Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Lång tid för att nå förskolornas mål

Kulturkrönikor.
Hur lång tid ska det ta för Umeå kommun att genomföra de mål man satt upp? VK:s krönikör Lars Böhlin anar att 20 år är för lite.
Lars Böhlin
Publicerad 6 april kl. 19:00

Den senaste tiden har många krävt att förskolorna i Umeå ska få mer resurser.

Kommer det att bli så?

Nej.

Förstå mig rätt, det är inte jag som säger så utan kommunalrådet Hans Lindberg (S). Den senaste veckan har han skrivit två blogginlägg med den betydelsen.

I måndags beskrev han Förskoleinitiativet som en ”lobbygrupp som fått stor uppmärksamhet i media såväl lokalt som nationellt” och redan där anar man att föräldrarna inte ligger bra till. I kontrast till dem skriver han: ”Inom Socialdemokraterna analyserar vi den faktiska situationen inom alla verksamheter oavsett om de har högljudda organiserade företrädare eller ej.”

Att en lobbygrupp med kontakter inom media skulle kunna stå upp mot socialdemokrater som analyserar fakta får anses uteslutet.

Två dagar senare återkommer Hans Lindberg med en ny text om hur ansvarstagande hans parti är.

”Vi värnar och värdesätter samtal med såväl de starka och högljudda grupperna som med de mer tysta, utan företrädare och kanske till och med i media bortglömda grupperna.”

Jag har inget emot ansvarstagande men var det inte så att kommunfullmäktige redan 2005 fattade beslut om målet att barngrupperna inte skulle vara större än femton? Det är alltså inte en lobbygrupp som kräver detta, utan kommunen själv. Och det var Socialdemokraterna som satt vid makten då beslutet fattades.

Den förälder som födde barn när målet formulerades kan se barnet börja högstadiet utan att man kommit närmare målet.

Till Folkbladet säger Moa Brydsten (S) som är ordförande i för- och grundskolenämnd att det behövs 89 avdelningar fram tills 2026 om de ska uppnå målet om 15 barn per barngrupp. Den satsningen verkar inte vara aktuell.

Det där barnet som föddes 2005 kommer alltså kunna vara aktuell för egna barn utan att målet är uppnått. Kanske är det dags att säga det som alla inser: ”Femton barn i varje barngrupp. Glöm det!”

I stället skriver kommunalrådet: ”Vi beslutar alltså politiskt om kommunens mål inom de olika verksamheterna och de resurser som tilldelas för att kunna genomföra detta.”

För att nu vara tydlig kan jag säga jag har inga egna barn och har inte pratat med någon från lobbygruppen, men däremot undrar jag i all enkelhet hur många år Socialdemokraterna i Umeå behöver för att förverkliga sin politik.

Här pratar vi inte om femårsplaner, utan snarast om tjugofemårsplaner.

Umeå. Mer väntan.

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten