en lösning före mötet och är beredda på att prova flera möjliga lösningar. I den här frågan kan olikheterna vara en fruktbar utmaning snarare än ett problem. Om man ser på det som att man kommer från två olika länder med olika matpreferenser finns det inte rätt eller fel, utan man kan snarare hitta ett sätt att turas om med att servera mat från de olika länderna, säger familjeterapeuten Jesper Juul.

 • Hur kan vi enas kring semestern?

  Hur får vi semestern att fungera när det är många olika viljor och önskningar att ta hänsyn till?

  – Håll inte så krampaktigt fast vid det traditionella sättet att ha semester som bonusfamilj. Att ni delar på er är inte ett tecken på att ni inte fungerar som familj. Överlag har det blivit vanligare att dela upp sig under ledigheten och göra saker på var sitt håll med respektive barn och sedan kanske sammanstråla på slutet, tipsar barn- och föräldrapsykologen Malin Bergström.

 • "Försök skapa ett vi"

  Kan man vara mer eller mindre lämpad att bilda en bonusfamilj?

  – Bonusfamiljen ställer större krav på personlig mognad hos den vuxna eftersom man är en konkurrent till barnets mamma eller pappa. För att kunna skapa en bra bonusrelation behöver du ha bra kontakt med dig själv och dina egna tillkortakommanden. Bonusfamiljen är ett gemensamt projekt som ni ska försöka förvandla till ett vi. I stället för att ställa krav på den andra behöver du gå till dig själv och se vad du själv är beredd att ge upp, säger psykoterapeut Calle Fjellman.

1 av 10
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
 • Växeln
 • 090-17 60 00
 • Redaktionen
 • 090-17 60 10
 • 090-17 60 11
geo
 • Besöksadress
 • VK
 • Förrådsvägen 9
 • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten